6 päivää ilman somea, mitä opin?

Otsikon piti olla ”viikko ilman somea”, mutta löysin itseni tänään illalla selailemassa instagramia, joten päätin päättää testin tähän.

Havahduin viime viikolla miettimään kaikkea sitä aikaa, joka puhelimen kanssa hengaillessa valuu hukkaan, kun kuulin erään erittäin viisaan lauseen. Se kuului jotakuinkin näin: ” Omassa nuoruudessa sitä vertasi itseään ja haki hyväksyntää oman koulunsa tai asuinkuntansa nuorilta, mutta nykyaikana sinua arvostelee koko maailma ja somessa näyttää siltä, että kaikilla pyyhkii sinua paremmin.” Jäin oikeasti miettimään omia lapsuus- ja nuoruusvuosiani, jolloin minusta ja tekemisistäni tiesivät vain ne, jotka viettivät aikaa kanssani. Olin ryhmän jäsen vain kavereideni keskuudessa, koulussa  ja harrastusryhmässä. Minusta ei tiedetty mitään noiden ryhmien ulkopuolella. Aloin jostain syystä kaivata ihan valtavasti sitä aikaa, kun ei vielä ollut keksittykään koko sosiaalista mediaa. Päätin siis kokeilla muutaman päivän ajan pysyä kokonaan poissa somesta ja näihin asioihin kiinnitin huomiota:

1. Suurin osa puhelimella viettämästäni ajasta kuluu somen selailuun. Kun poistin someapit puhelimestani, huomasin, ettei minun juurikaan tehnyt mieli käyttää puhelinta. Kävin satunnaisesti selailemassa iltalehteä tai maikkarin uutisia, mutta muuten ruudulla roikkuminen väheni aika tavalla. Tulin siis siihen lopputulokseen, että selailen somea kuluttaakseni aikaa tylsinä hetkinä. Taidan jatkossakin kirjautua selaimen kautta Instagramiin ja Facebookiin niin tulee käytettyä niitä huomattavasti vähemmän.

2. On vapauttavaa, kun ei tarvitse jakaa kaikkea muiden kanssa. Olen huomannut (jopa tämän kuuden päivän aikana), että tykkään pitää joitakin hetkiä ihan vain itselläni. Nykyaikana tuntuu vähän siltä, että pitäisi olla koko ajan tavoitettavissa ja on tosi helpottavaa jättää puhelin välillä kokonaan kotiin.

3. Somessa ei tapahdu kovinkaan paljoa. Se on vähän sama asia, kuin että katsoisi salkkareita pienen tauon jälkeen. Samat jutut jatkuvat päivästä toiseen. Syödään aamupalaa, harrastetaan liikuntaa, käydään hoplopissa tai vietetään iltaa kavereiden kanssa.

4. Seuraan vain paria kiinnostavaa tiliä. Ystävien tekemisten lisäksi seuraan muutamaa tuntematonta ihmistä, joiden juttuja ehti tulla ikävä tuossa parin päivän aikana. Seikkailijattaret ryhmän Urbanjunglelaura on yksi harvoista, joiden matkailun seuraamista kaipasin ja oli tylsää, kun hänen tarinansa Sumatralta menivät sometauon aikana minulta ohi.

5. Kauniit hetket ovat vieläkin upeampia, kun et katso niitä kameran läpi. Kuten nuuskamuikkunenkin aikanaan sanoi Muumipeikko ja pyrstötähti tarinassa: ”Kaikki muuttuu vaikeaksi jos haluaa omistaa esineitä, kantaa niitä mukanaan ja pitää omanaan. Minä vain katselen niitä ja kun lähden tieheni, ne ovat minulla päässäni. Se on hauskempaa kuin matkalaukkujen raahaaminen.”Tykkään ikuistaa itselleni eteenkin luontokuvia, mutta joskus olisi hyvä keskittyä ihan vain nauttimaan kauniista auringonlaskusta, sen sijaan, että keskittyy nappaamaan siitä mahdollisimman hyvän kuvan.

6. Mietin loppujen lopuksi aika paljon sitä, mitä muut ajattelevat minusta. Pieni tauko on tehnyt ihan hyvää, sillä huomasin jokin aika sitten miettiväni liian tarkkaan sitä, että kuvistani varmasti välittyy aitous. Se on asia jonka haluaisin kaikissa kuvissani säilyttää. En pidä kovin asetelluista kuvista, mutta eteenkin sisustuskuvissa syyllistyn siihen tosi usein, koska kuka haluaisi katsella kuvia omasta pyykkivuorestaan? Mietin usein, millaisen kuvan annan itsestäni muille somen kautta, koska ihmiset katsovat kuviani, mutta eivät välttämättä tunne minua muutoin.

Haluan jatkossa opetella pois puhelimen jatkuvasta tarkistelemisesta ja elää hetkiä elämässäni myös ilman puhelimen välttämätöntä läsnäoloa. Tykkäsin erityisesti siitä, etten ole aina tavoitettavissa ja ettei minun tarvitse jakaa kaikkia asioita muiden kanssa. Nämä kuusi päivää menivät nopeasti ja pian tottui olemaan myös ilman puhelinta. Täytyy myöntää, että olen tämän testin aikana keskittynyt esimerkiksi kirjan lukemiseen ihan eri tavalla kuin aikaisemmin ja lukenut niitä enemmän kuin pitkään aikaan. Taidan jatkossakin somettaa harvemmin. 🙂

Oletko kokeillut olla ilman somea? Miten sujui?

Kommentit (2)
  1. Tosi hyvä testi ja mahtavia oivalluksia. Mulle joka ilta on someton ilta n. 3h ennen nukkumaanmenoa. En luopuisi tosta terapeuttisesta tavasta ikinä!

    1. Kiitos 🙂 Olen tullut kans siihen tulokseen et somettomat illat on sitä mitä just nyt tarvitsen. Nukahtaminen on ainakin paljon nopeampaa ja helpompaa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *