Graavia, halleluja!
Kalanlaittajana olen täysin noviisi ja lupasinkin taannoin itselleni, että opettelen graavaamaan kalaa. No, eipä se ollut opettelemieni asioiden vaikeimmasta päästä. Hain kalatiskiltä puolen kilon ruodottoman lohifileen, sokeroin, suolasin, pippuroin ja muovitin, annoin graavautua yön yli ja kas, minulla oli mitä parahinta graavikalaa edessäni!
Miksi ihmeessä en ole tehnyt tätä aiemmin? Kysynpä vaan.
Pikaopiskelin graavauksen salat netistä, tietenkin. Oheinen Valion video oli hyvin tyhjentävä esitys. Tärkeimmässä osassa graavauksessa ovat sokeri ja suola, pippuri ja tilli – halutessasi jokin muukin mauste, vain tuo lisämakua valmiiseen graavikalaan. Sokerin tarkoituksena on pitää kala pehmeänä, suola taas takaa säilyvyyden. Mitä tönkkösuolatumpi kala, sitä kauemmin sen pitäisi säilyä.
Näin se käy:
Graavilohi
500 g tuoretta lohifilettä
1 rkl sokeria
1 rkl karkeaa merisuolaa
pippuria maun mukaan
Ja sitten katso tämä video, se melkein tekee työn puolestasi:
https://youtube.com/watch?v=BPBlCm4uxL0%3Ffeature%3Dplayer_detailpage
Ensi kerralla aion kokeilla jääkellarin graavausta. Ja joskus myös sitä pakastustapaa, jota isäni käyttää.
Ps. Graavauksen oheistuotteena syntyi tietenkni pikanigirit, tämän parempaan ei torstai-iltana pystynyt!