Aineenvaihduntaa edistävä ruokavalio arjessani
Olen käynyt läpi kahden vuoden aikana kaksi kertaa Nopean aineenvaihdunnan dieetin kokonaisuudessaan (1 kk) ja pitänyt sen lisäksi viikon-kahden mittaisia ”tehosteviikkoja”. Halusin nyt kertoa hieman siitä, kuinka tämä ruokavalio nykyään näkyy arjessani päivittäin. Tällä hetkellä itselläni en ole ns. painonpudotustarvetta, vaan olen varmaan sellaisessa ylläpitovaiheen tilassa.
Kuinka vaalin aineenvaihduntaa omassa arjessani?
Aamulla juon lasillisen vettä ja syön jotain pientä puolen tunnin sisällä heräämisestäni. Syön joko hedelmän, pähkinöitä tai muutaman siivun lihaleikkelettä. Se käynnistää elimistön ja saan energiaa koirien lenkittämiseen ja työpäivän alkuun. Olen kokenut tämän pikkuaamiaisen aamujeni pelastajaksi! Elimistö saa siitä juuri sopivasti energiaa, eikä sen tarvitse haukata nopeaa välipalaa hauislihaksestani.
Pidän huolen välipaloista. Huolehdin siitä, että kassissani on aina välipalaa. Yleensä nappaan välipalaksi mukaan pähkinöitä, kuivalihaa tai hedelmän. Syön joka päivä kaksi lämmintä ruokaa.
Juon riittävästi vettä. Ylimääräinen vesilasillinen aina ruuan ja välipalan yhteydessä takaa riittävän nesteensaannin. Riittävä nestemäärä auttaa aineenvaihdunnan lopputuotteiden poistamisessa.
Vihanneksia, vihanneksia ja vihanneksia. Joka ruualla ja runsaasti.
Yritän valita aina mahdollisuuksien mukaan luomutuotteita.
Hedelmät popsin kokonaisena enkä mehuna, koska mehulla on korkea glykeemisen indeksi.
En juo enää maitoa. Lopetettuani maidon litkimisen uskon, että elimistössäni muhiva tulehdustilanne rauhoittui. Huomaan sen monesta asiasta.
En käytä eineksiä. Tai ainakin välttelen niitä viimeiseen asti. Valmistan kaiken ruuan mahdollisuuksien mukaan alusta asti itse. Jos ruokaani on kätketty lukuisia E-koodeja voin olla varma siitä, että se ei tee hyvää aineenvaihdunnalleni.
Ei kevyttuotteille. Ne tappavat aineenaihdunnan. Niiden sijaan käytän hyviä rasvoja (kuten oliiviöljyä) runsaasti. Jos herkkuruokaan laitetaan voita ja kermaa, on se sallittu ja siitä pitää nauttia. Aineenvaihdunta kestää kyllä tilapäisen mässäilyn.
Olen lopettanut maustettujen jogurttien ja rahkojen ostamisen itselleni. Olen ajatellut asian niin, että haluan tietää mitä suuhuni laitan. Nykyään en halua ostaa esim. proteiinivälipaloja. Vaikka niissä ei ole sokeria, on kaikenlaisia aromeita ja lisäaineita tolkuton määrä. Mielummin ostan turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia ja laitan marjoja ja siemeniä päälle.
En käytä maissia. Maissia syötetään teuraseläimille ennen teurastusta, jotta niiden liha saa ympärilleen ison ja vaalean rasvakerroksen. Tämä informaatio riitti lopettamaan maissin kerrasta. Maissi sisältää myös maissigluteenia, joka voi ärsyttää suolistoa vehnägluteenin tapaan.
Välttelen vehnää. Ostan yleensä kaurapohjaisia leipiä. Käytän leipomiseen yleensä gluteenittomia jauhoja.
Herkkupäivät
Sallin itselleni myös herkkuja ja syön niitä hyvällä omallatunnolla, mutta en päivittäin.
Alkoholia en käytä juurikaan. Lasillinen viiniä juhlaruuan kanssa tai saunan jälkeinen inkivääriolut riittää. Olen lakannut siiderien yms. ostamisen kokonaan. Maksa joutuu tekemään jokaisen alkoholiannoksen polttamisen kanssa niin paljon töitä, että se ei esimerkiksi ehdi valmistaa vyötärörasvaani pilkkovia entsyymejä. Jos pidän maksani kiireisenä alkoholin kanssa, niin sen tuo luultavasti muutaman lisäkilon. Annan maksani siis rauhassa valmistaa aineenvaihduntaani tukevia ihmeaineita.
En laske kaloreita. Aineenvaihduntani pystyy polttamaan syömäni herkut, kun se toimii oikein ja se saa tarvittavat buustit ruuasta. Erilaisilla kasviksilla ja mausteilla on aineenvaihduntaa piristäviä ominaisuuksia.
Mitä uutta on tullut ruokavaliooni?
- Erilaiset pavut ja linssit. Käytän niitä salaateissa ja kastikkeiden sekä pataruokien joukossa.
- Myskikurpitsaa en ollut aikaisemmin edes maistanut. Nyt se on yksi suosikeistani!
- Kauramaito. Se on hyvää kahvin joukossa. Kahvi ei tee hyvää aineenvaihdunnalle, mutta kun en ole dieetillä, niin sallin itselleni pari kupillista päivässä.
- Etenkin kaalin käyttö on lisääntynyt hurjasti. Salaatiksi ostan mielelläni kiinankaalia, koska sen ravintoarvo on parempi, kuin lehtisalaatilla. Paksoita en aiemmin edes tiennyt olevan olemassakaan..
- Erilaiset pähkinät ja kuivaliha.
- Hummus leivän päällä.
Nämä tulivat nyt ensin mieleeni, mutta voi olla, että on jotain muutakin.
Yhteenvetona voisin sanoa, että ruoka on ihanaa ja syömisestä pitää nauttia! Makujen sinfonia on elämän suurimpia nautintoja! Olen opetellut täysin uuden tavan valmistaa ruokaa, mutta en ole katunut päivääkään. Alusta asti itse valmistettu ruoka vie aikaa, mutta on sen arvoista. Kun tekee kerralla isomman määrän, voi vaikka pakastaa annoksia valmiiksi pakkaseen.
Olen alkanut lukea tarkemmin tuotteiden pakkausselosteita. Jos lisäaineiden lista on pitkä, niin jätän ostamatta tuotteen.
Tilasin Adlibrisestä nämä kirjat:
Reseptikirja on englanniksi ja olen kääntänyt reseptejä sen mukaan, kun löydän kiinnostavia.
https://www.adlibris.com/fi/kirja/the-fast-metabolism-diet-cookbook-9780770436230
Ehdoton suositus on tälle Nopean aineenvaihdunnan dieetti-kirjalle, se on todellakin avannut omat silmäni. Se kannattaa lukea, vaikka ei dieetille ryhtyisikään. Itse en ajattele tätä enää dieetinä, vaan elämäntapamuutoksena. Entiseen ei ole enää paluuta.