Tatteja, tatteja, mitä näistä tekisi?

Tatteja on tämä vuonna tosi runsaasti. Ei ole ihan itsestään selvää, että kaikki ne tuntevat ja osaavat poimia sekä perata. Ainakin omat sienipaikat pukkaavat uutta tattia koko ajan. Nämä luonnon herkut haluaisi kerätä kaikki talteen, koska tattiaika on verrattain lyhyt.

Mihin muuhun sieneen herkkutatin voi sekoittaa?

Herkkutatin voi sotkea sappitattiin, joka ei ole syötävä. Se on pahan makuinen ja pilaa ruuat. Ei ole myrkyllinen. Sappitatin jalkaa koristaa musta verkko.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Sappitatti

Punikkitatti on vähän saman näköinen, mutta varsi on täynnä mustia pisteitä. Punikkitattia pitää kypsentää 30 minuuttia, muuten saa vatsavaivoja. Se on syötävä sieni kuitenkin.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Koivunpunikkitatti

Kerron vielä lopuksi kuinka itse käsittelen ja perkaan tatit.

Metsässä samoilu ja sienien kerääminen on mitä parasta hermolepoa ja akkujen lataamista! Pienikin aika metsässä laskee verenpainetta ja sillä on paljon hyviä terveysvaikutuksia.

Mitä itse teet herkkutateista? Minä laitan yleensä sienikastiketta tai muhennosta. Joskus teen myös tattipastaa tai risottoa. Vähemmän on tullut leivottua sienipiirakka, mutta siinäkin olisi hyvä vaihtoehto. Täällä mökillä meillä ei ole uunia, joten lomien jälkeen ollaan enemmän kotona ja voisi tattipiirakkaa kokeilla.

Tattipastaa

Tänään paistoin pannulla kantarelleja ja sipulia. Olisin laittanut tatteja mutta keitin kaikki pakkaseen, kun satuttiin kantarellejen äärelle… Lisäsin joukkoon hirven jauhelihasta tehdyt lihapullat ja hieman ruokakermaa. Siinä tuli samassa lihapullat ja kastike perunoiden kanssa.

Mökillä kaikkien ruokien pitää olla todella simppeleitä ja helposti toteutettavia.

Tänään oli puuhellassa tuli, joten perunat ja kastike kypsyivät yhtä aikaa. Normaalisti meillä on käytössä grillin kaasuliesi, koska mökin puuhellaa ei voi lämpöisillä keleillä sytyttää, koska tupa on kuin sauna koko loppuillan.. Hyvin ollaan näillä pärjätty, enkä ole uunia kaivannut. Grillissä olen tehnyt myös pizzaa pizzakivellä. Kun käyttää hieman kekseliäisyyttä, niin voi tehdä ihania ruokia myös mökkiolosuhteissa. Ehkä tatti pizzaa seuraavaksi?

Kuinka perkaan tatit?

Isoista tateista poistan pillit, niiden alla saattaa olla ihan hyvä ja syötävä lakki. Etanoiden takia otan yleensä kuoren irti. Pienemmät tatit ovat yleensä niin puhtaita, että niistä en ota pillejä pois. Kuoren otan pois jos se on etanalimassa. Yöks.

Tatti kannattaa katkaista juuresta jo metsässä. Siitä näkee onko paljon madonreikiä
Tämä tatti on jalasta puhdas, sitten se kannattaa halkaista.
Lakki ja jalka puhtaita.
Joskus näin pahan näköinen sieni on sisältä ihan hyvä.
Pillit lähtee helposti irti.
Kuori lähtee terävällä veitsellä tai joskus ihan sormin vetämällä.
Pilkotaan…
Keitetään kattilassa ilman vettä niin, että nesteet irtoaa. Sieniä jää 1/4 jäljelle.
Nämä jäivät jäljelle ja menevät pakkaseen.

Sienikoirat kuivattelemassa turkkejaan.

Toivottavasti tämä sai jonkun uuden sienestäjän liikkeelle! Kannattaa varmasti ottaa ensimmäisellä kerralla joku sienet tunteva mukaan. Älä poimi sientä jos et ole ihan varma sen myrkyttömyydestä!

koti ruoka-ja-juoma oma-elama hyva-olo
Kommentit (2)
  1. Ei ollut kyllä hermolepoa sienimetsä tänään, kun oli hirmuisesti hirvikärpäsiä :).

    1. Pikkuvikoja😂 Pari tarttui mukaan, mutta en antanut häiritä! Inhottavat pirulaiset.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *