Hanna-tädin kakkuset matchalla
Matcha on ollut viime vuosina pinnalla. Japanilainen vihreä tee on tosi terveellistä, mutta minusta kiehtovaa on myös sen persoonallinen maku. Matcha on tullut monille tutuksi laten muodossa, ja sitä saa onneksi jo aika monesta kahvilasta myös Suomessa. Kävelin viime kesänä Umami Matcha Cafén ohi Pariisissa: vihreitä juomia, skonsseja, leipiä ja kakkuja -kaikki matchalla maustettuja. Voimakkaan vihreä jauhe sopiikin hyvin myös leivontaan. Matchalle ominainen aromi pääsee hyvin esiin vaikka perinteisissä pikkuleivissä. Kokeilin matchan lisäämistä vanhaan kunnon Hanna-tädin kakkuset reseptiin. Klassikko sai kivan uuden tvistin ja värin.
Matcha-Hanna tädin kakkuset,
(gluteeniton)
- 150 g luomuvoita
- 2,5 dl sokeria
- 1 luomumuna
- 1,5 dl hapanta kermaa
- 5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoja)
- 3 dl perunajauhoja
- tl soodaa (tai leivinjauhetta, jos kerma ei ole hapanta)
- n. 3 tl laadukasta, leivontaan sopivaa matchaa, (Määrä riippuu siitä, kuinka intensiivisen värin ja aromin haluat. Huomioi, että vihreys haalistuu uunissa hieman)
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää muna ja jatka vaahdotusta hetki. Lisää kerma ja lopuksi kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Pyörittele taikinasta palloja leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista noin 10 minuuttia, kunnes kakkuset ovat vaalean vihreitä.