Itsetehdyt ja aineettomat joululahjat

Satuin käymään tänään outlet-tapahtumassa, joka pursuaa aina kuppoja, kippoja ja leluja. Ihmisiä oli tungokseen asti ja jokaisella korit täynnä tavaraa, joita he eivät luultavasti edes tienneet tarvitsevansa ennen outletpäivää. Ja ennen kuin kukaan ehtii ihmetellä, mitä minä siellä kaikkien muiden mukana tein, kävin etsimässä aamupalalautasia, mutta koska jono kiersi koko hallin läpi, luovutin nopeasti. Vilkaisin leluosastoa, vaikka tiesin jo valmiiksi, ettei tänä vuonna tarvitse ostaa tavaraa kenellekkään lahjaksi. Tarjolla oli kiinnostavia paketteja ja tytöille vaikka mitä krääsää, mutta ei kovin pitkäikäistä tavaraa. Tuli vähän surku siitä kaikesta muovin ja pakkausmateriaalin määrästä, jonka yhden slimen ympärille pystyy kokoamaan. Kirjoitin jo viime vuonna kulutusahdistuksesta lahjojen suhteen ja tänä vuonna olen aika samoilla mielin. Postauksen voi käydä lukemassa tästä : Joulu ja lasten kertakäyttökulttuuri

Nyt kun kaikilla alkaa jo olemaan kaikkea, olisi minulla tarjolla muutamia ideoita niille, jotka haluavat antaa läheisilleen aineettomia tai itsetehtyjä joululahjoja. Aloitin viime vuonna antamaan kummilapsilleni aineettomia lahjoja ja huomasin sen todella toimivaksi vaihtoehdoksi paketeille. Satun myös tietämään, että läheisteni lapsille pukki tuo jostain syystä aina aivan liikaa tavaraa (ovat pukin mielestä selvästi superkilttejä) ja tämä vaihtoehto sopi myös vanhemmille paremmin kuin hyvin. Annoin kummilapsilleni yhteistä aikaa ja vietimme päivän sisäleikkipuistoissa.Päätin tänä vuonna lähteä jalostamaan itsetehtyjä ja aineettomia lahjoja entisestään ja yritin hoitaa mahdollisimman monet joululahjat samalla tyylillä. Kokosin alle muutamia vaihtoehtoja, joista löytyy toivottavasti muillekkin hyviä vinkkejä ilahduttaa perhettä, ystäviä tai vaikkapa päiväkodin hoitajia.

Lahjakortit erilaisiin palveluihin

En tiedä ainakaan itse parempaa lahjaa aikuiselle kuin hemmotteluthoidot tai illalliset ravintolassa. Kaikkein parasta on jos lahjakortti on luottokampaajalle, paikalliselle hierojalle tai johonkin ihanaan kasvohoitoon. Lahjakortteja saa myös huokeampaan hintaan esimerkiksi suosimalla opiskelijatöitä kosmentologi- ja hierontapalveluissa. Olen itse käynyt opiskelijalla hieronnassa ja 90min hieronta kustansi 35€.

Lahjakortit palveluksiin

Nämä lahjakortit ilahduttavat läheisiä eivätkä maksa antajalle kuin vaivan ( ja vähän rahaa). Itse voisin kuvitella antavani lahjakortteja, joissa tarjoan lastenhoitoapua, lupaan viedä ystävän pizzalle tai lenkille kivaan paikkaan tai vaikka tarjota hänelle brunssin kotona. Omia taitojaan kannattaa myös hyödyntää eli itse esimerkiksi entisenä kampaajana voisin antaa lahjaksi hiustenleikkauksen tai kampauksen seuraaviin juhliin.

Liput elokuviin tai teatteriin

Olen viime vuosina sekä saanut, että antanut lippuja elokuviin tai teatteriin ja niiden kautta saa samalla myös aikaa yhdessä. Tänä vuonna isommat tytöt saavat lahjaksi liput Frozen 2- elokuvaan ja siinä siivellä pääsen katsomaan sitä myös itse (kukakohan on eniten innoissaan). 🙂

Elämys

Erilaisiin elämyslahjoihin saa laitettua paljon rahaa, mutta tosin ne ovat usein myös sellaisia, jotka muistaa loppuelämänsä. Itse olin todella onnellinen saatuani mieheltäni lahjaksi viikonloppumatkan Prahaan ja Berliiniin. Jos ei ole varaa kustantaa toiselle kokonaista matkaa, niin puoliso tai ystävä on kiva yllättää myös pienimuotoisemmalla elämyksellä. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi erilaiset huonepakopelit, joita tarjotaan jo Turussakin useammassa paikassa. Lisäksi törmäsin viime viikolla mahtavaan murhamysteeri-illalliseen Porin seudulla, jonka haluaisin ostaa miehelleni lahjaksi (paikat olivat tosin jo täyteenvarattuja). Turussa järjestetään monenlaisia mielenkiintoisia kierroksia esimerkiksi Kakolan vanhassa vankilassa, Turun linnassa ja kaupungin kujilla. Päivä kylpylässä olisi myös ihana lahja ja samalla saisi sitä yhteistä aikaa oman puolison kanssa.

Itse tehtyjä lahjoja

Yhtenä jouluna piirsin monelle lahjaksi eläinaiheisen taulun. Olen myös neulonut villasukkia lahjasäkkiin ja ensi vuonna aion laajentaa neulelahjoja myös pipoihin ja lapasiin. Kauniita lahjoja olisivat myös erilaiset havu- tai eukalyptuskranssit, joita olen opetellut tekemään. Metallirenkaat kransseihin maksavat n. 3-4€ ja havuja saa omasta tai toisten metsästä (luvan kanssa tietysti). Tulevaisuudessa lahjaksi saattavat päätyä myös maalaukset, makrameet tai vaikkapa jouluiset tarinat lapsille. Itse tehtyjä lahjojen kanssa vain mielikuvitus on rajana ja ne voivat olla ihan millaisia vaan. Uskon, että saaja arvostaa vaivaa, jonka olet nähnyt lahjan tekemisen eteen.

Itse tehtyjä herkkuja

Pieniä herkkuja on helppo tehdä ja niillä ilahduttaa sukulaisia pienellä vaivannäöllä. Kotitekoiset suklaat, hillot ja granolat maistuvat kaikille. Olemme tehneet tuliaisiksi joulupöytiin joka vuosi saaristolaisleipää tai muistaneet niillä päiväkodin hoitajia. Omista omenoista puristettu omenamehu on ollut hitti ja paikallinen mehustamo ottaa mehun puristamisesta 5€ maksun 3 litran purnukasta. Tutuille voisi hyvin jatkossa antaa lahjaksi myös kuivattuja sieniä, koska syksyllä sienisaaliit ovat yleensä niin valtavia. Kaikki yllämainitut herkut on helppo valmistaa ja niillä voi ilahduttaa myös esimerkiksi naapuria tai opettajaa. Koulussa työskentelevänä voin mainita, että itse tehdyt muistamiset lämmittävät saajaa enemmän, kuin servetit ja tarpeettomat koriste-esineet. Oma perheeni saa tänä jouluna jokainen purkillisen maailman parasta marja-aronia marmeladia, joka sopii juustojen kanssa erityisen hyvin (testattu on!).

Lahjaksi yhteistä aikaa

Meidän perheessä tämä on ollut lahjahitti jo monena jouluna. Tyttö toivoo lahjaksi tavaroiden ohella usein myös yhteistä tekemistä. Tänä vuonna toiveena oli junamatka Tampereelle kylpylään. Lahjakorteissa voi lukea esimerkiksi yhteinen metsäretki, leffapäivä, lautapeli-ilta tai shoppailureissu. Sellaista tekemistä, jossa huomioi toista, jollakin arjesta poikkeavalla tekemisellä. Sovittiin jo, että kun tyttö tulee meille viettämään uuta vuotta, niin pelataan, katsotaan elokuvaa ja herkutellaan ilotulitusten ohessa.

Kommentit (1)
  1. Aineettomat Joululahjat | Iltalehti.Fi Uutiset
    26.8.2020, 09:59

    […] Itsetehdyt ja aineettomat joululahjat – Annikaruu | Lily – Itsetehdyt ja aineettomat joululahjat. 0 Satuin käymään tänään outlet-tapahtumassa, joka pursuaa aina kuppoja, kippoja ja leluja. Ihmisiä oli tungokseen asti ja jokaisella korit täynnä tavaraa, joita he eivät luultavasti edes tienneet tarvitsevansa ennen outletpäivää. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *