Bretagnen galette

Galette on tarkoittanut minulle aina piirakkaa. Sellaista mureaa maalaisleivonnaitsa, jonka pohja on käännetty reunoilta rennosti täytteen päälle. Sitä galette onkin, mutta ranskan kielessä galette tarkoittaa myös suolaista, tattarista vamistettua crêpeä, joka täytetään paistetulla munalla, kinkulla ja juustolla. Tätä klassikkoa kutsutaan nimellä Galette de bretagne eli galette bretagnelaisittain. Annos on tosi yleinen Rsnskassa; sitä saa melkein joka paikasta. Bretagnen galette sopii hyvin täyttäväksi lounaaksi pienen sivusalaatin kanssa. Tämä lettu on todellakin täynnä makua, ja täytteitä voi vaihdella mielensä mukaan. Aurinkokuivatut tomaatit ja freesatut kesäkurpitsasiivut toimivat loistavasti. 

1.jpg

Galette de Bretagne, noin 6 kpl

  • 1,5 dl tattarijauhoja
  • 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl vettä
  • luomumuna
  • voita paistamiseen

Täyte

  • 12 siivua hyvää, voimakasta juustoa höylättynä
  • lihaversioon: luomuleikkelettä esim. korppukinkku tai salami
  • kasvisversioon: aurinkokuivattua tomaattia ja pannulla, öljyssä kuullotettuja kesäkurpitsasiivuja
  • 6 luomumunaa

Laita vesi kulhoon ja vispaa joukkoon jauhot. Lisää suola ja öljy. Turvota taikinaa jääkaapissa noin puoli tuntia. Vispaa sitten joukkoon muna.

Paista kuusi munaa pannulla ja höylää juusto valmiiksi. 

Paista letut voissa. Käännä, kun lettu irtoaa ravistelemalla. Lisää heti käännettyäsi letun päälle juustot, muut täytteet ja paistettu muna. Taita reunat keskelle niin, että muodostuu neliö.

 

22.jpg

 

koti ruoka-ja-juoma