Suklainen pääsiäisherkku

IMG_4327 nettiin.jpg

 

Pääsiäinen on (joulun ohella) vuoden paras juhla! Yrttien istuttaminen, kevätkukkien ostaminen ja munien maalaaminen kuuluvat ehdottomasti omiin pääsiäisvalmisteluihini.

Tänä vuonna päätin kokeilla ensimmäistä kertaa tehdä pääsiäismunia itse. Tyhjensin ensin valkuaiset ja keltuaiset munista, jonka jälkeen keitin kuoret etikkaliemessä. Kuivatin ne vielä nopeasti uunissa. Tämän jälkeen valoin kuorien sisäpinnoille ”suklaakuoren” temperoidulla suklaalla. Lopuksi täytin munat suklaamoussetäytteellä. Kokonaisuudessaan projekti oli yllättävän haasteellinen ja onnistuinkin pilaamaan suurimman osan munista. Erityisesti suklaan temperoinnissa tarvitsen paljon harjoitusta.

IMG_4428 nettiin.jpg

blogiin.jpg

Munien idea ja alkuperäinen resepti ovat peräisin Muista syödä välillä -blogista, viime vuodelta.

Suklaamunat n. 6 kpl

6 (luomu) kananmunaa

n. 150 grammaa hyvälaatuista tummaa suklaata

(keittämiseen 2dl etikkaa)

Moussetäyte

2 (luomu)munaa

1/2 dl kuohukermaa

100 grammaa hyvälaatuista suklaata

(ruokalusikallinen konjakkia)

Tee munien tylppiin päihin neulalla pienet reiät. Suurenna reikiä esim. kynsisaksia apuna käyttäen. Pistä pienet reiät myös munien vastakkaisiin päihin. Tyhjennä sisusta, esim. puhaltamalla pieneen reikään. Huuhtele sitten kuoret muutamaan kertaan lämpimällä vedellä. Tämän jälkeen, keitä kuoret etikkaliuoksessa (6 dl vettä, 2dl etikkaa) n. 5 min. Heti keittämisen jälkeen kuivata kuoret uunissa 150 asteessa n. 10 minuuttia.

Tumman suklaan temperointi

Rouhi suklaa tasakokoiseksi rouheeksi. Valmistele lämmin- ja kylmävesihaude valmiiksi. Ota myös pursotinpussi ja lämpömittari esille. Sulata suklaarouhe lämpimässä vesihauteessa ja sekoittele välillä. Lämmitä suklaata hitaasti, kunnes se saavuttaa 48-50 asteen lämmön (astia kannattaa siirtää kylmään jo muutamaa astetta ennemmin). Seuraavaksi jäähdytä suklaa 27-28 asteeseen, rauhallisesti sekoitellen. Lopuksi lämmitä suklaa varovasti 31-32 asteeseen. Siirrä suklaa pursotinpussiin ja täytä munat. 10-15 minuutin jälkeen kaada ylimääräiset suklaat pois kuorista. Anna suklaan jähmettyä huoneenlämmössä. (Huom! Suklaan temperoinnin vaiheisiin kannattaa tutustua tarkemmin ennen työhön ryhtymistä. Netistä löytyy paljon yksityiskohtaista tietoa eri lämpötiloista ja tekniikoista.) 

Moussetäyte

Sulata suklaa vesihauteessa ja jäähdytä se. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita keltuaiset ja mahdollinen konjakki suklaaseen. Kääntele suklaa valkuaisvaahdon joukkoon ja lisää seokseen vatkattu kerma. Siirrä mousse pursotinpussiin ja pursota täyte kuoriin. Anna levätä jääkaapissa mielellään yön yli.

Kopauta kuorta lusikalla, kuori ja nauti!

IMG_4584.JPG

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *