Kesän parhaat sämpylät
Ahoi, Paniikki keittiössä on tullut takaisin! Ainakin hetkeksi. Mielessä on kutkuttanut blogin elvyttäminen, ja jotain uutta saattaakin olla tulossa piakkoin. Stay tuned!
Nyt kuitenkin pysytellään vielä tutussa keittiössä.
Rakastan sämpylöitä, mutta vatsani ei enää oikein rakasta vehnää. Viikonloppuna söin mökkiaamisella ystäväni valmistamaa taivaallista rosmariinileipää, ja pitkään mielessä pyörinyt ajatus täydellisen kauraleipäreseptin metsästyksestä realisoitui illalla, kun päätin kokeilla kauran ja rosmariinin yhdistämistä. Netti on pullollaan kauraleipäreseptejä, mutta lähes jokaisen reseptin pääraaka-aine on vehnäjauho. Päämääränäni oli kuitenkin tehdä vehnättömiä kaurasämpylöitä. Kaurajauhoja ei muuten ole ihan joka paikassa: Turun keskustan keskikokoisista kaupoista näitä ei löytynyt ollenkaan, joten piti lähteä isompaan markettiin etsimään.
Sämpylöistä tuli ihanan meheviä ja kuohkeita, vaikka vielä uuniin niitä työntäessäni pelkäsin leipovani kiviä.
Kaura-tattari-rosmariinisämpylät
12 kpl
Tarvitset:
1 pss kuivahiivaa
200 g maitorahkaa tai vastaavaa kasvismaitovalmistetta
2,5 dl vettä
3,5 dl kaurajauhoja
0,5 dl tattarijauhoja
1 rkl psylliumia
1 keskikokoinen porkkana raastettuna
hyppysellinen suolaa
tuoretta tai kuivattua rosmariinia maun mukaan
(Osan kaurajauhoista voit myös korvata kaurahiutaleilla, itse unohdin!)
Näin teet:
1. Valmista taikina sekoittamalla rahka niin lämpimään veteen, että seos on tarpeeksi lämmintä (42 astetta) kuivahiivalle.
2. Sekoita kaikki ainekset nesteeseen ja vaivaa sämpylätaikina tavalliseen tapaan. Lisää tarvittaessa kaurajauhoja.
3. Anna taikinan kohota rauhassa leivinliinan alla. Itse kohottelin jopa 2,5 tuntia, mutta vähempikin riittänee.
4. Leivo taikinasta sämpylöitä. Taikina muotoutuu yllättävän kivasti. Kohota sämpylät leivinliinan alla. Vinkki! Saat nopeutta kohotukseen, kun lasket tiskialtaan pohjalle tai kulhoon kuumaa vettä ja asetat pellin sämpylöineen altaan tai kulhon ylle.
5. Kun sämpylät ovat kohonneet noin puolisen tuntia, sivele ne vedellä ja ripottele päälle kaurahiutaleita. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuutta.
Käyttämäni jauhot ovat Risentan ruotsalaisia kaurajauhoja, jotka on valmistettu samassa tehtaassa muiden jauhojen kanssa. Pienen googlailun jälkeen löysin kuitenkin myös Myllyn parhaalta puhtaita kaurajauhoja, jotka sopivat siis myös keliaakikoille. Tällä reseptillä voi siis leipoa myös gluteenittomat sämpylät.