Hyvän huomenen reseptejä
Olen surkea heräämään aikaisin aamulla. Aiemmin sain silmäni auki aina siinä vaiheessa, kun kuulin espresson suhisevan mutteripannussa. Kyllä, minulla on aarre: kotimme toinen asuttaja keittää minulle aamukahvit, vaikkei hänellä itsellään olisikaan aikaista herätystä.
Viime kesänä herätyssuhina muuttui astetta kovemmaksi, tielleni kun osui toinenkin aarre. Tämä on kapistus, joka tekee aamuistani (ja myös iltapäivistäni) hitusen verran parempia. Keittiöömme nimittäin muutti espressomasiina, jonka löysin vähänkäytettynä ja pilkkahintaan puoliksi vahingossa. Kone ei ole valtava, mikä on hyvä, koska keittiömmekään ei ole. Ja mikä parasta, se valmistaa kahvin pinnalle täydellisen creman. Heinäkuussa join ennätyksellisen määrän maitokahvia pelkästään siksi, että kahvi oli niin kaunista, varsinkin lasiin kerroksittain valutettuna.
Arkiaamuisin on kahvin lisäksi vaikea saada alas mitään. Viime aikoina ovat vuorotelleet hapankorppu hummuksella ja jogurttiannos. Luonnonjogurttiin laitan sekaan omenasosetta ja itse tehtyä mysliä. Raikasta ja sopivan kirpeää, ja mikä parasta, hellii vatsaa.
Kotimysli
Tarvitset
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl pähkinöitä (esimerkiksi pekaanipähkinät ja saksanpähkinät ovat hyviä)
0,5 dl tummaa soijarouhetta
4 dl vehnäleseitä
Valmistus:
1. Rouhi pähkinät veitsellä leikkuulaudan päällä.
2. Paahda siemenet ja pähkinärouhe, kukin lajike erikseen, koska paahtuvat eri tahtiin (esimerkiksi pellavansiemenet palavat helposti).
3. Anna paahdettujen ainesten jäähtyä. Mittaa sillä välin soijarouhe ja leseet reilunkokoiseen lasipurkkiin.
4. Laita jäähtyneet siemenet ja pähkinät purkkiin, kierrä kansi päälle ja sekoita voimakkaasti.
Lisäksi mysliin sopivat esimerkiksi kuivatut karpalot, rusinat tai muut vastaavat. Itse tykkään tästä sokerittomasta versiosta, johon paahdettu pekaanipähkinä tuo sopivasti makeutta.
Ja sitten se toinen herkku. En laita omenasoseeseen hillosokeria, koska mielestäni sosemainen rakenne on parempi.
Omenasose
Tarvitset:
n. 1 kg omenia
5 dl vettä
1 dl sokeria
Valmistus:
1. Laita vesi kuumenemaan isoon kattilaan.
2. Lohko omenat ja poista samalla siemenkodat, laita sitten kiehumaan veteen.
3. Anna omenoiden kypsyä kannen alla ainakin tunnin verran. Hämmennä välillä.
4. Jos säilöt soseen lasipurkkeihin, pese ne huolella ja keitä sillä välin, kun sose porisee liedellä.
5. Kun omenoiden rakenne on hajonnut, soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää sokeria maun mukaan.
6. Tölkitä kuumiin purkkeihin tai pakastusrasioihin. Lasitölkeissä sose säilyy jääkaapissa tai kylmäkellarissa, pakastimessa muovirasioissa.