Veikeä fenkoli

20140914-lah_7623.jpgSuhteeni fenkoliin, tuohon lystikkääseen kasviin, syntyi ensimmäisellä luokalla.
Eräänä alkusyksyn aamupäivänä opettaja marssitti luokkamme torille. En tietenkään muista perunakappoja tai porkkananippuja, mutta vihreähapsinen, muodoltaan sydäntä muistuttava valkoinen kasvi teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. ”Tässä on fenkoli”, esitteli opettaja. Omintakeinen vihannes jäi mieleen kummittelemaan, mutta voitteko uskoa, että kului yli kaksi vuosikymmentä ennen kuin itse ostin ihka ensimmäisen fenkolini!

Salaattifenkoli on tehnyt tuloaan jo jonkin aikaa, se on näkynyt lehtien ruokasivuilla jo parina syksynä. Minun tajuntaani fenkoli iskeytyi lähtemättömästi  uudestaan viime keväänä, kun olin syömässä mainiossa turkulaisessa Kaskis-ravintolassa. Yksi niistä huumaavasta eteeni kannetusta kuudesta ruokalajista oli fenkolikeitto. Ja miltä se maistui! Ensin luulin, että keittoon oli lurautettu pastis-viinaa tai lakritsikastiketta, kunnes toisella lusikallisella tajusin: se on fenkolin ominaismaku.

20140914-lah_7621.jpgKaikkien näiden vuosien ja kuukausien jälkeen nakkasin itsekin fenkolin pataan. Kasvin tuoksu on raakana huumaavan lakritsinen ja sen voi käyttää sellaisenaankin salaattiin. Etsin reseptiä keittelyn tueksi ja aika monessa niistä keittoon yhdistetään sipulia, mustapippuria ja kermaa. Koska halusin omasta keitostani vähän proteiinipitoisemman, laitoin siihen kerman sijaan sulatejuustoa. Juusto sopii fenkolin pariksi oikein mainiosti eikä ainakaan omaan keittooni tarvinnut lisätä yhtään suolaa.

20140914-lah_7653.jpg

20140914-lah_7632.jpg

Fenkolikeitto
(pääruokana kahdelle, alkuruokana neljälle)

n. 500 g fenkolia (kaksi pientä)
3 pientä sipulia
loraus öljyä
1 kasvisliemikuutio
100 g sulatejuustoa
mustapippuria

1. Suikaloi fenkoli ja paloittele sipuli. Kuullotta niitä öljytilkassa kattilan pohjalla muutaman minuutin ajan ja lisää sitten vesi ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua.
2. Kun keitto on kiehunut 15 minuuttia, kokeile fenkolien kypsyys. Kypsän fenkolin tuntuma on samanlainen kuin muiden keitettyjen kasvisten.
3. Lisää juusto ja soseuta keitto. Vettä ei tarvitse kaataa ennen soseutusta pois, vaan tällä vesimäärällä keitosta tulee sopivan kuohkeaa.
4. Lisää mustapippuria maun mukaan.

20140914-lah_7655_0.jpg
20140914-lah_7660.jpg

Vinkki! Mikäli haluat vielä salmiakkisemman makuista keittoa, korvaa sulatejuusto purkillisella (2 dl) kermaa. Lisää kerma ennen soseutusta, mutta muista kaataa ennen kerman lisäämistä desin-parin verran keittovettä pois.

Fenkolikeitto nautitaan sellaisenaan lämpimänä (alku)ruokana, mutta sen voi oikein hyvin syödä myös kylmänä.

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä DIY

Se taipuisampi kurpitsa

20140914-lah_7672.jpg

Tiesittekö, että kesäkurpitsaa syödään Suomessa vuosittain vain noin puoli kiloa henkilöä kohti? Tämä fakta järkyttää minua suuresti, mutta toisaalta en ihmettele – aika usein kesäkurpisasta saadaan ei-niin-kovin-hyvää.  On siis aika puhdistaa tuon mainion kasviksen maine! Viime aikojen hittiruoka keittiössämme on ollut kesäkurpitsatagliatelle. Kesäkurpitsa on monelle kasviskokkaajalle varmasti jonkinlainen pappilan hätävara, mutta iänikuisten gratiinien ja paistosten sijaan se taipuu myös keveäksi pastan korvikkeeksi. Niin, että joskus ateria tuppaa jäämään liiankin kevyeksi.

Tänään palasin kotiin leffakerhosta vatsa kurnien. Ladoin jääkaapin vihanneslaatikon sisällön keittiön pöydälle ja kas, kelpo ateriahan siitä syntyi. Pinaattipesto syntyi improvisoimalla, tagliatellet jo varmalla otteella. Kylkeen paistoin vielä viimeisiään vetelevät kantarellit.

20140914-lah_7668.jpg

20140914-lah_7692.jpg

Tavallisesti teen kypsennettyjen kesäkurpitsasuikaleiden sekaan valmiiksi kastikkeen öljystä, valkosipulista, basilikasta, suolasta ja pippurista. Nyt surautin ainekset pestoksi pinaattipussillisen kera. Pinaatit olivat niitä suurilehtisiä, joten ne vaativat muutaman minuutin ryöppäämisen ennen hienontamista. Resepti toimii varmasti myös tuoreella babypinaatilla, jota siis ei tarvitse ryöpätä, ja miksei paremman puutteessa myös pakastepinaatillakin.

20140914-lah_7717.jpg

20140914-lah_7683.jpg

Kesäkurpitsatagliatelle
kahdelle

yksi keskikokoinen kesäkurpitsa (n. 300 g)
2 l vettä
oliiviöljyä
pippuria
suolaa

1. Huuhtele kesäkurpitsa ja poista päät. Halkaise se sitten keskeltä kahtia.
2. Siivuta kesäkurpitsa juustohöylällä ohuiksi suikaleiksi. Viimeiset paksut osiot voi näppärästi leikata veitsellä.
3. Ryöppää siivuja kiehuvassa vedessä 3-5 minuuttia niin, että koostumus on al dente – hiukan napakka, muttei enää raaka. Siivilöi vesi pois.
4. Nakkaa kesäkurpitsat kuumaan kattilaan, lisää öljyä, suolaa ja pippuria maun mukaan. Mikäli et tarjoile peston tai muun maukkaan kastikkeen kanssa,  purista sekaan vielä pari valkosipulinkynttä ja silppua kourallinen basilikaa.

20140914-lah_7701.jpg

Pinaattipesto

150 g pinaattia
3-4 kynttä valkosipulia
kourallinen tuoreita basilikanlehtiä
pippuria
suolaa

1. Ryöppää pinaatti, jos se on tarpeen. Kuori valkosipulinkynnet.
2. Sekoita ainekset sopivassa kulhossa  sauva- tai tehosekoittimella. Suolaa kannattaa lisätä pienissä erissä maun mukaan.

20140914-lah_7728.jpg

Jos haluaa ruokaisamman aterian, voi tagliatellejen rinnalle paistaa vaikkapa palan halloumia tai vaaleaa kalaa.

Koti Ruoka ja juoma DIY