Vinkit unohtumattomaan matkaan Madeiralle

Jos et ole suunnitellut vaeltavasi Madeiran lomallasi ainoastaan uima-altaan ja noutopöydän välillä, tässä muutama vinkki aktiivisempaan lomailuun saarella. Oma auto on ehdoton suositus, jotta pääset kätevästi kaikkiin henkeä salpaaviin paikkoihin ja oman aikataulun mukaan. Auto kannattaa ottaa jostain muualta kuin Goldcarista, sillä ainakin me jouduimme maksamaan useamman satasen extraa, jotta minimaalinen omavastuu olisi taattu. Kannattaa lukea vähän etukäteen saaren nähtävyyksistä, jotta voi jo hyvissä ajoin päättää, mitä haluaa lähteä tutkimaan. Vinkit ovat pääasiassa luontointoilijan käsialaa, joten kovin paljoa ei löydy kokemusta saaren ostosmahdollisuuksista, yöelämästä tai pääkaupungin nähtävyyksistä.

Aamupala Pico Areeirolla

Kello soi klo 06.00 koska päätimme lähteä katsomaan yhtä maailman unohtumattomimmista auringonnousuista vuorelle, jolla oli korkeutta huimat 1818 metriä. Ehdimme paikalle juuri sopivasti Funchalista kun aurinko nousi 07.20. Siellä pilvien yläpuolella epätodellisissa maisemissa maistui kuiva leipäkin ihanalta. Muita auringonnousun ihailijoita oli maltillisesti, joten kokemus ei tuntunut turistirysästä. Syötyämme kävelimme jonkin matkaa reittiä Pico Ruivolle päin, mutta käännyimme melko pian takaisin. Koko reitin kulkeminen olisi vienyt n 6 tuntia, joka oli tällä kertaa liikaa. Alkumatkasta sai hyvän käsityksen kauniista maisemista ja pilvistä jotka valuivat rinteeltä toiselle.

Päivä merellä valaiden ja delfiinien kanssa

Lähdimme katamaraanilla Atlantille, koska olen aina halunnut nähdä valaita. 3 tunnin retki kustansi 35€ ja jos valaita tai delfiinejä ei näy, saa uuden reissun veloituksetta ( näin ainakin VMT:llä). Ensimmäisellä kerralla ei tärpännyt, mutta näimme aivan ihanan merikilpikonnan. Lisäksi katamaraani pysähtyi lähelle näköalatasannetta, josta pääsimme uimaan ja snorklailemaan mereen. Koska merellä oli rentoa, buukkasimme uuden reissun parin päivän päähän. Silloin vastaan ui pallopäävalaita pienten poikasten kanssa ja iso parvi pullonokkadelfiinejä. Suosittelen ehdottomasti lähtemään merelle yhtenä lomapäivänä.

Fanalin mystinen laurisilva

Oma suosikkipaikkani koko reissulla. Fanalin vanha laakeripuumetsä sijaitsee pilvien korkeudella, joka tekee tuosta metsästä mystisen utuisen. Pieni miinus yli-innokkaista lehmistä, joita liikuskeli vapaana alueella. Tämä paikka ei kuulu turhaan Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Vanha laurisilva on saaren jäämistöä ajalta ennen, kuin ihminen on asuttanut saarta. Olisin voinut palata tuonne metsään koska vain viikon aikana, eikä se olisi tuntunut ajanhaaskaukselta.

Levadat

Madeiralta löytyy kastelukanavia tuhansien kilometrien edestä, joten valinnanvaraa löytyy varmasti jokaiselle. Kävelyreittejä kannattaa kuitenkin tutkia hiukan etukäteen, sillä osaan täytyy varustautua paremmin kuin toisiin (esimerkiksi kunnollisella taskulampulla). Walkmeguide.com on kattava sivusto, josta mekin bongailimme näkemisen arvoisia reittejä. Kirjoittelen Levadakierroksista vielä erillisen postauksen, koska tunnetusti luontopolut ovat lähellä sydäntäni. Levadoista voit lukea lisää tästä.

Vaca Negra argentiinalainen ravintola

Paras pihviravintola ja ensiluokkainen asiakaspalvelu. Käytiin kahdesti viikon aikana täällä ja molemmilla kerroilla saatiin mahat täyteen. Pöytävaraus kannattaa tehdä etukäteen, sillä ravintola on todella suosittu.

Karu Lourencon alue

Täältä löytyy myös yksi kävelyreitti ja itäisen pään karu maisema on täydellinen vastapaino saaren kaikelle muulle vehreydelle. Moni täällä käynyt kuvailee viimeiseltä kalliolta avautuvaa maisemaa ”maailman laidaksi”, sillä vettä on silmän kantamattomiin ja meren suuruutta on vaikea edes kuvitella. Kävimme ihailemassa näitä jylhiä maisemia auringonlaskun aikaan. Kannattaa!

Porto Monizin laava-altaat ja luonnonvesialtaat

Yksi päivä kannattaa käyttää saaren läntisen osan upeisiin maisemiin ja vierailuun Porto Monizin kylässä. Sieltä löytyy luonnon muovaamat laava-altaat, joihin voi mennä maksutta uimaan. Lisäksi lähellä on maksullinen (1,5€) piscinas naturais eli luonnonvesialtaat, joihin Atlantin tyrskyt lyövät taukoamatta. Vesi on tosin vain 20 asteista, mutta mahtavia aaltoja pääsee kokemaan altaan kautta edes hieman turvallisemmin. Madeiralla on melko vähän paikkoja, joista pääsee mereen uimaan kallioisten rantojen vuoksi. Kivaa tekemistä kuumalle kesäpäivälle.

Kaikenkaikkiaan voin koko sydämestäni todeta, että Madeira on unohtumaton matkakohde. Luontoihmisille on koko viikoksi tarjolla maisemia ja paikkoja, joissa saa huokailla ihastuksesta. Kannattaa ehdottomasti poiketa hiukan suuresta massasta ja lähteä kulkemaan omia polkuja, jolloin mekin löysimme ne hienoimmat paikat.

Kommentit (2)
  1. Ihan samoja lemppareita 2v takaiselta häämatkalta, olipa kiva muistella. Fanalissa oli pakko käydä kahdesti, koska se oli vaan niin u p e a !

    1. Mulla oli ihan sama juttu loman lähestyessä loppuaan että Fanaliin olisin kaikista paikoista lähtenyt viel uudestaan. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *