Kesäinen pomodoro yrteillä
Letkeä kesäpäivä, tuoksuva yrttitarha ja mehukkaat tomaatit -muuta ei hyvään pasta pomodoroon tarvita. Tietenkään kunnon mozzarella (vesipuhvelin maidosta valmistettu) ei ole ollenkaan pahitteeksi. Pasta lämmittää juuston juuri sopivasti, eikä tomaatin, basilikan ja mozzarellan yhdistelmä voi koskaan pettää. Tällä kertaa halusin hyödyntää myös oman yrttimaani satoa ja lisäsin joukkoon ison nipun ”vähän kaikkea mahdollista vihreää”. Lopputulos oli mainio.
Tomaattipohjaiset pastakastikkeet ovat tosi monikäyttöisiä ja helposti muokattavia. Ne sopivat melkein joka tilanteeseen. Talvella on ihanaa hauduttaa pitkään täyteläistä soosia ja lisätä sekaan vaikka chorizoa, munakoisoa tai lehtikaalia. Vetelät ja mauttomat talvitomaatit eivät kuitenkaan ole ostamisen arvoisia, joten turvaudun Mutti-murskiin ym. Kesällä purkit unohtuvat ja viiletän torille hieromaan kauppoja tuoreista, punaisista makupommeista.
Rakastan erilaisia oliiviöljyjä, eikä niitä voi olla koskaan liikaa! Parasta on kastaa rapeaa leipää öljyyn ja ripotella päälle vähän sormisuolaa.
Reseptin muokkasin Leila Lindholmin Vielä yksi pala -kirjan pomodorosta.
.Pomodorokastike (4 annosta)
- 2 valkosipulinkynttä
- 8 kypsää tuoretta tomaattia
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl hunajaa
- 1 iso nippu yrttejä (esim. oregano, timjami, persilja, lippia, rosmariini)
- 1 tl valkoviinietikkaa
- mustapippuria
- (sormisuolaa)
- tuoretta mozzarellaa, parmesaania ja basilikaa tarjoiluun
Viipaloi valkosipuli ohuesti ja kuutioi tomaatit. Hauduta kattilassa valkosipuli öljyssä. Lisää hunaja ja sekoita. Lisää joukkoon kuutioidut tomaatit ja hienonnetut yrtit. Keitä kunnes kastike on sakeaa (itselläni kesti n. 10 min). Mausta kastike viinietikalla, pippurilla ja mahdollisesti sormisuolalla. Sekoita vastakeitettyyn, laadukkaaseen pastaan. Tarjoa mozzarellan, parmesaanin ja basilikan kanssa.
Jälkiruuaksi pavlovia. Nämä ovat itselleni liian makeita, mutta päätin tehdä niitä isäni iloksi, hän on nimittäin marengin ystävä. Ohje on helppo: perus ranskalainen marenkimassa pursotetaan reunallisiksi kiekoiksi ja paistetaan, ”Pesä” täytetään ja leivos koristellaan marjoilla. Täytteenä voi käyttää kermaa, jonka voi halutessaan maustaa esim. jugurtilla, rahkalla tai mascarponella +sitruunalla.