Suussa sulava lohipiiras (G, M)

Moii!

Tässä tulee vihdoin resepti puhumaani ja kehumaani lohipiirakkaan. 🙂 Piirakka sopii monenlaisiin ruokahetkiin, niin kuin suolaiset piirakat yleensäkin: lounaaksi salaatin kanssa, brunssille, iltapalaksi, yöpalaksi… Olen tehnyt lohipiirakkaa eri versioina vaihdellen mausteita, täytteen aineksia (soijajugurtti, kaurakevi, kaurafraiche) ja lohta (esim. kylmäsavu- tai graavilohi). Tällä kertaa ostin kaupasta tarjoushaukkana pari pakettia kylmäsavulohta, ja tein piirakasta pari eri versiota. Jälkimmäisestä tuli pöörfekt! Tähän yksinkertaiseen piirakkaan et tarvitse montaa ainesta tai minuuttia. 🙂

 

 

Suussa Sulava Lohipiiras

 

Pohja:

  • 100 g maidotonta margariinia
  • 2 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 1-2 rkl vettä
  • 1 dl Ilo Vegaanin Pizzamurua (tätä olen käyttänyt ja toimii normijuuston tapaan)
  • (ripaus suolaa)

Voitele halkaisijaltaan n. 25 cm leveä piirakkavuoka margariinilla. (Käytän voiteluun usein juoksevaa margariinia, jonka levitän silikonisella pullasudilla.)

Nypi margariini jauhoihin. Lisää pieni määrä vettä sekä maidoton juustoraaste ja muotoile palloksi. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan.

 

Täyte

Asettele lohiviipaleet pohjan päälle.

Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Lisää sekaan kaurakevi. Sekoita hyvin ja lisää vielä mieleisesi mausteet. Kaada seos lohiviipaleiden päälle ja ripottele pinnalle tilliä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia.

Pohjaan voi lisätä ripauksen suolaa, mutta täytteeseen sitä ei kannata lisätä ollenkaan. Kylmäsavu- ja graavilohi tai muu valmiiksi suolattu kala on usein niin suolaista, että ylimääräinen suola tekee piiraasta herkästi myrkkysuolaisen. Näin kävi juurikin ensimmäisen version kanssa, johon lisäsin suolaa (ja reilusti muita erilaisia mausteita) erikseen. Lopputulos maistui aika lailla överisuolaiselta kalakeitolta piirakan muodossa 😀

Helppo lohipiiras on kiva suolainen herkku esimerkiksi pääsiäisen kahvipöytään. Ajattelin leipoa viikonlopuksi porkkanapiirakkaa, ehkä sitruunaisella kuorrutteella. Reseptin gluteenitonta piirakkapohjaa varten löysin Maistuu makialle -blogista. Saatan tehdä tästä porkkanakakun niin, että ladon piirakkalevyjä pari kolme päällekkäin ja väliin laitan lemon curdia, sitruuna”tuorejuusto”kuorrutetta. Päälle voisi tulla ihan kermavaahtoa ja jotain kivoja koristeita… Mmm-mm-mm.

Tykkään niin tehdä kaikenlaisia kokeilevia leipomuksia! Jaan mielelläni taas seuraavien (onnistuneiden) kokeilujen lopputulokset tännekin. 🙂

Rentouttavaa pääsiäisen aikaa! <3 Laura

 

Tsekkaa myös helpot ja vatsaystävälliset iltapalareseptit:

3 × nopeat iltapalat

 

Ainekset

Koti Ruoka ja juoma Suosittelen

Aurinkoinen viikonloppu Helsingissä

Heissan!

Ihanaa huhtikuun alkua! Tässä kuussa mulla on synttärit ja gradu pitäisi saada (vihdoin) pakettiin! Toivotaan aurinkoisia päiviä, niin jaksaisi vielä väkertää ja pakertaa koneenkin äärellä. Tsemppiä jokaiselle kevään koettelemuksiin tai ihan vaan kesän odotukseen! Kohta on vappu ja sitten jo äitienpäivä, siitä ei olekaan montaa viikkoa Suomen kesään ja yöttömiin öihin 🙂 Äh okei kesä, tuu jo!

Mutta ennen sitä ajattelin jakaa tänne kuvia maaliskuiselta Helsinki-reissulta, vähän My weekend -tyyliin. Samalla saan mukavan pikku muiston tältä viikonlopulta, joka sisälsi sekä työhön liittyvää ohjelmaa että läheisten kanssa olemista. Kuvien välissä kerron aina jotain päivän ohjelmasta. Lezz go!

Perjantai

Juna lähti Tampereelta kohti Pasilaa kello 13.00. Junamatka sujui nopeasti hyvän kirjan parissa ja eväitä syöden. Ennen kolmea saavuin Pasilaan, jossa suuntasin heti hotellille kirjautumaan sisään huoneeseen. Olin tullut Helsinkiin Planin inspiraatiopäivää varten, ja pääsin majoittumaan pari vuotta sitten avatussa Original Sokos Hotel Triplassa. Huoneeseen päästyäni jämähdin ihmettelemään 14. kerroksesta avautuvia maisemia Helsingin keskustaan päin. Näytti upealta! Hotelli oli muutenkin kivan moderni ja samalla jotenkin kotoisa.

 

 

Tein huoneessa vähän aikaa konehommia ja valmistauduin näkemään ihan hotellin vieressä asuvaa ystävää. Lähdettiin Helsingin keskustaan syömään, ja päädyttiin tekemään melkoinen iltalenkki ravintolaa metsästäessä. Löydettiin vihdoin Siltasaaren Lopez y Lopeziin. Nautittiin tunnelmallisessa ravintolassa maukkaat tacoannokset ja juteltiin pitkä tovi. Illalla suuntasin vielä hotellin salille, joka oli yllättävän tilava ja hyvin varusteltu. Myöhäinen salitreeni ei ollut kyllä paras idea, koska kaikesta menemisestä ja treenistä kierroksilla käyden uni oli melkoisen levotonta. 😀

 

 

Lauantai

Kello soi aamulla kello 8.20. Puin päälle, meikkasin, harjasin hiukset ja suuntasin hotellin aamupalalle. Lyhyeksi jääneen yön jälkeen teki mieli tankata kunnolla energiaa, ja sitä oli kyllä aamiaisella tarjolla vaikka kuinka montaa sorttia. Ehdottomasti parasta oli Pielisen savustetut muikut – todella maukkaita ja suussa sulavia. Aamiaisvalikoimasta löytyi vaikka mitä, ja erityisen ihanaa oli törmätä oikeasti kattavaan gluteenittomaan tarjontaan.

 

Pikaisen pakkailun jälkeen lähdin kohti Tikkurilaa ja Heurekaa, jossa inspiraatiopäivät järjestettiin tänä vuonna. Päivään mahtui inspiroivia puheenvuoroja ja työpajoja sekä tietysti hyvää ruokaa! Päivän jälkeen mentiin ystävien luokse yökylään ja tehtiin super nopeaa ja herkullista pitsaa gluteenittomaan kaurapohjaan. (Voisin jakaa reseptin siihen sitten, kun saan pohjataikinasta oikein ohuen ja rapsakan. Vielä täytyy vähän hioa…) Päivä oli siis täynnä hyvää ruokaa ja ihania kohtaamisia <3

 

 

Sunnuntai

Sunnuntaiaamuna saatiin istua taas katettuun aamupalapöytään ystävien luona, ja päivällä lähdettiin porukalla ulkoilemaan. Päädyimme Lammassaareen, jonka suosiota kuvauspaikkana en yhtään ihmettele. Aurinko paistoi ja ulkoilijoita oli paljon. Keskellä saarelle vievää kävelyreittiä oli eräs nuorehko vauvaa odottava pariskunta kuvailemassa heidän pienen koiransa kanssa. Näytti niin söpöltä! Ja tuli varmasti kauniita kuvia <3 Pieni kurkistus heidän asetelmaansa näkyykin selfien alakulmassa 😀 Uskaltauduttiin jäällekin kävelemään, kun siellä oli paljon muitakin ulkoilijoita – hiihtäjää, kelkkailijaa, pyöräilijää… Kokemus oli kuitenkin vähän liian jännittävä, kun jään pinta alkoi rasahdella ja poksahdella. Päädyttiin harppomaan lyhintä reittiä heinien läpi takaisin pitkospuureitille.

 

Ennen paluumatkaa Tampereelle käytiin vielä Tikkurilan Chico’sissa syömässä. Valitsin Chico’s BBQ -burgerin vegaanisena versiona, joka sisälsi mausteisen vegepihvin, avokadoa, majoneesia ja savu-omenahilloketta. Voin suositella 🙂

Täytyy sanoa, että koskaan aikaisemmin mulle ei ole tullut sellaista tunnetta, että voisin asua Helsingissä, mutta tällä kertaa ajatus ei tuntunut yhtään oudolta, vaan oikeastaan aika kivalta! Hieno sää voi vaikuttaa tietty asiaan, kun kaiken näkee kirjaimellisesti vähän paremmassa valossa 😉 Mutta jotenkin Helsinki antoi tällä kertaa parastaan! 🙂

Ensi kerralla jaan reseptin maailman parhaimpaan (saatan olla jäävi sanomaan) lohipiirakkaan. (Jonka lupasin jakaa jo Naantali-postauksen jälkeen.)

Palataan pian!

<3 Laura

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Suosittelen