Tee se itse- betoniluiska

Mökin puuvaja toimii jos jonkinlaisena romuvarastona puiden säilömisen lisäksi. Joskus sinne tarvitsee rullata sisään esim. kottikärryllä tai jollain muulla pyörällisellä vekottimella. Olemme tähän asti virittäneet ovelle vesivanerin, mutta pihassa seisova betonimylly sai päähämme ajatuksen betonirampista. Emme ole koskaan aiemmin sellaista väsänneet, mutta päätimme nyt kokeilla. Meillä ei ollut mitään käsitystä edes siitä, että kuinka monta säkkiä siihen tarvitaan kuivabetonia. Meillä oli jäljellä vielä 14 säkkiä, joten arvelimme sen riittävän sekä ramppiin että istutuslaatikkooni. (Jota ei siis vielä ole aloitettu)

Ruuvasimme neljä kapeahkoa vesivaneria neliöksi ja asetimme muotin aitan oven eteen. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa, että ovi toimii edelleen..

Seuraavaksi mieheni katkoi rälläkällä harjaterästankoja, jotka oli tarkoitus upottaa valun joukkoon. Näitä metrisiä tankoja oli noin kymmenen kappaletta.

Sekoittaessamme viidettä kuivabetonisäkkiä huomasimme, että  ramppiin meneekin  hiukan enemmän tavaraa. Tasasin betonis sitä mukaa kun isäntä sitä tuotti myllystä ja upotin valun joukkoon harjaterästankoja antamaan lujuutta rampille. Minulla oli tasoitusvälineenä jonkinlainen suorakaiteen muotoinen muurauslasta ja sillä sai pinnasta kyllä tosi tasaisen. Laitoimme betonia ensin oven puolen korkeimmalle kohdalle ja yritin saada rampista mahdollisimman tasaisen. Betoni sai aluksi olla tosi jämäkkää, että se ei valuisi muotin alaosaan. Sitä oli kyllä täysi työ tasoitella..

Betonia meni tähän härpäkkeeseen lopulta 11 säkkiä, joka oli kaksinkertaisesti arvelemamme määrä. Istutuslaatikoitani varten jäi siis enää kolme säkkiä, joka ei tule millään riittämään.

Jätimme betonin kuivumaan kevyen pressun alle ja kävimme sitä parin vuorokauden päästä kastelemassa kastelukannulla. Betoni ei saa kuivua liian nopeasti, jotta se ei halkea.

Annoimme valun kuivua viikon verren ennen muottien purkamista. Olimme tosi tyytyväisiä lopputulokseen. Ramppi kestää nyt painavammatkin kuormat ja toivottavasti myös pakkasta.

koti diy
Kommentit (4)
  1. Useat tuttuni ovat lähiaikoina käyttäneet betonia rakentaessaan ja lopputulos on niin kiva, että itsekin olen vähän miettinyt jos vaikka autotallin edustan päällystäisi betonimurskeella. Yllättävää kyllä, että noin pieneenkin menee noin monta säkkiä. Täytyy muistaa ottaa tuo huomioon omissa suunnitteluissa!

    https://www.talosiirto.fi/betonimurske-maanrakentamiseen

    1. Kyllä vaan. Yllättävän monta säkkiä saatiin kulutettua..

  2. On kyllä tärkeää kastella, ettei betoni halkea. Me teimme pienet rappuset pihallemme betonista. Aika paljon betonia kyllä menee pienenkin jutun tekemiseen. https://www.pielisenbetoni.fi/hiilineutraali/

    1. Juu, betonin määrä kyllä yllätti! Tuntui siltä, että mikään määrä ei riitä..

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *