Runebergin tortut monella tapaa
Jes! Nyt on se Runebergin viikonloppu, jolloin leivon ja syön klassikkotorttuja. Parasta. Runebergintortut ovat olleet suosikkini ihan pienestä asti. Mehevä mausteisuus, punssin tuoma terä sekä tietenkin se valkoinen kuorrute ja hillo luovat TÄYDELLISEN kokonaisuuden.
Omaan versiooni kuulu aina ehta punssi, manteli ja vadelmahillo. Myös luomuvoi ja piparkakkujen murut ovat plussaa, mutta muita aineksia voi mielestäni varioida. Makeutukseen sopii esimerkiksi hunaja, ja jauhoina voi käyttää mitä vain muruja ja pähkinärouheita. Leivoksen parhaisiin puoliin kuuluukin sen joustavuus, voit laittaa taikinaan kaikki kakkusten jämät. Netissä ja vanhoissa keittokirjoissa on paljon hyviä reseptejä näihin klassikoihin. Niinpä kokosinkin vain pienen vinkkilistan tarkan ohjeen sijaan.
Kannattaa muistaa myös viime vuonna kehittelemäni aika kivat raaka-runeberigit. Niitä tein taas tällä viikolla. Mikä pommi vuoden tauon jälkeen! Nam. Lisäsin nyt massan joukkoon vähän tattarihiutaleita ja sitä punssia. Kannattaa kokeilla.
Muutama ehdotus runebergintorttujen onnistuneeseen maustamiseen
- Ensinnäkin, oikean makeusasteen ja sopivan mausteisuuden löydät taikinaa maistelemalla.
- Käytä kostutukseen vedellä laimennettua punssia (esim. 5 rkl juomaa ja 3 rkl vettä). Tarkoitukseen sopii myös mantelilikööri tai rommi. Joskus olen käyttänyt ihan vaan Asbach-brandya, toimii sekin.
- Makeuta tortut hunajalla. Tietysti myös kookos-, intiaani-, tai fariinisokeri sopii tähän.
- Jauhoina parhaiten toimii mantelijauhe. Lisää sekaan myös kookos-, hasselpähkinä-, ruis- tai kaurajauhoja. Osa jauhoista kannattaa korvata piparkakun muruilla, mutta tällöin vähennä makeutusta.
- Lisää pieni määrä rasvaa taikinaan. Tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä, mikäli käytät pähkinäisiä jauhoja tai paljon voisia piparkakkumuruja. Rasvaksi sopii hyvin voi. Vegaaniversioon laita kookosöljyä.
- Mausteiksi käytä ceylonkanelia, kardemummaa, inkivääriä. Muista lisätä ripaus suolaa. Se leikkaa kivasti makeutta.
- Karvaan aromin tuo karvasmantelit tai aprikoosinsimenet. Muista, että korkean amygdaliinipitoisuuden takia niitä saa syödä päivässä vain yhden.