Kouluruoka, WTF?

Pumpui

Sain yllä olevan kuvan eräältä koulussa työskentelevältä tutulta. Tätä nannaa sai syödäkseen tänään lauma kasvisruokavalion valinneita lapsia ja nuoria.

Oikeasti, kouluruoka-asioista päättävät ihmiset, mitä helvettiä?

On melkoinen saavutus ylipäänsä onnistua valmistamaan näin vähäkalorista ruokaa. Tätä saisi lappaa pienempikin natiainen melkoisen määrän että saisi vatsansa täyteen. Eikä edes mennä keiton ainesosaluetteloon. 

Keitonpluru ei kuulemma ole harvinaisuus kouluruokaloissa, vaikka kuulemma johtaakin keveystilastoa. Kouluruoissa on harvoin yli sataa kilokaloria sadassa grammassa, eikä hurraamista löydy niin kasvis- kuin liharuoistakaan. Yli satasen maagisen rajan päästään koulumaailman syväkurkkuni mukaan vain silloin, kun listalla on "kananugetteja, kalapuikkoja, eineslihapullia tai pinaattilettuja. Eli puhtaita eineksiä suoraan purkista." Proteiinia ruoissa ei juurikaan ole, normaalisti kuulemma 1-5 grammaa sataa grammaa kohden.

Ihmekös tuo, jos iltapäivästä vähän väsyttää ja koululaiset (ja heidän kanssa samaa ruokaa syövät aikuiset!) kulkevat rahapusseinensa limsa- ja karkkilaarien ääreen. Sinne suuntaisin itsekin, jos pitäisi tuolla ruoalla jaksaa. 

 

Kommentit

Suvi K.
Sisunainen

Luulin menettäneeni jotain olennaistakin, kun yläasteen elin automaattilimsoilla ja -suklaapatukoilla. :D

Amicalla kanssa välillä naurattaa ja välillä melkein itkettää ruokien ravintoselosteet. Joskus lähetin niille laskemankin, jossa todettiin, että jotain perussafkaa pitää syödä puoli kiloa, jos haluaa järkevän proteiinimäärän täyteen. Vastaus oli, että ei sitä nyt joka aterialla tarvii syödä ravitsemussuositusten mukaan. :o

Lotta Katariina
Pumpui

Saitpahan tarpeeksi kaloreita ainakin :D 

Mä kanssa muistelen yliopistovuosilta kaikki ihmeelliset ruokaviritelmät Unicafesta, eihän se safka kallista ollut mutta ei kyllä aina kovin ravitsevaakaan..

Vierailija (Ei varmistettu)

Eikö se kasvisruoan taso ole yhtään noussut omista kouluajoista vaikka nykyään on se virallinen kasvisruokapäiväkin? :/ Muistan niiltä ajoilta palsternakkapaistoksen (eipä paljon surkeempaa kasvisruokaa voi olla).. Esim. punaiset linssit ois mahtava lisä porkkanakeittoon ja on halpaa ja terveellistä..

Lotta Katariina
Pumpui

Toivottavasti kasvisruokapäivänä tarjotaan jotain vähän ravitsevampaa kuin tätä. Voin vain kuvitella jotain yläastetta, jonka alati nälkäiset ja kasvisjuttuihin muutenkin kriittisesti suhtautuvat teinipojat joutuvat vetämään jotain kasvisrasvalla ja maidolla jatkettua perunamuusia lounaaksi...

Luokanopettaja (Ei varmistettu)

Jep. Aivan järkyttävää. Tämän takia koulussa myös työskentelevänä pyrin aina ottamaan omat eväät mukaan.

Lotta Katariina
Pumpui

Ei varmaan ihme että nuorisoa väsyttää iltapäivisin, jos tuolla energiamäärällä pitäisi jaksaa...

Noita aineksia tutkaillessa en ihmettele yhtään, että mulla on maha oireillut aina. Epäilin keliakiaakin joskus, mutta syynä taitaa olla vaan herkkä vatsa. Teinkin kesän aikana päätöksen, että opintojen taas syyskuussa alkaessa teen aamulla tai edellisenä iltana itelleni jonkun ravitsevan smoothien tai vaikka porkkanoita ja pähkinöitä "lounaaksi", koska luennolla mahakipujen kanssa kärvistely ei todellakaan ole miellyttävää. :/ Varsinkin, kun kesällä on nyt tullut syötyä fodmapin mukaan ja olo on ollut hyvä aiempaan verrattuna. 

Peruskouluikäisille tuo on tosi harmillista, koska omien eväiden tuominen ja / tai lounaan skippaaminen ei onnistu tai herättää vähintäänkin epäilyt syömishäiriöstä tai yleisesti angstiudesta, vaikka syynä olisikin vaan lisäaineita kestämätön vatsa. Hassua myös ajatella, että muissa maissa ollaan ihan fiiliksissä suomalaisten hyvästä kouluruoasta; toisin sanoen, mitä ne sitten syö?! :D :/

Lotta Katariina
Pumpui

Ja kun ajattelee että monille lapsille kouluruoka on ainoa lämmin ruoka jonka ne päivän aikana saa... 

Oikeestikko? Suomessa? Mistä tämmöinen tieto?

Miia_pau
Kolmas linja

Muista maista: ainakin Espanjassa ne syö eväitä, esim. perunalastuja ja suklaaseen dipattavia leipätikkuja (okei, monet myös käy kotona syömässä päiväruoan, jos vanhempi - yleensä äiti - on kotona, ja kouluissakin saa maksullista ruokaa kyllä, sen laadusta en sitten osaa sanoa). Että vois olla huonomminkin, ehkä. Onhan tää silti ihan luokaton esitys :D

Lotta Katariina
Pumpui

Sentäs sais tarpeeksi kaloreita sipseistä :D

Laura T.
M O L

Tsiisus.

Lotta Katariina
Pumpui

Indeed. 

Elli (Ei varmistettu)

Eihän tuo kouluruoka täytä mahaa kuin nimellisesti oli siinä sitten kaloreita tai ei. Lasten syömät määrät ovat lisäksi niin pieniä, että vaikka ruoka olisi normiruokaa, niin ei se vastaa kunnon ateriaa. Tosin jos se olisi normiruokaa, niin ehkä lapset söisivätkin enemmän? :)

Omat lapseni tulevat koulusta hyvin nälkäisinä. Kotona pitää olla lämmitettävä toinen lounas jääkaapissa ja illalla syödään se toinen (muka kolmas) lämmin ruoka. Varsinkin kun lapset urheilevat paljon, niin tuo kouluruoka on tosiaan ihan silmälumetta. Hienoahan se on, että suomessa on tällainen järjestelmä, että koulussa ylipäätään on ruokaa, mutta hiemankin kunnon ruokaan tottunut lapsi ei saa siitä vatsaansa täyteen tai edes pidä siitä. Enkä puhu nirsoudesta. Meillä on usein lapset kysyneet, miksi ne perunat on sellaisia kumipintaisia koulussa.. No koska ne tuodaan valmiiksi keitettyinä ja vakuumipakattuina sinne koulun keittiöön. Voiko oikeasti olla niin paljon halvempaa ostaa muualla kuorittu, keitetty ja vakuumipakattu + kujetettu peruna, kuin itse keittää se koulun keittiössä?

Tuo peruna oli nyt vain yksittäinen esimerkki, mutta tosiaan proteiinin puute kouluruoassa on aika tylyä. Kasvisruokailijoilla varsinkin.

Lotta Katariina
Pumpui

Koulun kinderyllätysperunat (päältä tumma eikä koskaan tiedä mitä sisällä on), never forget...

Kasvisruoka on luonnostaan usein aika vähäkalorista, myös kotona tehtynä. Mutta lisukkeita löytyy yleensä keitonkin kaveriksi, ainakin opiskelijaruokaloista, että ei se pelkkä keitto ole toivottavasti kenenkään lounas. Tuonkin porkkanakeiton tuoteselostetta kun lukee niin isoin raaka-ainemäärä tulee kalorittomasta vedestä, eikä porkkanakaan mitään kaloripitoisinta ole. Kaloreita kyllä tulee leivästä, levitteistä, juomista, salaatin lisukkeista (kuten kastikkeista, siemenistä jne), salaateista (toivottavasti porkkanakeittopäivänä on vähän jotain raasteita laadukkaampaa tavaraa sentään...).

Lotta Katariina
Pumpui

Vähän pelkään että ei ole kummoisia salaatin lisukkeita peruskouluissa tarjolla... Vähän surullista kyllä että pitää sitten vetää näkkäriä ja margariinia tolkuttomat määrät että saa tarpeeksi kaloreita! 

Hämmästynyt (Ei varmistettu)

Älä pelkää, ota selvää asioista! Jos sinua oikeasti kiinnostaa, mitä lapsesi ensinnäkin syö ja toiseksi mitä hän voisi koululounaalla syödä, ota selvää asioista - älä ole niin pelokas ;)

Meillä valmistettiin joka päivä itse monipuolinen salaatti tuoreista raaka-aineista. Keittopäivinä tarjoilimme itse leivotun leivän juuston kera, jälkkäriksi oli vapaavalintainen hedelmä. Emme varmasti ole ainoa koulun keittiö, jossa vastaavalla tavalla toimittiin. Luulo (pelko) ei ole tiedon väärti, mutta se vain sahaa kouluruokailuoksaa, estää kehityksen.

Lotta Katariina
Pumpui

Toivotaan että ihmiset ottavat tosiaan selvää jälkikasvunsa ravinnosta! Itselle kouluruokailu on melko etäinen asia kun on lapseton ja omista kouluvuosistakin jo melkoisesti aikaa. Järkytti vain että tällaistako siellä tarjotaan!

Vierailija (Ei varmistettu)

Meillä ainakin lukiossa on käytäntö, että jos otat keittoa niin salaattia saa vain jos tunkee juomalasiin ja syö siitä, erillisia salaattilautasia tai kuppeja ei tarjoa :/ Levitteitä on hyvin harvoin, mutta onneksi juuri puuro tai keitto päivinä. Mutta tämä postaus avasi sen verran silmiä, etten enää jatkossa ihmettele miksi nälkä yllättää iltapäivällä vaikka syö kukkurallisen lautasellisen ruokaa päivällä o.o

Lotta Katariina
Pumpui

No onpa hölmöä! pistä kehitystoive keittiöön, että salaattilautanen olis kiva :)

Hämmästynyt (Ei varmistettu)

Minkähän koulun ruokalistalta tämä yksittäinen ruoka on otettu? Monessa kunnan kouluissa kun ihan itse valmistetaan kasvissosekeitto, jonka raaka-aineisiin kuuluu jokin maitotuote, esimerkiksi juustovalmiste, tuomaan muun muassa makua, valkuaisaineita, kalsiumia ja energiaa. Kuulemma -tiedolla tuskin parannetaan kouluruokailun tilannetta. Huhu- ja kuulemma -puheet ovat ala-arvoista toimintaa, mikäli oikeasti halutaan rakentavaa ja asioita eteenpäin vievää keskustelua kouluruuasta.

Koulun keittiössä, jossa vastasin siitä, että ohjeita noudatetaan ja että ruoka maustetaan maukkaaksi ja tarjoillaan kuumana ja herkullisena, valmistettiin kasvisosekeitto lisäaineettomista kasvisoseista, sulatejuustosta, yrtti- ja muista mausteista. Keiton kera tarjottiin vielä itse leivottua leipää lihaleikkeleen kera. Jälkiruokana oli vapaavalintainen hedelmä. Tähän kaikkeen päästään ja pystytään, jos tällaisilta kirjoituksilta katkaistaan siivet ja aletaan lopulta keskustella kouluruokailusta rakentavaan ja positiiviseen sävyyn. Maton loputon vetäminen on todella masentavaa niiden lukemattomien ruoka-alan ammattilaisten jalkojen alta, jotka oikeasti tekevät kaikkensa saadakseen määrätyistä raaka-aineista (jotka ainakin meillä olivat moitteettomia ja joiden joukossa oli liha- ja muita valkuaisaineita sisältäviä tuotteita runsaasti) herkullista, ravitsevaa ja haluttua kouluruokaa.

lukiolainen (Ei varmistettu)

Moi!

Kommenttien perusteella kouluruoan taso vaikuttaa kirjavalta. Itse olen lukion kolmannella luokalla ja minulla on kokemusta neljästä eri tamperelaisesta koulusta. Koskaan ei ole koululounaalla ollut tarjolla itse tehtyä leipää, puhumattakaan leikkeleistä tai juustoista. Kasvissosekeittoa ei ole tarjoilla kovin usein, mutta lähes aina siinä on jotain juustoa mukana. Tuntuu, että keittäjät kyllä tekevät parhaansa ja ovat ystävällisiä, kouluruoan perusongelma on, että sadoille koululaisille pitää tarjoilla parin tunnin aikana maittava lounas, noin kuudellakymmenellä sentillä per oppilas. Edes hyvä kastike ei pelasta, jos pasta on liian raakaa ja jäähtynyttä. On hurjaa, että lomilla pärjään yleensä yhdellä lämpimällä ruolla päivässä, mutta vaikka koululounas olisi syöty, nälkä iskee jo loppupäivän tunneilla.

Lotta Katariina
Pumpui

Tämä on peruskoulusta Helsingistä. Ei tässä postauksessa ole tietenkään koko kuva maan kouluruokailusta (enkä ole niin väittänytkään), vaan ihmettelin vain tätä yksittäistä ruokaa ja sen köyhää ravitsemuksellista arvoa. Mitä olen ymmärtänyt, monessa paikassa loihditaan melkoisia ihmeitä sillä pienellä budjetilla mitä vielä heruu. 

Ongelma lienee siinä, että yhtäällä tarjoillaan laimeaa einessosekeittoa, jonka ravitsemuksellinen arvo on vähäinen, toisaalla tehdään itse ja leivotaan vielä leivätkin siihen päälle. Sellaista kouluruokaa minäkin söisin mieluusti! 

Olisikohan hyvä alku tällaiselle keskustelulle vaikka se, että ruokien ravintosisällöt ja valmistustavat saataisiin myös huoltajien tietoon? Esim. Helsingin kaupungin sivuilta löytyy ruokalistat mutta ei tietoa siitä mitä safka sisältää. 

Kiukkuäiti (Ei varmistettu)

Eihän tässä vielä kaikki, verensokerin alhaisuus ja verensokeripiikit ovat se joka luo pohjan monelle sairaudelle. Puhumattakaan keskittymisestä ja oppimiskyvystä. Tällä ruokavaliolla ei toimi aivot. Anteeksi ruma sana mutta Vittu mitä Paskaa! Lapseni keskittymiskyky heikkenee aina kun pääsee koulusafkoille ja kilareita tulee varmaan verensokeripiikeistä ja laskuista. Ensin ei syö lounasta kunnolla tai jos syö, se on jotakin lisäainepommia ja hiilareita. Sitten iltapäiväkerhossa saa jotakin sokeroitua mehukeittoa. Siitä vaan sitten oppimaan. Ai joo, mut voihan tota hoitaa seuraavaksi vaikka lääkityksellä. kuinkahan moni lapsiparka saa leimoja otsaansa vaan siksi että ruokavalio aiheuttaa harmia.

Elli 2 (Ei varmistettu)

Olet oikeassa, toi on varmasti joillakin isokin ongelma. Jos oikeasti mietityttää vaikuttaako oman lapsen käytökseen ja keskittymiskykyyn ruoka, niin kannattaa laittaa omia eväitä mukaan. Itsekin teen välillä niin, varsinkin jos on urheilupäivä tai tiedän, että ruokalistalla on kasvispihvejä (tai lapsen sanoin: raastettua peruna-porkkana -pullaa, joka on kuiva päältä ja kylmä sisältä). Pienempien lasten aamupalaa pysyy seuraamaa kotona, mutta vähänkin isommat, joilla saattaa olla esim. klo 10 aamuja, joutuvat usein syömään yksin. Luulen, että moni lapsi lähtee jo kotoa kouluun liian vähän syöneenä. Tai sitten niin että se aamupala on pelkkä jogurtti ja sokerimurot. Siihen päälle kouluruoka eli yksi kumiperuna, 2 ruokalusikallista "liha"kastiketta ja teelusikallinen kiinankaaliraastetta, niin huh huh.

Hämmästynyt (Ei varmistettu)

Hyvää, herkullista ja ravitsevaa kouluruokaa itse yli kymmenen vuotta valmistaneena ja sen valmistamista valvoneena voin vain kysyä Sinulta, arvon huoltaja, oletko oikeasti perehtynyt huollettavasi nauttimaan kouluruokaan? Oletko käynyt läpi koko ruokalistan ihan itse, ja ennen kaikkea: oletko kannustanut huollettavaasi ottamaan lautaselleen ruokaa lautasmallin mukaisesti (meillä sellainen tehtiin joka päivä malliksi oppilaille ja opettajille, kaikille ruokailijoille), ottamaan aterian kaikki osat ja myös syömään ne?

Paljon on varmaan korjattavaa niin kouluruokailussa kuin kaikkien meidän tekemässämme työssä. Keittiömme laittoi ammattitaitonsa, maineensa ja sydämensä likoon joka ikisenä työpäivänä. Teimme mitättömän pienellä määrärahalla rehtorin mukaan lähes gourmet -ruokaa, noudatimme määräyksiä ja ohjeita, leivoimme leivän (oma ideamme ja toteutuksemme) itse ja maistelimme ruokaa koko keittiön henkilökunnan toimesta niin, että se maistui maukkaalta ja näytti herkulliselta ja houkuttelevalta, jotta voimme jokainen laittaa nimemme kunkin päivän ruokalistan alle.

Voitko itse kertoa tekeväsi työsi tai huollettavasi kaikki muut ateriat jokaisena päivänä samanlaisella innolla ja intensiteetillä, sydämellä? Jos niin teet, miltä Sinusta tuntuisi, jos Sinun työsi tulosta arvosteltaisiin omilla sanoillasi: "vittu, mitä paskaa"? Kehotan Sinua ottamaan selvää huollettavasi kouluruokailusta kokonaisuutena; kehotan Sinua selvittämään, mitä huollettavasi oikeasti syö suositellusta kokonaisuudesta: puolet salaattia ja kasviksia, neljäsosa lisäkettä (perunaa, pastaa, riisiä)ja neljäsosa valkuaisainepitoista pääruokaa, sekä leipää, leitettä ja maitoa. Kehotan keskustelemaan huollettavasi keittiön henkilökunnan kanssa kouluruuasta. Kehotan myös vaatimaan kouluruokamaistiaisia vaikkapa vanhempainillassa (sekin ON mahdollista). Kun kaiken tämän olet tehnyt, (ehkä myös olet laatinut kirjallisen vaatimuksen kuntasi valtuustolle kouluruokamäärärahojen lisäämisestä), voit puolestani aivan vapaasti kirjoittaa vaikka Hesarin etusivulle: "vittu mitä paskaa!"

Ai niin, ehkä Sinun kannattaa myös miettiä, mitä huollettavasi nautti Sinun keittiössäsi aamupalakseen, jotta jaksaa sinne koululounaalle ilman käyntiä koulun limsa- tai muulla vastaavalla automaatilla pilaamassa ruokahalunsa. Ehkä Sinun kannattaa myös miettiä, ovatko omat valmistamasi päivittäiset päivälliset ja iltapalat täydellisen ravitsevia ja monipuolisia - saathan toki käyttää raaka-aineisiin mahdollisesti enemmän rakaa kuin reilun euron, jonka koululounaaseen on mahdollisuus käyttää. Koululounaan tulee silti kattaa 1/3 päivän koko energia- ja muiden ravintoaineiden tarpeesta.

Summa summarun: kun todella tiedät, mitä huollettavasti nauttii koulussa ja kun todella tiedät omien valmistamiesi aterioiden - siis niiden, joiden tulee kattaa 2/3 huollettavasi energia- ja muiden ravintoaineiden tarpeesta - monipuolisuudesta, ja olet edelleen samaa mieltä kouluruuasta, voit vaikka läheiselle torille kipaista huutamaan: "vittu mitä paskaa". Huolehdi kuitenkin ensin, ettei huolettavasi ole vieressäsi huutamassa Sinun itse alusta loppuun valmistamistasi aterioista samaa.

Lotta Katariina
Pumpui

Tuo on hyvä pointti, kokonaiskuvan näkeminen ihmistaimien syömisestä lienee melkoisen vaikeaa saada! Moni ei varmastikaan saa kotonakaan ravitsemuksellisesti mielekästä ruokaa.

köksänope (Ei varmistettu)

Eiköhän joka koulussa ainakin pk-seudulla tarjota sosekeittopäivinä lisäksi hedelmä (usein banaani), juustoa, ruisleipää, näkkäriä ja maitoa. Koululounas on vain osa päivän ravinnosta. Aamupala, välipala, päivällinen ja iltapala on huoltajien vastuulla. Ainakin meidän koulussa porkkanasosekeitto on yksi suosituimmista ruuista.

Kuinka monessa kodissa on kuuden viikon ruokalista ja aterialla usein kaksi vaihtoehtoa? Harmittaa tää kouluruokailun jatkuva mollaaminen. Jos porukka osaisi laittaa lautaselleen kaikkea mitä tarjotaan ja edes vähän esim. lautasmallin mukaan, niin kyllä jaksaa opiskella, Kriittinen ryhmä on usein juuri urheilevat ja kasvavat teinit, joiden enrgiankulutus on niin huimaa. Vaikka söisi tukevan aamiaisen, niin klo 12 on armoton nälkä. Silloin olisi syystä pakata reppuun vaikka se banaani tai manteleita, joita voisi napsia kympin välkällä, jos alkaa hiukoa. Huono aamupala on useimmiten uupumuksen syy koulussa. Toinen levoton hetki on klo 14-15, jos lounaaksi on haettu lähipuodista valkosipulipatonki.

Suvi K.
Sisunainen

Onko kouluissa (ala-asteilla) vielä voimassa ainakin viime vuosikymmenellä ollut eväs- ja koulustapoistumiskielto? Entä onko oppilaille tarjolla mitään mahdollisuutta säilyttää eväitä kylmässä tai lämmittää niitä mikrossa? Onko koululla tarjolla muuta välipalaa kuin automaattisuklaita, jos aamukiireessä unohtui eväät? 

Lotta Katariina
Pumpui

Ach, muistan tuon eväskiellon. Piti joskus anoa erityislupa, että sai syödä iltapäivällä koulussa muutakin kuin banaanin, kerran opettaja kielsi mua syömästä voileipää joka mulla oli mukana. Meillä oli ala-asteella jonain päivänä koulua pidempään ja oli pakko syödä evästä ennen harkkoja kun ei kotiin välissä kerennyt, vaikka luvatta sitten. Toivottavasti asiat ovat muuttuneet sitten 90-luvun.

lihaperunasosefanaatikko (Ei varmistettu)

Teen säännöllisesti työkeikkoja peruskouluihin, ja olen huomannut saman: kouluruoka ei täytä. Lappaan lautaselle reilusti kaikkea tarjolla olevaa, ja tunnin päästä on taas nälkä. Ristiriitaisissa tunnelmissa vuoroin päivittelen "mitä myrkkyjä nää mahtaakaan tähän laittaa" ja vuoroin fiilistelen esimerkillistä systeemiä: sentään lapset eivät syö lounaaksi sipsejä. Go Suomi!

Syödessäni katson kauhunsekaisin tuntein luonnottoman laihoja teinityttöjä, jotka ovat sisäistäneet fine dining-tyylin: pieni peruna ja kauhanpohjalla lautaselle pyyhäisty kastikenoro. Sanovatko he kotona "no söin söin!"

Kouluruokaa voisi kömpelösti verrata kirjastoon. Jokaiselle jotain - ilmaiseksi. Omassa lähikirjastossani tarjonta on mitä on, mutta aina siellä on lapsia lukemassa ja pelaamassa. Ja se on tärkeää. Että edes oppii lukemisen rutiinin. Samalla tavalla koululaiset oppivat, että lounaaksi syödään "normiruokaa" eikä mitään patukoita. Aikuisena sitten voi olla tarkempi syömisistään ja lukemisistaan, kun vihdoin siihen on varaa.

Laatu. Sitähän me peräänkuulutamme. Etenkin jos satumme olemaan tiedostavia, urheilevia ruokaintoilijoita. Mutta laatu vaati rahaa. Sellaisia määriä rahaa, jota ei koskaan tulla panostamaan kouluruokaan. Jos MOT paljastaisi kouluruoan kauheudet, olisinko etunenässä kuula punaisena jakamassa kohulinkkiä somessa? Todennäköisesti. Mutta kenellä on tarjota ongelmaan ratkaisu? En usko että hallituksemme suurin huolenaihe on koululaisten kalorit. Kunpa voisikin olla. Mikä olisikaan hienompaa kuin kouluruoan lihottamiskiihkossa letkautettu soinismi?!

Somesta puheen ollen, tästä Facebookin haasteintoilijoille seuraavat fiksit: "KOULURUOKAHAASTE - kokkaa itsellesi 80 sentin lounas kolmena päivänä". Jos siinä onnistuu, sen voikin ottaa tavaksi, ja käyttää säästetyn rahan oman pikku koululaisen eväisiin.

Lotta Katariina
Pumpui

Olipa hyvä tuo kirjastovertaus! Ja kommentti ylipäänsä! 

AnLottanen

Mä oon miettinyt nyt 1,5 vuotta keskuskeittiön ruokia syöneenä sitä, kun aina ruoan jälkeen on maha kipeä. Se turpoaa pallean kohdalta ja on siis tosi kipeä. Yksi kollega ihmetteli, että syönkö tosissaan samaa ruokaa kuin lapset. No toki. Neuvoi sitten hankkimaan terveydenhoitajalta todistuksen liemettömästä ruoasta. Ja kas- mahakipu jäi pois. Ei turvota, ei satu.

En tiedä, mitä tämä mystinen lihaliemitiiviste pitää sisällään, mutta ainakin minun vointini koheni selvästi jo muutamassa päivässä. Kurjaa, että sitä tungetaan kuitenkin ihan pientenkin ruokaan.

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Kouluruoan taso tosiaan vaihtelee aivan järjettömästi. Me syödään töissä (ryhmäppk) keskuskeittiön ruokaa eli samaa kuin kunnan kouluissa, muissa päiväkodeissa ja sairaaloissa, pl. puuropäivät, jolloin meillä on yleensä jotain keittoa. Ja jopa saman keittiön ruoat ovat välillä todella jees ja välillä jotain ihan muuta. Olen käynyt samalla paikkakunnalla kouluni ala-asteelta yo-lakkiin saakka, ja nyt tosian töissä syön samaa ja koskaan en kyllä muista että olisi ollut tuoretta leipää tarjolla. Yläasteen ja lukion keittiöissä leipoivat joskus pullaa jälkkäriksi, mutta hyvin harvakseltaan. Salaattia on yhtä lajia, monesti jotain raastetta. Sinänsä ei mitään vikaa raasteessakaan, mutta 10v nirsoilija tuskin arvostaa punakaaliraastetta höystettynä herneillä... Keiton ja puuron kanssa salaattia ei edes tarjoilla, joskus saattaa olla kurkkua tai tomaattia leivälle. Itse ruoka on yleensä ihan ok perusruokaa, joskus toki kumiperunoita, sateenkaarimakkaraa, kalakeittoa kahdella seitipalalla tai limakastiketta (:D), mutta monesti myös on oikeasti hyviä pastavuokia, kunnolla maustettuja keittoja ja sitä rataa. Kasvisruoasta en tiedä, mutta allergiaruoat on kyllä ihan hyvän oloisia yleensä.

Lukiosta muistan tuskaisimpina koulupäivät klo 8-16 ja puuron ruokana. Ihan järkkyä. Yritä siinä pysyä jollain konstilla virkkuna... nykyään kuulemma ainakin yläasteella tarjoillaan välipalaa (leipä+jogurtti, hedelmiä tms.), siitä iso peukku! Mutta lukiossa oli pakko kuskata jotain evästä mukana aina, muuten ei olis kyllä pitkistä päivistä selvinnyt. Herkkuahan se laukussa päivän muhinut ruisleipä ei ollut, mutta ilman olisi tullut itku.

Lotta Katariina
Pumpui

Puuropäivät oli mun suosikkeja! Ei puurolla kyllä pitkälle pötki mutta se oli aina tosi hyvää. Välipala kuulostaa tosi hyvältä idealta, ei sitä kukaan järjissään kestä jos lounas on klo 11 ja koulua on neljään.

Tietyn tyyppiset ruoat toimivat laitoskeittiömittakaavalla tosi hyvin, kuten laatikot ja sellaiset. Tiettyjä asioita ei kannattaisi ehkä yrittää isolle porukalle valmistaa. Kuten pizzaa. Me saatiin ala-asteella äänestää, mitä ruokaa on koulussa jonain tiettynä päivänä. Äänestyksen voitti pizza, ja siinä sitä sitten syötiin kumista oliivi-herkkusienipizzaa itku silmässä kun kerran oltiin pyydetty. Kehitin niin pahan pizzakammon että söin sitä seuraavan kerran vasta lukioikäisenä :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.