Mikä on bokashi? Vinkkejä keittiöjätteen kierrätykseen

Toimivan kierrätyspisteen luominen taitaa olla meidän keittiöön aika haastavaa. 80-lukulaisen talon tilat ovat mitä ovat ja keittiöön ei saa lisää neliöitä, vaikka kuinka haluaisi. Olen aiemminkin kirjoittanut tästä samasta aiheesta ja ongelma ei ole vieläkään ratkennut. Siitä lisää tässä: https://www.lily.fi/blogit/paakallokiitaja/kierratyshaaste/

Meillä on roskiskaapissa kaksi muovista roskakoria, joista toisessa on ollut kompostijätteet ja toisessa sekajäte. Lasit ja pahvit olen kierrättänyt missä milloinkin kaapissa.

Uusi keittiön kompostisysteemi

Hieman on kuitenkin edistystä tapahtunut, koska tilasin Makujakaupasta sellaisen pöydälle laitettavan tiiviskantisen kompostiastian. Siellä oli valittavana kahta kokoa ja väriaihtoehtoa, turkoosi ja harmaa. Turkoosi oli ensin ostoskorissani, mutta se on ehkä hieman liian arka väri kompostijätteelle? Kun se kompostipömpeli siirtyy nyt pois roskiskaapista, se ei kasva enää unohdettuna homerihmastoa, vaan tulee tyhdennettyä ajallansa. Nyt saan kompostikaappiin lisää tilaa esim. lasi- ja metallikierrätykselle. Tuota lasikierrätystä tulee kyllä ylivoimasiesti eniten. Sen huomaa siitä, että hyllylle ei sovi enää yhtään pestyä lasipurkkia lisää..

Kompostijätettä kertyy ihan tolkuton määrä varsinkin nyt, kun olemme oppineet käyttämään enemmän vihanneksia. Siitä saisi jo tehtyä sellaisen sisäkompostin eli bokashin.

Mitä bokashi on?

Sana bokashi tulee japanin kielestä ja tarkoittaa käynyttä eloperäistä ainetta. Se kuvaakin hyvin bokashi-kompostoinnin toimintaperiaatetta, koska siinä biojäte hajoaa nopeasti ja hajuttomasti maitohappokäymisen avulla. Bokashi-kompostoinnissa keittiöjätteet pilkotaan ja tyhjennetään päivittäin ilmatiiviiseen astiaan, päälle ripotellaan maitohappobakteereja sisältävää rouhetta. Kun astia on täynnä, se jätetään pariksi viikoksi huoneenlämpöön odottamaan. Sinä aikana bakteerit hajottavat jätettä niin, että kun se sekoitetaan vanhaan multaan, jäte muuttuu parissa viikossa valmiiksi mullaksi. Lähde: https://msl.fi/ilmastoviisaus/ilmastoteot/jatteet-ja-kierratys/bokashi-sisakomposti/’

Miten hoidan Bokashia?

• Kerää eloperäinen jäte kannelliseen astiaan. Jätteiden pilkkominen ja bokashirouheen lisääminen jätekerrosten väliin nopeuttavavat hajoamista.

• Kippaa jätteet korkeintaan kerran päivässä isompaan astiaan, tiivistä, ripottele rouhetta ja sulje kansi tiiviisti. Annostele rouhetta ruokalusikallinen jätelitraa kohden.

• Säilytä Bokashi-astia lämpimässä paikassa. Laske ulos suotovettä joka parin–kolmen päivän välein. Kun pytty täyttyy, anna sen seistä kaksi viikkoa avaamatta kantta (vaihe 2).

• Tyhjennä sisältö multatehtaaksi varaamaasi tynnyriin, paljuun tai saaviiin, sekoita multa ja bokashi perusteellisesti ja peittele multakerroksella. Tässä kohden on hyvä, jos massa saa jonkin verran happea, joten jätä ilmareikiä. Multaantuminen on nopeinta noin 20 asteessa, hidastuu matalammassa lämpötilassa, kunnes loppuu noin 6 asteessa.

HUOM! Pidä huolta, että rotat ja muut eläimet eivät pääse jätteen kimppuun.

• Hyödynnä kompostointiastian pohjalle valuvaa suotonestettä, joka sisältää ravinteita ja kasveille hyödyllistä pieneliöstöä. Liuos on erittäin ravinteikasta, joten sopiva laimennussuhde on 1:100 ja taimille jopa 1:200. Hanallinen kompostointiastia helpottaa nesteen talteenottoa.

Lähde: https://hyotykasviyhdistys.fi/puutarhatieto/bokashi/

Tuo bokashin tekeminen olisi varmaan seuraava askel, mutta se on vielä liian iso otettavaksi..Katsotaan nyt sitten.. Olen kuullut ystävien kokemuksia aiheesta ja se on kyllä verraton vempele.

Roskiskaappi pysyy tällä hetkellä siistimpänä siivousliinojen avulla. Olen vallan ihastunut niihin! Monet siivousliinat ovat kompostoitavia, mutta en ole varma näistä nykyisistä. Ostin ne innostuksen puuskassa ja miettimättä silloin asiaa tarkemmin. Täytyy seuraavalla ostokerralla perehtyä hieman paremmin aiheeseen.. Liinat ovat näppäriä, koska ne ovat hygieenisiä ja pyyhitty pinta on heti valmis. Ei tarvita huuhtelua tai muuta.

En malta odottaa, että uusi kompostipömpeli saapuu! Tilasin myös leikkuulautoja samalla kertaa ja teen niistä oman postauksensa myöhemmin.

Koti Ruoka ja juoma Ajattelin tänään Vastuullisuus

Nyhtöpaisti ja ihana (maidoton) perunamuusi

Nyhtöpaisti valmistuu erittäin pitkään hauduttamalla, Itse teen aina nyhtöpaistin sähkötoimisessa haudutusastiassa, joka vie uunia vähemmän sähköä ja hauduttaa erittäin matalalla lämmöllä ruuan kypsäksi. Uunia käyttäessä lämpötilan tulee olla n. 120 astetta. Hauduttaminen on erittäin loistava ja helppo tapa laittaa ruokaa. Ruuan valmistuksessa ei tarvitse käyttää lainkaan rasvaa eikä kermaa, joten se on myös erittäin terveellistä ja aineenvaihduntaa edistävää.

Itse käytän paljon hirvenlihaa, jota tämäkin paisti on.

Paisti kannattaa valmistella edeltävänä iltana, jotta sen saa sitten heti seuraavana aamuna hautumaan.

Nyhtöpaistin valmistus

Yrttiöljy:

1 rkl tuoretta timjamia pilkottuna

1 rkl tuoretta rosmariinia pilkottuna

1 rkl ruoretta salviaa pilkottuna

1,5 rkl hienoa merisuolaa

3/4 dl oliiviöljyä

1/2 tl mustapippuria jauhettuna

Suikaloi 3-4 isoa valkosipulin kynttä.

Laita paisti haudutusastiaan. Tee siihen viiltoja terävällä veitsellä ja upota viiltoihin ohuita valkosipulin suikaleita.

Yrttiöljy hierotaan paistin pintaan.

Voit laittaa samaan pataan hautumaan esim. porkkanaa kuorittuna. Itse laitoin sekä porkkanaa että bataattia. Bataatit voi laittaa puolitettuina ja kuorineen. Laita niiden leikkauspinta paistia vasten. Kuoret saa sitten poistettua hyvin kypsistä bataateista. Tällä kertaa en laittanut sipulia, koska pataan ei mahtunut.

Laitoin padan marinadeineen ja vihanneksineen illalla jääkaappiin, jotta sen voi nostaa heti aamulla haudutusastiaan hautumaan. Ruuan valmistukseen ei siis tarvitse käyttää juuri lainkaan aikaa sinä päivänä!

Lihan haudutusaika on n. 8 tuntia.

Kun paisti on kypsä, sen saa revittyä haarukalla nyhtölihaksi.

Ruuassa käytettyjen yrttien knoppitietonurkkaus

Rosmariinin lehdissä on esimerkiksi rosmariinihappoa, jolla on tulehduksia hillitsevä vaikutus.

Desinfioivana ja limaa irrottavana rohdoskasvina timjamia käytetään kurkunpään ja hengitystieoireiden hoidossa mutta myös ruoansulatusvaivojen sekä haavojen ja tulehdusten hoidossa.

Salvialla on merkillinen vaikutus poistaa ruuasta rasvainen maku ja korostaa ruuan omaa makua. Lähes kaikkiin liharuokiin voi käyttää salviaa: kastikkeisiin, kyljyksiin, keittoihin, lihaliemiin, jauheliharuokiin, pastoihin ja risottoihin. Salviaa voi käyttää myös rohdoskasvina, jolloin sillä on lukuisia vaikutuksia. Sitä ei suositella raskaana oleville tai lapsillle. Itse en käytä yrttejä rohdostarkoitukseen vaan ainoastaan ruokien maustamiseen. Niiden rohdosvaikutukset kannattaa kuitenkin pitää mielessä niitä käyttäessä.

Lämpimän syksyn takia kasvimaalla oli vielä ihan käyttökelpoisia yrttejä!

Maidoton perunamuusi

Perunoita

2 pientä keltasipulia

n. 1 dl Pippuri kauraruokaa (alla kuva)

Hienoa merisuolaa

Oliiviöljyä

Pilko 2 pienehköä keltasipulia ja paista ne paistinpannulla pienessä määrässä oliiviöljyä sillä aikaa, kun perunat kiehuvat.

Keitä perunat kypsiksi ja ota talteen mukillinen niiden keitinvettä. Laita perunoihin 1-2 tl hienoa merisuolaa (riippuen kuinka paljon perunoita on), muussaa perunat huolellisesti ja kaada sekaan n 1 dl pippurikauraruokaa ja loput nesteet keitinvettä yht. n 1,5 dl, kunnes muusi on sopivan paksuista.

Lisää valmiiseen muusiin paistetut sipulit.

Lihan kanssa ei olisi välttämättä tarvinnut tehdä muusia, koska padassa paistui myös vihanneksia. Joten tässä pääsee halutessaan tosi helpolla ruuanlaiton suhteen.

Vihreä salaatti vaan kylkeen ja ääntä kohti!

Koti Ruoka ja juoma Terveys