Kaaliviikon kunkku: kyssäkaali

20141009-lah_9143.jpg

Tällä viikolla vietetään kaaliviikkoa. Ihan tosi! Kaaliviikon ajatuksena on innostaa kaalien käyttämiseen ja tuoda esille kaalitietoutta. Kaalihan on ihan nerokasta ruokaa: halpaa, hyvää ja terveellistä. Voitteko kuvitella, että syömme kaalia vuosittain vain viisi ja puoli kiloa henkilöä kohden? Esimerkiksi perunoita sentään popsimme yli 11-kertaisesti, peräti 62,5 kiloa vuosittain. Kukka-, parsa- ja valkokaalia käytetään keittiössäni viikottain, mutta kaaleissahan löytyy näiden peruskaverien lisäksi vaikka miten. Sympaattisin nimi toki on kurttukaalilla, voi poloa!

20141009-lah_9130.jpg

20141009-lah_9131.jpg

Kyssäkaali taas muistuttaa enemmän juuresta kuin kaalia. Ajatus kyssäkaaliruoasta on ollut mielessä pitkään, mutta vasta kaaliviikko innosti tositoimiin. Piti tehdä lasagnea (sitä myöhemmin syksyllä luvassa siis!), mutta koska ateria piti saada pian kokoon, päätin tehdä kyssäkaalista ranskalaisia. Valmistus on superhelppoa. Ken keittää ja paistaa, se makean maistaa, tapaa äitini sanoa, ja sanonta pätee myös kyssäkaaliin.

Ranskikset syötiin kuhan ja paahdetun punasipulin kera. Ja kuvaaja sen sanoi: kyssäkaali oli aterian ehdottomasti paras osa.

20141009-lah_9133.jpg

Kyssäkaaliranskalaiset
kahdelle

1 pienehkö kyssäkaali
litra vettä
suolaa
nokare voita (tai öljyä)

1. Kuori kyssäkaali. Tähän puuhaan soveltuu paremmin juuresveitsi kuin perinteinen kuorimaveitsi, sillä kuori on paksu.
2. Laita keitinvesi kiehumaan ja paloittele kyssäkaali ranskalaisten muotoon.
3. Keitä ranskalaisia suolalla maustetussa vedessä kymmenen minuuttia niin, että koostumus on rapsakka, muttei vielä läpikypsä.
4. Paista keitettyjä kaaliranskiksia rasvassa pannulla tai pinnoitetun kattilan pohjalla noin viiden minuutin ajan niin, että ne saavat vähän paistopintaa. Viimeistele maku suolalla.

20141009-lah_9145.jpg

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta ruoka-ja-juoma diy
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *