Raaka totuus, osa 2

Mietin jo, miten saisin aloitettua tämän merkinnän ilman mainintaa uudesta vuodesta tai lupauksista. No, en sitten edes yritä. Tein itselleni yhden ruokalupauksen: opin käsittelemään ja laittamaan kalaa.

paniikkikeittiossa-700px-1682.jpg

paniikkikeittiossa-700px-1652.jpg

Aloitin tänään aika helposta päästä. Söin joitakin kuukausia sitten ravintolassa mahtavaa lohitartaria. Nyt vihdoin juoksulenkin endorfiinipöhnän sokaisema päätin kokeilla sitä, koska teki mieli jotain raikasta, proteiinipitoista ja no, terveellistä. Tässä googlaamisen tuloksena syntetisoimani lohitartarin ohje. Salaattiin laitoin omia suosikkejani, avocado vieläpä sopii mainiosti yhteen lohen kanssa. Kalan voi halutessaan graavata, mutta silloin aikaa lohen valmistumiseen tarvitaan ainakin päivä. Ja muistakaapa kalatiskillä tarkistaa, että lohi on varmasti tuoretta!

paniikkikeittiossa-700px-1659.jpg

Lohitartar salaattipedillä

Ainekset:
Lohitartar

250-300 g tuoretta lohifilettä
puolikas punasipuli
puolikas puntti tilliä
1 tl sitruunamehua
mustapippuria
suolaa

Salaattipeti
ruukullinen salaattia
puolikas paprika
puolikas kurkku
puolikas avocado
pieni päärynä
kourallinen auringonkukansiemeniä
mustapippuria
suolaa
balsamicoa
oliiviöljyä

Valmistus:
1. Poista lohifileestä nahka ja kuutioi file paloiksi.
2. Silppua sipuli ja hienonna tilli. Sekoita lohen joukkoon. Lisää sitruunamehu ja ripaus suolaa sekä mustapippuria.
3. Koko salaattipeti. Kuutioi kurkku, paprika, avocado ja päärynä. Paprikan voi halutessaan käyttää nopeasti pannulla. Paahda auringonkukansiemenet.
4. Mausta salaatti oliiviöljyllä ja balsamicolla ja lado lohitartar salaattipedille. Ripottele päälle paahdettuja auringonkukansiemeniä.
 

Tämän pitäisi sitä paitsi kelvata ankarimmillekin terveyspuristeille: paljon hyviä rasvoja!

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta DIY

Pottua pöytään!

Yleisö pyysi perunasalaattini ohjetta. Olen niin tohkeissani pyynnöstä, että tietenkin resepti on pakko jakaa! En varsinaisesti ole keitetyn perunan suuri ystävä, mutta tässä reseptissä pottu on parhaimmillaan.

peruna1.jpg

Olen tehnyt tätä vappupiknikeille, juhannusbrunsseille ja uuden vuoden istujaisiin. Perunan oheisainekset aina hiukan vaihtelevat, mutta perusresepti on lyömätön. Juju on perunoiden marinadissa, joka on oikeastaan samaa kamaa kuin tämä salaatinkastike. Ja mikä parasta, tämä ohje on vegaaninen ja gluteiiniton.

peruna2.jpg

Perunasalaatti

Ainekset:
1 kg keitettyjä ja kuorittuja perunoita (jotakin yleisperunaa maun mukaan, itse suosin hiukan jauhoisia lajikkeita)
purkillinen kalamata-oliiveja
1 punasipuli
(lisäksi voi maun mukaan heittää sekaan kapriksia, fetajuustoa, tuoretta kurkkua tai suolakurkkua kuutioina – mitä nyt mieli tekee)

Marinadi:
0,5 dl öljyä (laitan puolet oliiviöljyä ja puolet rypsiä, näin ei maistu pelkästään oliiviöljyltä)
1,5 rkl balsamicoa
2 rkl appelsiinimehua
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
muutama kierros rouhittua mustapippuria
2 valkosipulin kynttä
reilusti tuoretta basilikaa silppuna

1. Paloittele keitetyt ja jäähtyneet perunat.
2. Valmista kastike sekoittamalla ainekset keskenään.
3. Marinoi perunat kastikkeessa, mieluiten yön yli, mutta tunti jääkaapissa riittää sekin.
4. Pilko oliivit ja hienonna sipuli sekä muut mahdolliset lisukkeet mieleisen kokoisiksi paloiksi. Lisää salaattiin. Tarkista suola.

peruna3.jpg

Kuvaa sallaadista ei nyt ole, intensiivisestä arkistojen kahlaamisesta huolimatta. Perunasalaatti ei ole yhdelläkään piknikillä noussut kuvaajien tähtitytöksi, mikä häpeä! Nämä peruna-aiheiset otokset tarjosi Wikimedia Commons. Näistä tulvahtivatkin ihanasti mieleen muistot teinivuosien perunannostokesiltä…

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe DIY