Oman arjen ilmastotekoja

Koska ilmastoasiat ja maailman luonnon tilanne on niin paljon ( ja ihan syystä!) tapetilla, päätin käyttää yhden iltapäivän kootakseni omia ajatuksiani asiasta. Koen ajoittain ilmastoahdistusta ja murehdin muiden ihmisten tavoin maapallomme tulevaisuutta. Luonto on ihan lapsesta asti ollut osa identiteettiäni ja olisi kamalaa ajatella, että joskus käy vielä niin ettei lapsille ole enää luontoa jäljellä. En aio paasata luonnon ja ilmaston tilanteesta sen enempää, koska varmasti jokainen tietää mitä on meneillään ja mihin vielä tullaan päätymään, ellei muutoksia tehdä. Keräsin alle omia hyviä muutoksiani ja listan asioista, joille haluaisin vielä tehdä jotain tai jotka vaivaavat minua. Toivottavasti saat vinkkejä omaan arkeesi, sillä tämä upea maailma on jokaisen pienenkin ilmastoteon arvoinen paikka.

Asiat, jotka ovat jo aika mallillaan:

Ruoka-asiat kuntoon. Olen lisännyt omaan ruokavaliooni valtavasti kasviksia viimeisen kahden vuoden aikana. En ole luopunut lihasta, mutta olen etsinyt aktiivisesti tapoja korvata sitä arjessa. Haluaisin oppia vielä paremmaksi kasvisruokien kokkailijaksi. Ruokahävikkiä olemme vähentäneet valtavasti ja pyrin ostamaan paljon satokauden tuotteita ( kiitos satokausikalenteri!). Kasvatan osan ruuasta itse kasvimaalla ja kerään marjat metsistä ja lähituottajien pelloilta.

Harkitut hankinnat. Minua, kuten varmasti monia muitakin on alkanut ahdistaa kuluttaminen. Yhä useammin törmään ajatukseen, jossa täysin turhan roinan myyminen ja keräily aiheuttavat tuskaa. Maailma hukkuu muoviin ja jätteisiin ja silti ihmiset kantavat kotiinsa valtavat määrät ylimääräistä tavaraa. Yksinkertainen on kaunista ja elämä on niin paljon muutakin kuin pelkkää materiaalin omistamista.

Matkustelu maata pitkin. Olemme suosineet jo monta vuotta kotimaan matkailua ja on kiva huomata, että se on nostanut suosiotaan vaikuttajienkin keskuudessa. Ja myönnän kyllä, että haaveilen matkoista eksoottisiin kohteisiin, mutta osa reissuista on ihan hyvä toteuttaa lähiseudulle. Suomessa on paljon uskomattomia paikkoja, joissa vierailla. Jos kaipaat vinkkejä seuraavaan reissuun kotimaassa, suosittelen katsomaan Yle Areenasta Egenlandia.

Tiedon jakaminen eteenpäin. Olen onnekas, kun työskentelen lasten kanssa ja pystyn vaikuttamaan heidän ajatusmaailmaansa ympäristöasioissa. Toivon, että pystyn antamaan heille eväitä ja ajatuksia, jotka kantavat läpi elämän. On ihanaa opettaa lapsille juttuja siitä, miten mahtava luonto ja elämä voikaan olla ja saada tartutettua heihin edes pienen määrän kunnioitusta.

Jutut, jotka kaipaavat vielä vähän panostusta:

Työmatkojen kulkeminen autolla. Vaatii vielä ajatustyötä ja lisää julkisia linjoja, että meiltä pääsisi töihin helposti ilman omaa autoa. En ole kuitenkaan valmis muuttamaan enää pois maalta ainoastaan siitä syystä, että käytän autoa matkustamiseen. Vaihdettiin alkuvuodesta auto uuteen ja vähäpäästöisempään malliin.

Sekasyöjän ruokavalio. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, meillä syödään edelleen lihaa eri muodoissa. Olen kokkaillut vasta tosi vähän kasvisvaihtoehtoja, mutta ajatus kasvisruokavaliosta on muhinut päässäni jo jonkin aikaa. Olisi hyvä korvata ainakin osa arjen ruuista kasviksilla. Haluaisin suosia enemmän luomua ja kotimaisia tuotteita, mutta myönnän, että erityisesti tuoreet ulkomaiset marjat ovat paheeni (silloin kun kotimaisia ei ole saatavilla). Omaatuntoa pistää joskus, kun näen, että vadelmarasia on kuljetettu minulle toiselta puolelta maailmaa.

Tehokaampi kierrätys. Kierrätämme jo lasit, metallit, pahvit ja paperit kiitettävästi, mutta muovin kierrätyksessä haluaisin olla vielä tarkempi. Biojäte olisi myös hyvä kierrättää, mutta oma kompostimme on täynnä ja biojätteen kuljettaminen kaupunkiin hankalaa. Toivon, että meidänkin paikkakunnalle saataisiin muovi- ja biojätekierrätysastiat.

kulttuuri ostokset vastuullisuus uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (1)
  1. Kuullostaa hyvältä! Suosittelen myös kestotuotteiden käyttöä ja tutustumista zero wasteen, jonka myötä voi vähentää roskan määrää arjessa. 🙂 Tämä on toki pieni asia esim. matkustamisen rinnalla, mutta kuitenkin. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *