Kovan päivän iltapala
Arki asettaa reunaehtoja. Arkiruualle on myös asetettava joitakin: sen täytyy olla nopeaa, ja siitä täytyy tulla hyvä mieli.
Tänä iltana vaatimukset kohdistettiin salaatille, joka koottiin jääkaapin niistä päiväys-on-juuri-tulossa-tai-jo-mennyt -tuotteista.
Pohjaksi revin ihanan rapsakkaa kuohkeaa jäävuorisalaattia (lajissaan harvinaisuus – juuri sellainen on lempisalaattiani) ja rucolaa, paloittelin väliin vähän kurkkua ja viipaloin paprikaa, jotka käytin pannulla suolassa ja pippurissa. Sitten laitoin jämätuorepastat kiehumaan, viipaloin mozzarellan ja paahdoin auringonkukansiemeniä.
Mutta kastikehan on pääasia.
Joten pyöräytin nopeasti suosikkikastikkeeni, jolla marinoin pastan. Tässä ohje, määrät ovat likimaisia, koska en tällä(kään) kertaa mitannut:
Salaatinkastike, sopii mainiosti myös pastan marinadiksi
1/4 dl öljyä (laitan puolet oliiviöljyä ja puolet rypsiä, näin ei maistu pelkästään oliiviöljyltä)
2 tl balsamicoa
1 tl sitruunamehua
1 tl sinappia
1 tl hunajaa
ripaus suolaa
muutama kierros rouhittua mustapippuria
1 valkosipulin kynsi
reilusti tuoretta basilikaa silppuna
1. Kaada öljy lasin pohjalle, lisää sekaan muut aineet, valkosipuli puristimen läpi.
2. Sekoita haarukalla ja kaada pastan sekaan.
Kun ruoka oli kulhossa, lautaset katettu ja ottimet jo valmiina iskemään salaattiin, lausui kokkausseurani ääneen ajatuksen: olisipa tämän kanssa vielä lasi kylmää viiniä. Aivoissani alkoi välittömästi raksuttaa, kaivoimme esiin minipullon kuivaa kuohuviiniä, levyllisen jäitä ja kaksi viinilasia ja kas, keskiviikkoillan drinkki oli valmis.