Rakkaudesta kouluruokaan
Joskus se iskee: pakottava tarve saada makaronilaatikkoa, tuota lapsuuteni kouluruokalistan suosikkia. Lisukkeena oli aina tietenkin porkkanasalaattia (usein rusinoilla, miksi ihmeessä?) ja niin nytkin.
Edellisestä makaronilaatikkokokkailusta onkin aikaa, sillä kaapista löytyi avaamaton pussi toissa kesänä vanhaksi menneitä makaroneja. Mutta miksipä moiset kuivatuotteet menisiviät, joten laitoin pussillisen kattilaan porisemaan. Siinä samalla mietin, mitenköhän moneen asuntoon olen pussin mahtanut mukanani raahata…
Ja koska ketsuppi oli lopussa, oli pakko sitäkin tehdä uusi satsi. Tähän kattilalliseen laitoin myös puoli purkillista aurinkokuivattuja tomaatteja. Vähän ounastelin, että ketsupin mausteet peittävät aurinkokuivatun aromin alleen, ja oikeassa olin.
Makaronilaatikko
Tarvitset:
400 g makaronia
100 g tummaa soijarouhetta
kasvisliemikuutio
suolaa
mustapippuria
grillausmaustetta
paprikajauhetta
Munamaitoon:
3 kananmunaa
6 dl maitoa
0,5 tl suolaa
ripaus mustapippuria
Lisäksi:
ruokaöljyä
korppujauhoja
Valmistus:
1. Keitä makaronit kypsäksi pussin ohjeen mukaan.
2. Keitä soijarouhe kasvisliemessä. Kun soija on kypsää, valuta ylimääräinen vesi siivilän läpi ja nakkaa soijat takaisin kattilan pohjalle. Mausta hyvin suolalla, pippurilla, grillausmausteella (tai vastaavalla) ja paprikajauheella. Maun mukaan voi laittaa myös esimerkiksi valkosipulia tai chiliä. Soijan sijaan voit toki käyttää myös jauhelihaa.
3. Riko kananmunat ja mittaa maito kulhoon. Lisää suola ja pippuri ja sekoita voimakkaasti haarukalla.
4. Voitele vuoka öljyllä ja lado kerroksittain makaronia ja soijarouhetta niin, että makaronikerros jää päällimmäiseksi.
5. Kaada munamaito koko komeuden päälle ja ripottele pinnalle reilusti korppujauhoja.
6. Paista 200-asteisessa uunissa niin kauan, että munamaito on hyytynyt, noin 45 minuuttia. Huom! Uuni ei saa olla kuumempi, jottei munamaito juoksetu.
Autenttisen koulufiiliksen tavoittaaksesi nauti ketsupin, porkkanaraasteen ja maitolasillisen kera.