Juuston paras ystävä
Juhlat, oi juhlat. Kuulun siihen ihmislajiin, joka mielellään naustiskelee juhlista pitkän kaavan mukaan. Erityisesti rakastan valmistelua ja odottavaa tunnelmaa: keittiössä häärimistä ja pöytien kattamista ennen juhlia. Niinpä perjantaina nappasin juhlakengät kassiin ja hillokepurkin kainaloon, ja lähdin Satakuntaan juhla-aaton viettoon.
Ja kyllä, paikalliseen tapaan tarjolla oli kaiken ei-niin perinteisen lisäksi nahkiaisia, noita joen pohjamudissa eläviä mystisiä ympyräsuisia. Joka syksyinen nahkiaskiintiöni täyttyy jo yhdellä rapsakaksi savustetulla yksilöllä, sillä niin eriskummallinen herkku se on. Maun ja koostumuksen yhtälö on vertaansa vailla.
Otsikko ei suinkaan viittaa minuun, vaan erääseen ruokalajiin. Näihin pirskeisiin valmistin juustojen lisukkeeksi viikunahillokeen, jonka menekki osoittautui uskomattomaksi. Hilloke nimittäin kaavittiin kulhostaan viimeistä tahmaista murua myöten, mistä olin tietenkin kovin iloinen. Puolen kilon sijaan olisi siis pitänyt keittää viikunoita kokonainen kilo! Oikeastaan minun piti säästää tämä resepti jouluksi, mutta yleisön pyynnöstä taivun – tässä se nyt on.
Viikunahilloke
Ainekset:
250 g kuivattuja viikunoita
1 dl vettä
3 rkl sitruunamehua
1 tl kanelia
1 tl vanilijasokeria
1 dl siirappia
Ohjeistus:
1. Viipaloi viikunat ja poista kannat.
2. Laita kattilan pohjalle vesi ja sitruunamehu, lisää joukkoon viikunat, siirappi, vanilijasokeri ja kaneli.
3. Anna hiljalleen kiehua kannen alla ainakin 20 minuuttia. Sekoita välillä.
4. Kun viikunat ovat hajonneet, soseuta hilloke ja purkita kuumana keitettyihin purkkeihin. Valmis hilloke on melko tahmaista kamaa.
Säilyy jääkaapissa jopa vuoden.