Puutarhakalenteri: alkukesä

Vihdoinkin kesäkuussa alkaa kasvimaalla tapahtua ja päästään korjaamaan ensimmäinen sato. Kasvihuoneen runsaus pääsee aina vähän yllättämään, sillä pieniä taimia tulee laitettua helposti liikaa. Tänä vuonna kesäkuu on ollut poikkeuksellisen helteinen, joten puutarhassa ja kasvimaalla on tarvittu paljon kastelua. Läpimät päivät ovat saaneet minut innostumaan myös terassin putsaamisesta ja sisustamisesta. Valitsin lähipuutarhalta kesäkukiksi tällä kertaa paljon daalioita, surfinia-amppelin ja isutin maahumalaa kasvamaan vielä toiseen amppeliin.

Alle olen listannut puutarhan vuosikalenterin kolmannen kohdan eli alkukesän tehtäviä. Alkukevään ja kevään puutarhatöihin voit tutustua lisää täältä.

Alkukesä- kesäkuu

 • Nyt on vihdoinkin aika muuttaa kurkun- ja tomaatintaimet pysyvästi kasvihuoneeseen.
 • Muista avata joka aamu kasvihuoneen tuuletusluukut ja taas illalla sulkea ne. Jos yöstä ennustetaan erityisen viileää, kannattaa taimet suojata harsolla kasvihuoneessakin.
 • Suojaa myös kasvimaan asukit harsolla ensimmäiset pari viikkoa.
 • Kastele ja lannoita puutarhaa huolellisesti. Kasvihuoneen kastelu kannattaa tehdä helteisenä päivänä sekä aamuisin, että iltaisin. Parhaiten mittaat juurien kosteuden työntämällä sormet multaan. Joskus pintamulta voi vaikuttaa hyvinkin kostealta, mutta syvemmällä juurakko onkin rutikuivaa. Erityisesti kurkku muuttuu helposti kitkeräksi, jos se pääsee liiaksi kuivumaan. Liika kosteus taas saattaa kerätä lehdille härmää, mutta ainakaan omassa kasvihuoneessani en ole tähän vielä törmännyt.
 • Nurmikkoa kannattaa ajaa niin usein, että silput voi jättää lannoitteeksi. Meillä tosin valitettavan usein leikkaaminen viivästyy ja ruoho on jo vähän liian pitkää siihen tarkoitukseen. 🙂
 • Herukkapensaat tuottavat paljon marjaa tänä kesänä, joten ne kannattaa tukea narulla tai kehikolla etteivät marjat makaa maata vasten.
 • Kesäkuun lopulla kurkut ovat ottaneet valtavan kasvuspurtin ja ne kannattaa tukea kiipeämään naruja pitkin kohti kasvihuoneen kattoa. Tomaatit kasvavat tukikeppien rinnalla maltillisemmin, mutta varkaiden poistamisessa kannattaa olla huolellinen, etteivät ne pääse kasvamaan liian isoiksi. Omissa tomaateissani pääsi pari ”varasta” kasvamaan niin suuriksi, että niissä on jo tomaatinalkuja enkä raaski niitä siksi enää katkaista.
 • Kuumina kesäpäivinä yrttiruukut viihtyvät paremmin kasvihuoneen takana varjossa, kuin paahtavassa kasvihuoneessa.
 • Kasvarin lämpötila nousee auringossa välillä turhan korkeaksi. Kastele kasvihuoneen lattiaa (eteenkin, jos siinä on laattoja) kylmällä vedellä ja saat laskettua nopeasti lämpötilaa jopa kymmenellä asteella. Tämä on toki väliaikainen helpotus. Kostea ilma pitää lisäksi tuholaiset, kuten vihannespunkit poissa. Kasvihuoneen saa pidettyä kosteana myös esimerkiksi vedellä täytetyillä ämpäreillä tai kastelukannuilla.
 • Ensimmäiset salaatinlehdet ovat valmiita kerättäväksi juhannusviikolla.
 • Harvenna porkkanarivit kesäkuun lopulla.
 • Lannoita kasvihuoneen asukit 1-2 kertaa viikossa. Itse käytän kasteluveteen sekoitettavaa puutarhalannoitetta.
 • Suihkuta tomaatin ja kurkun lehdet kerran viikossa kasvinsuojeluaineella (Carbon kick booster). Muista eteenkin lehtien alapinnat, jossa vihannespunkit viihtyvät.
 • Tue pionit ajoissa, sillä painavat kukat painavat helposti pitkiä varsia kohti maata.
 • Nauti ensimmäisistä sadon antimista, kuten uudesta perunasta, yrteistä ja salaatista hyvillä mielin. Kun salaatti on käytetty loppuun, sitä voi huoletta kylvää vielä uuden sadon.
koti piha-ja-puutarha
Kommentit (2)
 1. Niin ihania kuvia, olet saanut hyvin taltioitua kasvihuoneesi tunnelman! Tykkään muutenkin blogisi jutuista ja ”tunnelmasta”. Nämä puutarhajutut erityisesti kiinnostaa! 🙂

  1. Voi kiitos ja kiva kuulla, että blogista löytyy kiinnostavaa sisältöä. 🙂 Puutarhasta on tulossa vielä paljon lisää juttuja, koska se sattumoisin on lähellä myös omaa sydäntä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *