Kantarellipiirakat
Hei äkkiä kaikki hyödyntämään syksyn satoa! Marjat, sienet, kotimaistet kasvikset ja yrtit ovat puoli-ilmaisia huippuraaka-aineita. Jos et jaksa itse mennä metsään tai pihallasi ei kasva lehtikaalia ja yrttejä kuten minulla (jep, keskellä Lahden keskustaa) niin kävele lähimmälle torille. Siellä ne aarteet vielä hetken odottaa.
Seuraavaksi rento resepti sienistä. Se on yksi kivoista tavoista hyödyntää kanttarellit ja kasviksista ainakin kesäkurpitsa. Toki voit laittaa täytteeseen muitakin kasviksia, sitä suosittelen.
Kanttarellipiirakat
- 50 g voita
- 2 rkl oliiviöljyä
- 2,5 dl jauhoja (vehnä-, speltti- jne. ruista voi olla seassa)
- 1 luomumuna
- 1/2 tl suolaa
Täyte
- n. 1 l kantarelleja
- Puolikas iso tai kokonainen pieni kesäkurpitsa
- Joukkoon voi heittää vähän: porkkanaraastetta, kuullotettua sipulia, chiliä, voimakasta juustoraastetta…
- Pippuria
- + Paistamiseen voita
- Voiteluun: luomumuna
- Pinnalle: seesaminsiemeniä/ pellavansiemenrouhetta/ unikonsiemeniä
Nypi huoneenlämpöinen voi öljy ja jauhot. Lisää suola ja muna, sekoita. Vaivaa hetkinen. Anna taikinan levätä kylmässä tunti.
Paista sienistä ylimääräinen neste pannulla ja lisää voi pannulle. Hienonna kesäkurpitsa +mahdollinen sipuli, ja lisää se pannulle. Lisää pippuri ja muut haluamasi mausteet.
Ota taikina jääkaapista ja kauli se leivinpaperilla ohueksi levyksi. Leikkaa vaikka lasilla ympyröitä (∅ n. 10 cm). Laita jäähtynyttä täytettä ympyröiden reunoille. Taita ympyrät puolikuiksi, ja painele reunat kiinni haarukalla. Voitele piirakat munalla. Ripottele päälle siemeniä. Paista 200°C n. 10 min.
Lopuksi juomasuositus: Nämä piirakat sopivat minusta hyvin Grüner Veltliner -viinin seuraan. Mikseivät ne menisi hyvin myös iltakahvilla.