Nostalgiaa

D_on_huono_T_1.jpg

Voi Yle minkä teit! Enpä olisi uskonut saavana ikinä vastiketta maksamalleni Yle-verolle, mutta toisin kävi. 

Maanantaina vahingossa aukaisin telkkarin juuri kun ensimmäisen We Want More -jakson uusinta oli lähtenyt pyörimään. Koukutuin sohvan nurkkaan tiiviisti tapittamaan kuinka Neon 2 yhtyeen miehet kertovat bändinsä historiasta. Itse yhtye ei minua ole liiemmin liikuttanut, mutta täytyy tunnustaa että We Want More -ohjelmassa päästiin hienosti kurkistamaan bändin kiiltokuvamaisen imagon taakse. Ehkä se, että huippuvuosista on kulunut tarpeeksi aikaa, auttoi artisteja kertomaan avoimesti henkilökemioistaan. Kaikki yhtyeen jäsenet päästettiin ääneen ja asioista kuultiin eri puolia. Katsojille myös tarjotaan ihania nostalgiapaloja vanhojen lehtileike- sekä tv-haastatteluklippien muodossa. Artisteille taas haastatteluissa menneistä juttelemaan pääseminen taitaa olla lähes terapiaa… Tv-sarjojen analysointi on kyllä enemmän The Variety Show -blogin Marian heiniä, joten en lähde tätä enempää avaamaan.

Joka tapauksessa eilen sarjassa vuorossa olikin teinivuosieni suuri suosikki, Don Huonot. Voi apua, iik ja ihanaa! 

D_on_huono_T_2.jpg

Tänään heti aamusta kaivoinkin kaikki omistamani Donkkareiden levyt hyllystä esiin. Vaikka kappaleita en olekaan kuunnellut moniin vuosiin, niin jännästi sanat pulppuavat huulille. Puhumattakaan niistä teini-iän tunteista joita lyriikoihin yhdistän… Hyrrä, Kupla, Leijailtiin ja moni muu suosikkikappale kuulostaa ihan yhtä osuvalta nyt kuin 90-luvulla. Kauas Pois voisi olla ”tunnusbiisini”. Siinä jos missä kiteytyy matkalle lähdön fiilikset. Jos ei vielä tullut selväksi, niin mieleni on on ollut täynnä aikamoista nostalgian täyteistä myllerrystä on tämän sunnuntaiaamun…

 

D_on_huono_T_3.jpg

 

 

Oletteko te katsoneet We Want More -ohjelmaa tai muuten fiilistelleet Don Huonoja näin yhtyeen perustamisen 25-vuotissynttäreiden kunniaksi?

 

 

Kulttuuri Musiikki Suosittelen

Torstain tipsi: Sipulikeitto

Sipulikeitto_1.jpg

 

Hei! Vinkkaukset viikonlopuksi, eli toisin sanoen torstain tipsit ovat palanneet pitkäksi venähtäneeltä kesälomatauolta. Kokin lomat loppuivat jo ajat sitten, mutta ruoanlaitto on alkanut nyt vasta ilmojen viilennyttyä taas maistua.

Viime viikonlopun podin sellaista tuleeko-vaiko-eikö-tule flunssaa ja pitkästä aikaa tein annokset sipulikeittoa. Mielestäni hautuneissa keitoissa on jotain maagista parantavaa voimaa. Lisäksi lämmintä lientä on kiva lusikoida, vaikka olo olisikin niin tukkoinen ettei meinaa mitään aromeja edes maistaa.

Reseptin tähän ranskalaistyyliseen sipulikeittoon löysin Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta -kirjasta. Tuttuun tapaani hieman muokkasin sitä tilanteeseen ja kaapista löytyviin aineksiin sopivaksi… Ohje on aika helppo ja raaka-aineet todella edulliset. Ainoa miinus tulee siitä, että aikaa kokkailuun menee melkein tunnin verran. Siinä ehtii tulemaan nälkä 😉

 

Sipulikeitto_3.jpg

 

Sipulikeitto eli Soupe à l’oignon (4 annosta)

Tarvitset: 

  • 700g sipulia (minulla oli 6 keskikokoista sipulia)
  • 3 rkl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 8-10 dl kasvislientä (käytin yhtä kasvisliemikuutiota…)
  • 2 dl valkoviiniä (käytin tummaa porter olutta)
  • laakerinlehti tai kaksi
  • suolaa 
  • mustapippuria
  • 1/2 tl timjamia (jos käytät tuoretta timjamia, niin lisää se keittoon vasta hauduttelun loppuvaiheessa)

Kuorrutukseen:

  • 4 isoa viipaletta vaaleaa leipää (vähän kuivahtaneet viipaleet ovat parhaita, jos viipaleet ovat pienikokoisia niin tuplaa määrä)
  • 150g Emmental- tai gryèrejuustoa raasteena (Käytin mustaleimaista Emmentalia)

 

Aloita kuorimalla sipulit, halkaise ne ja leikkaa ohuiksi puolikuumaisiksi viipaleiksi. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipuliviipaleita miedolla lämmöllä hiljakselleen sekoitellen 15 minuutin ajan, kunnes ne ovat sävyltään vaaleanruskeita ja läpikuultavia. Sekoita sitten joukkoon vehnäjauhot, kasvisliemi (liemikuutio + vesi käy myös), olut tai viini, laakerinlehti, ripaus timjamia ja suolaa. Jos et halua runsasliemistä keittoa, niin suosittelisin lisäämään kasvislientä vain vähän kerrallaan. Hauduttele keittoa puolisen tuntia. Loppuvaiheessa rouhi hieman mustapippuria mauksi. Lisäile lientä jos tarve vaatii.

Ja aivan lopuksi tehdään vielä kuorrutus. Lämmitä uuni +200° asteeseen. Jaa keitto (kuumuutta kestävään) neljään tarjoiluastiaan. Asettele lautasten pinnalle leipäviipaleet ja viimeistele ripottelemalla reilusti juustoraastetta. Laita lautaset uuniin grillivastuksen alle 5-10 minuutiksi niin, että juusto sulaa kunnolla ja saa hieman väriä. Varo ettet polta suutasi kun nälkäisenä käyt annoksesi kimppuun!

 

Oletteko samaa mieltä, että lenssut lähtee soppaa syömällä?

 

 

Koti Ruoka ja juoma