Samettivallankumous
Meinasin jo kirjoittaa, että kerrankin resepti, johon ei tule kermaa. Mutta sitten, onhan ranskankermakin kermaa, joten se siitä itsepetoksesta.
Viikonloppuna vietin ruokalomaa Tallinnassa kera ompelukerhoni. Ihana matka, ihania tyttöjä, ihanaa ruokaa. Eräs kaupungin suosikkipaikoistani on Von Krahli Aed, jossa saa modernia ruokaa perinteisistä einehistä. Puolen tusinaa naikkosta vaan ei mahtunut Krahliin sisään, joten menimme baarin puolelle ja tilasimme annokset vähän suppeammalta listalta.
Illallinen oli vielä tiedossa, joten päädyin ottamaan vain tomaattikeiton. Valinta osui nappiin. Samettinen keitto jäi uumoilemaan kitalakeen, ja päätin taas kerran kokeilla sitä itsekin.
Hyvän tomaattikeiton tekeminen ei ole mitään helppoa. Joskus tulee liikaa hapokkuutta, toisinaan maku taas on väljä. Purkkimurskan sijaan kannattaa toki käyttää tuoreita tomaatteja, vaan kun tarpeeksi kypsiä sellaisia ei meinaa tämän maan kaupoista löytää. Oikaisin vähän ja tein keiton kuorituista säilyketomaateista, joiden sekaan nakkasin muutaman mehevän kypsän tuoreen tomaatin. Taitoin makua porkkanalla, hunajalla ja ranskankermalla – vuohenjuustohan tässä olisi ollut parasta, mutta tähän hätään sitä ei ollut käden ulottuvilla.
Annoksen kuorrutin parmesaaniraasteella ja paahdoin kuorrutuksen päälle ruisleipäkrutonkeja valkosipulissa.
Samettinen tomaattikeitto
Tarvitset:
2 tölkkiä kuorittuja kokonaisia säilyketomaatteja
2-3 tuoretta kypsää tomaattia
1 porkkana
1 pieni sipuli
2 tl hunajaa
1 prk ranskankermaa
mustapippuria
suolaa
basilikaa
oliiviöljyä
Päälle:
parmesaania
yrttejä
krutonkeja
Näin teet:
1. Kuullota sipuli reilussa öljyssä kattilan pohjalla.
2. Heitä sekaan purkkitomaatit ja raasta porkkana.
3. Lisää tuoreet tomaatit, porkkanaraaste ja valkosipulit puristettuina.
4. Hauduta 10-40 minuuttia; mitä pidempi haudutusaika, sitä parempi keitto.
5. Lisää hunaja, basilika, suola ja mustapippuri.
6. Soseuta ja lisää ranskankerma.
Kuorruta parmesaaniraastella ja tarjoile krutonkien sekä tuoreiden yrttien kera.
Ja ne krutongit valmistuvat käden käänteessä näin:
Valkosipuliset ruiskrutongit
Tarvitset:
palan ruisleipää
pari kynttä valkosipulia
oliiviöljyä
suolaa
Valmistat:
1. Viipaloi leipä sopiviksi kuutioiksi tai siivuiksi.
2. Kuumenna öljy (valurauta)pannulla, purista kuumaan öljyyn valkosipulinkynnet ja anna sipulin paahtua.
3. Pyörittele leipäpaloja pannulla, kunnes ne saavat väriä ja rapsakkuutta.
4. Viimeistele krutongit hyppysellisellä suolaa.