Omat superfoodini

Pensasmustikat

Sain ensimmäiset pensasmustikat vanhempieni pihamaalta pari vuotta sitten. Pensaita oli kolme täysikasvuista ja ne olivat ihan jäkkyttävän isoja. Yksi pensaista oli tehnyt kohtalaisesti satoa, mutta toiset eivät niinkään. Ajattelin, että toisenlaisessa kasvupaikassa ne voisivat tuottaa satoa paremmin.

Seuraavana vuonna istutin kolme isompaa tainta ja kaksi pienempää. Nämä taimet olivat puutarhamyymälästä ja niiden piti olla eri lajiketta, kuin edelliset. Näinollen minulla olisi siis nyt kolmea eri lajiketta. Mustikka tekee kuulemma satoa paremmin, jos on useampi pensas eri lajikkeesta. Joka vuosi on ollut sadon suhteen edellistä parempi ja odotan nyt kovasti sadon kehittymistä. Pensasmustikka ei ole ravintoarvoiltaan ihan niin hyvä kuin metsämustikka, mutta kyllä siitäkin löytyy hyviä ainesosia ihan riittämiin. Itse tykkään siitä, että pensasmustikka säilyttää myös pakastettaessa tuon kiinteän ominaisuutensa, eikä se sotke.

Istutin nämä mustikat siis mökille, jossa on luontaisesti mustikkametsää. Istuttaessa käytin todellakin tuota rodomultaa ja kastelin helteestä johtuen runsaasti.

Tänä keväänä hain lisää kuorikatetta, joka estää rikkaruohojen kasvun ja pitää maaperän kosteana. Alemmissa kuvissa on etualalla siis muistaakseni Sinikatajia 3 kpl ja mustikat ovat niiden takana.

Tuo musta hirvitys on lyhtyteline, joka askarreltu piipun jäännöshormista.

Otin Kekkilän sivuilta hieman faktatietoa pensasmustikan istutuksesta:

Pensasmustikan kasvupaikka

Pensasmustikka viihtyy valoisalla ja lämpimällä paikalla, johon paistaa suoraan vähintään puolet päivästä. Maan on hyvä olla hapanta sekä kosteutta pidättävää, sillä mustikat suosivat tasaisen kosteaa kasvualustaa. Kuivemmalla paikalla voi varautua kastelemaan hellejaksojen aikana, ja varmistaa samalla sadon kypsyminen.

Ennen istutusta

Pensasmustikat ovat happaman maan kasveja. Niiden istuttamiseen suositellaan niukasti kalkittua Erikoismultaa havuille ja rodoille. Istutuskuoppaan voi halutessaan vielä lisätä kalkitsematonta Luonnonturvetta, sillä mustikat viihtyvät hyvin happamassa maassa.

Pensasmustikan istuttaminen

Pensaiden istutusväli 1–1,5 metriä, ja istutetaan pölytyksen onnistumisen varmistamiseksi ainakin kahta eri lajiketta. Taimille kaivetaan laakea, noin. 40 – 50 cm syvät kuopat. Ne istutetaan hieman entistä syvempään. Kastellaan runsaasti. Rikkakasvien itämisen ja kuivuuden torjumiseksi multapinta voidaan kattaa Kuorikatteella.

Pensasmustikan leikkaaminen

Ei tarvitse yleensä leikata. Vioittuneet tai kuivuneet oksat poistetaan. Maistuu jäniksille ja rusakoille, suojataan kuusenoksilla ja kanaverkolla.

Isotuomipihlaja

Tämä on toinen omista superfoodeistani. Pihassani kasvaa kolme isoa pensasta ja en tiennyt vielä edelliskesänä, että sen marjat ovat syötäviä. Ne ovat hyvän makuisia, melko makeita ja muistuttavat mustikkaa. Epäilemättä oikeita terveyspommeja. Ajattelin tänä kesänä kerätä marjat talteen, koska mustikkasato saattaa jäädä laihaksi. Nämä marjat säilyttävät pakastettaessa kiinteytensä, eivätkä mene samanlaiseksi mössöksi, kuin mustikat. Niitä voi heittää sitten talvella puuron joukkoon.

Kukkiva Isotuomipihlaja. Marjoista ei valitettavasti ole kuvaa.

Nämä supermarjat liippaavat hyvin tätä uutta aineenvaihduntadieettiäni, josta kertoilen hieman tarkemmin myöhemmin, kun tämä ihmiskokeeni on edistynyt paremmin.

koti suosittelen
Kommentit (2)
  1. Tuomipihlaja | Selkokieliset Uutiset
    23.5.2020, 16:01

    […] Omat superfoodini – Pääkallokiitäjä | Lily – Oman pihan superfoodini ovat pensasmustikka ja tuomipihlaja. Pensasmustikat. Sain ensimmäiset pensasmustikat vanhempieni pihamaalta pari vuotta sitten. […]

  2. Tuomipihlaja | Pohjois-suomen Uutiset
    3.5.2020, 19:37

    […] Omat superfoodini – Pääkallokiitäjä | Lily – Oman pihan superfoodini ovat pensasmustikka ja tuomipihlaja. Pensasmustikat. Sain ensimmäiset pensasmustikat vanhempieni pihamaalta pari vuotta sitten. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *