Chorizoa ilman lihaa?

Monet vegaanit ja kasvissyöjät tietävät miltä kasvismakkara maistuu. Sellainen nahkea ja harmaa asia, joita on valitettavan paljon lähikauppojen vegehyllyissä. Esimerkiksi soijalla täytetty pötkö on minulle lähinnä inhon kohde tavallisen makkaran rinnalla. On kuitenkin olemassa makkaroita ja makkaroita. En pidä vaikkapa Campingiä ja espanjalaista, tulista chorizoa samaan tuoteryhmään kuuluvina raaka-aineina. Mutta miten on niiden kasvismakkaroiden laita? Samoin kuin ”lihamakkaroissakin” vegeversioissa on kaksi sarjaa: prosessoidut hötöt ja ne oikeat makkarat.

Olen tullut siihen tulokseen, ettei lihatuotteita yleensä kannata yrittää jäljitellä kasviskorvikkeilla. Itse syön mielellään harvoin, mutta hyvää, eli esimerkiksi toisinaan mehevän ja mausteisen chorizopastan. Halusin kuitenkin kokeilla kasviscorizon valmistamista, koska kieltämättä se kuulosti jännittävältä. Green kitchen storyes -kirjasta muokkaamani resepti ei todellakaan ole ”höttöinen” vaan tiivis ja herkullinen. Siihen kannaattaakin suhtautua uteliaasti, (eikä vältämättä kuvitella syövänsä makkaraa). Mausteisuutta voi ja kannattaa säädellä oman mielen mukaan.  

chorizo.jpg

Kasvischorizot

  • 100 g hyvään öljyyn säilöttyjä aurinkokuivattuja tomaatteja valutettuina
  • 125 g cashewpähkinöitä
  • 1/2 punasipuli (tai pieni kokonaisena)
  • 1/2-2 tuoretta chiliä, määrä voimakkuudesta riippuen
  • 6 kuivattua, sokeroimatonta aprikoosia karkeasti silputtuna
  • 4 oreganon oksaa lehdet nypittynä
  • noin 4 dl täysjyväriisijauhoa
  • 1 rkl ksantaanijauhetta
  • 1 rkl pellavnsiemeniä jauhettuna
  • 2 tl savupaprikajauhetta
  • mustapippuria myllystä
  • reilu 1/2 dl ekstra-neitsytoliiviöljyä
  • 1 l kasvislientä 
  • oliiviöljyä paistamiseen

Tarvitset: 20*30 cm harsoa/juustoliinaa/musliinia/hyvin ohutta kangasta sekä talouslankaa

Paahda cashewpähkinät kuivalla pannulla. Yhdistä aurinkokuivatut tomaatit ja cashewpähkinät, sipuli, chilit ja aprikoosit monitoimikoneessa. Hienonna sysäystoiminnolla. Lisää yrtit, mausteet, riisijauho, ksantaani ja pellavansiemenet. Sekoita taas monitoimikoneella. Lisää öljy ja vajaa desi vettä. Sekoita taikinaksi, kunnes taikina on helposti käsiteltävää.

Jaa taikina viiteen osaan. Muovaa paloista makkaroita, laita ne liinasta leikattujen palojen päälle. Kääri ja kiedo naru molempien päiden ympärille. Kiedo jokainen chorizo samaan tapaan.

Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi laakealla pannulla.Keitä makkaroita 45 minuuttia. Poista liinat. Kuumenna öljyä paistinpannulla,  ja paista makkaroihin kaunis pinta.

Käytä chorizoja vaikkapa salaateissa, tomaattikastikkeissa, hotdogin sisällä, paistetun munan seurana tai leivän päällä…   

koti ruoka-ja-juoma