Vaihto aakkosina osa 1/2

SAM_1952.jpg

SAM_1995.jpg

Vaikka viime viikolla lupailin läpikäyntiä tästä reissusta on tunteet ja ajatukset tällä hetkellä niin sekavia, että taidan kerätä niitä vielä viikon kokoon. Ajattelinkin nyt käydä vaihdon parhaat palat läpi aakkosten avulla.

A AURINKO 

Ehdottomasti yksi parhaista jutuista Valenciassa oli sää. Ainostaan lokakuu-marraskuun vaihteessa aurinko väistyi sateitten tieltä hetkeksi, mutta palasi joulukuuksi ja aaton aattona taidettiin jopa palaa jalkapallopelissä. Pelkään, että auringon selkeästi vähempi näkyminen Suomessa saattaa tulla vähän shokkina. Mutta tosiaan, ei oo paljon tarvinnut puolen vuoden aikana napsia D-vitamiineja. 
 

B BLASCO IBANEZ

Blasco Ibanez on iso katu Valenciassa, jonka varrella on paljon paikallisten ja varsinkin opiskelijoiden/nuorten suosimia ravintoloita ja kahviloita. Kaikki kaverini asuivat Blascon varrella, sieltä löytyy suurin osa lempiravintoloistani ja kaiken lisäksi tie vie kaupungin läpäisevästä puistosta suoraan rantaan. 
 

CAFE CON LECHE

[vapaasti suomennettuna: maitokahvi] Siis yksi ehdottomasti parhaista asioista Espanjassa oli se, miten hyvää kahvia siellä oli ja miten halvalla sitä sai. Koulun kahvilassakin, jossa kahvi maksoi vain 80 senttiä, itse kahvi jauhettiin oikeista pavuista ja maitokin vaahdotettiin. Pettymys tulee siis olemaan suuri, kun matkalla Helsinki-Vantaalta kotiin nappaan ABC:lta mukaan Juhla Mokkaa. 

 

DORAYA

D kirjain oli melko hankala, mutta kyllähän sieltä sellainenkin löytyi, nimittäin yksi lempiravintoloistani: Doraya, sushi-ravintola, jossa käytiin monta kertaa lounaalla, ja muun muassa viimeisenä iltanani syömässä. Ehkä yleisemmin tämä sana voisi kuvastaa sitä, millaisen rakkauden sushin syömiseen Espanjasta löysin. Sushia söin melkein vähintään kerran viikossa, parhaina viikkoina kolme. 

 

ESPANJAN KIELI

Mitä useammin tästä mainitsen, sitä enemmän tuntuu siltä, kuin yrittäisin selitellä jopa itselleni sitä, että opin sentään jotakin hyödyllistä vaihtoni aikana :D. Mutta oikeasti espanjan kieli on konkreettisin ”muisto”, joka Espanjasta tulee jäämään. Vaikka suurimman osan ajastani Valenciassa puhuinkin esimerkiksi kavereideni kanssa englantia, sekoittui joukkoon jonkin verran varsinkin espanjan kielisiä sanontoja. Espanjan kielestä tuli puolen vuoden aikana myös niin vahva osa arkea, että vastaan täällä Pariisissakin kaikille kahviloiden & ravintoloiden työntekijöille espanjaksi. 

 

FIESTA

[vapaasti suomennettuna: juhla] Tähän ei tarvitse varmaan sen enempää avata sitä yleistä mielikuvaa vaihto-oppilaan elämästä pelkkänä juhlimisena opiskelun tai minkään muunkaan sijaan, mutta Espanjassa todella osataan juhlia! Pelkästään latinalainen musiikki laittaa lanteet keinumaan ja ihmisten rento ja hyvä fiilis nostaa tunnelmaa entisestään. 
 

GOOGLE MAPS

Iskä varmaan nauraa tälle kohdalle katketakseen, mutta ei sille minkään voi, miten huono suuntavaistoni on. Google mapsin avulla olen pärjännyt Espanjassa, Ranskassa ja aion luottaa luottoappiini Englannissakin. Google maps on tuonut esille itsestäni myös melkoisen hullun suunnittelijan puolen. Metromatkan kestot ja asemien sijainnit on tsekattu 3 viikkoa ennen kuin koko metroa edes tarvitaan. Siitä, kuinka kaukana lähtöni oli tajunnastani kertookin jotain se, että kaverini joutui googlaamaan puolestani metron, jolla eilen ehdin lentokentälle. 
 

HÄRRE GYYD 

[vapaasti suomennettuna herran jumala] Pahoittelen tätä erittäin heikkoa aasinsiltaa aiheeseen, mutta härry gyyd kuvaa minulle yhtä uutta ystävyyssuhdetta, mutta samalla suomalaisuuttani, josta kirjoitin lisää tässä ’humoristisesti’ otsikoidussa tekstissä:  https://www.lily.fi/blogit/pilvilinnoissa/suo-kuokka-ja-jussi. Tutustuin matkani aikana yhteen pohjoismaalaiseen ihmiseen, ruotsalaiseen sielunkumppaniini. Melko samanlaisten luonteenpiirteiden lisäksi meitä yhdisti yhteinen ns. salakieli, jota kukaan muu ei ymmärtänyt (hänen puheestaan en minäkään kaikkea ymmärtänyt, mutta ehkä ruotsintaitonikin on päässyt salamyhkää kehittymään). Lisäksi ymmärsin, että Suomessa, ja varsinkin Varsinais-Suomessa käytetään melko paljon ruotsinkielisiä ilmaisuja tai ruotsiin linkitettyjä sanoja, joista ilmeisesti tätä kyseistä härre gyyd -lausahdusta ei Ruotsissa kuitenkaan kukaan käytä. 

 

I ITSEENSÄ TUTUSTUMINEN 

Sieltä se pommi tuli! Yllättävän moni jo vaihdossa olleista ihmisistä sanoi lähtiessäni, että he ovat itse muuttuneet vaihdossa jonkin verran. ”Kliseistä mutta totta”, taisi yksi heistä sanoa. En osaa näin lyhyen ajan jälkeen oikeastaan hahmottaa, kuinka syvästi tämä aika on itseeni vaikuttanut, mutta jonkinlaista asennemuutosta on ainakin tapahtunut. Etäisyys omaan arkeen on kuitenkin antanut aikaa ajatella ja avannut uusia näkökulmia omaan elämään. Jonkin verran olen oppinut lisää myös läheisistä ihmisistäni sekä omista ihmissuhteistani. 

 

J JOULU

Vietettiin joulu perheen kesken tänä vuonna Valenciassa ja uskon, ettei kukaan meistä ihan heti tätä joulua unohda. Sää oli tietysti melko erilainen kuin Suomessa, eikä iskää haitannut yhtään jouluhössötyksen ohittaminen, mutta itselleni joulu oli ennen kaikkea ihana pikkubreikki opiskelusta, ja se että sain viettää sen läheisteni kanssa, oli best! 

 

K KILOMETRIT 

Koska niitähän kertyi! Nopeasti laskettuna google mapsin avulla noin 10 500 eri kaupunkien välille puolen vuoden aikana. Junissa, busseissa ja lentokoneissakin on siis tultu istuskeltua enemmän kuin tarpeeksi, mutta kaikki reissut ovat olleet niin mahtavia, etten kadu niistä yhtäkään. Tällä hetkellä kuitenkin tiedän, että kun viimeinen lentoni laskeutuu Helsinki-Vantaalle, saa matkustelu hetkeksi jäädä, ja nautin kotona olemisesta täysin rinnoin.

 

Näitä aakkosia olikin hiukan enemmän kuin muistin, joten jatketaan L:stä eteenpäin huomenna. Nyt lähden nauttimaan vielä viimeisistä tunneista Pariisissa, hauskaa iltaa ja hyvää yötä! 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *