Nainen voittaa, mutta tässä teille vitosdivarin jalkapalloa

Pumpui

Tiesittekö, että triathlonisti Kaisa Lehtonen voitti Etelä-Afrikan Ironman-kisan viime viikonloppuna? Ei varmaan tiedä monikaan.

Mies sen netistä luki ja alkoi riemuita Lehtosen voitosta. Illalla olimme telkkarin ääressä Ylen urheilu-uutisten aikaan, ja odotimme kovasti näkevämme jutun kilpailusta ja Suomen parhaan triathlonistin uran merkittävästä etapista. Vaan ei, oli palloilua, hieman lisää palloilua, jääkiekkoa ja palloilua. Ei Kaisaa, ei juttua maassamme hurjassa kasvussa olevan lajin suomalaistähdestä.

Lehtosen uupuminen ohjelmasta sai minut miettimään, millä kriteereillä urheiluohjelmiin valitaan lajit. Nopealla analyysilla helpointa on päästä urheilu-uutisiin, jos on a) joukkue b) pallit. Urheilusuorituksen laadulla tai lajin tosiasiallisella suosiolla ei ole aina mitään tekemistä uutisiin pääsyn kanssa. Lentopallon ykkösdivarin runkosarja? Jälleen uusi insertti siitä, kuinka kivuista kärsivä keihäänheittäjä miettii, tuleekohan tästä kaudesta yhtään mitään? Eläköitynyt jääkiekkoilija golfharrastuksensa parissa?

Toivottavasti urheilutoimituksissa aina välillä tehdän kartoitusta siitä, mistä kirjoitetaan ja millä perusteilla. Tällä kertaa papukaijamerkin sentään sai Helsingin Sanomat, joka uutisoi Kaisan voitosta nettijutun lisäksi myös paperislehdessä ison jutun ja kakkosaukeaman noston kera. 

Kuvakaappaus @Feltbicyclesin Instagram

Kommentit

EvaK (Ei varmistettu)

Amen. Olet harvinaisen oikeassa. ainoastaan 'perinteiset' lajit saavat näkyvyyttä tai sitten hassuttelut eukonkanto tms. Hyvinkin virkistävää olisi saada pätkiä muistakin lajeista. Ehkä yle-urheilu tarvitsisi uutta freesimpää näkökulmaa tai sitten vaan sukupolvenvaihdoksen. Salaliittoteoriat mainittu

Lotta Katariina
Pumpui

Mä vähän luulen, että urheilutoimitusten valinnat heijastelee paljon toimittajien omia taustoja ja mielenkiinnon kohteita. Jos toimituksessa ei ole ketään, joka tuntee tärkeäksi nostaa tiettyjä juttuja framille, ei niitä nostetakaan. 

 

 

raha ratkaisee (Ei varmistettu)

Hetki sittenhän näistä asioista nousi pienenmoinen haloo, koska Hanna Huumonen julkaisi mielipiteensä netissä, että televisiosta pitäisi näyttää yhtä paljon miesten kuin naistenkin urheilua. Tämän takia hän taisi jopa tappouhkauksia saada ja muutaman vastineen mielipidepalstoille. Mutta faktahan näissä asioissa on se, että edes naisia ei naisten urheilu kiinnosta, joten sen takia ne eivät saa aikaa televisiosta. Sen takia pitää olla pallit, että pääsee televisioon. Myöskään naisurheilussa ei liiku rahaa, joka perustuu siihen että naisten urheilu ei kiinnosta edes naisia, joten miksi lähteä sponsoroimaan. Miksi sitten näyttää juttua eläköityneestä jääkiekkoilijasta? Jääkiekkoilijat ovat maamme sankareita, mestis on suomen toisiksi katsotuin sarja heti liigan jälkeen.

Olet oikeassa, että aina urheilu-uutisten lopussa on jotain turhanpäiväisiä hömppäjuttuja, niin olisi mukava että näissä monipuolisesti tulisi esille myös uusia lajeja. Mutta faktat on faktoja, joukkueet ja pallit keräävät katsojia, siksi niitä näytetään.

Itsekin harrastan joukkueurheilua ja olen nainen ja jaksan kyllä oman lajini naisia katsella. Mutta mikään muu ei kyllä jaksa kiinnostaa, koska naisten taso on niin kaukana miehistä ja säännötkin ovat usein erilaiset eli tylsemmät. Ei saa taklata jne.

Lotta Katariina
Pumpui

Sukupuolikiintiö olisi kyllä melkoisen kehno idea! Mutta sitä mietin, että (miesten) joukkuelajeja uutisoidaan joka päivä aina harjoituksista runkosarjaotteluiden kautta finaaleihin, mutta tilaa ei tunnu löytyvän välillä muista lajeista edes voitoille ja poikkeuksellisille tapahtumille, siihen toivoisin muutosta :)

 

 

Suvi K.
Sisunainen

Tiedän tunteen! Olisin esim. halunjut katsoa painonnoston MM-kisoja telkkarista, edes jonkinlaisena koosteena, mutta sen sijaan tarjolla oli pelkkää Peräkylä vastaan Syrjänperä lätkää/potkupalloa. Mun mielestä tv:n urheilulähetyksissä ja kaikkien medioiden urheilu-uutisissa voitaisiin lähteä liikkeelle siitä, että a) arvokisat näytetään lajista riippumatta ja b) varsikiin se, jos Suomi edustaa kansainvälisesti, näytetään aina.

Lotta Katariina
Pumpui

Totta, arvokisoja voisi ehkä välillä priorisoida peruspäivitysten sijaan. Ja omasta henkkoht. mielestä toki kaikki painonnoston piirikisatkin vois raportoida :D

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

No mun täytyy luonnollisesti olla lentiskohdasta kyllä eri mieltä :) Lentopalloa näkyy aivan todella, todella vähän. Esim. nyt just pelataan Mestaruusliigan naisten finaaleja ja koko paras kolmesta-sarjasta _yhtään_millään_ kanavalla (sis. maksulliset) on suorana näkynyt tasan tarkkaan yksi peli. Toki parannusta on tapahtunut hurjasti, koska pelejä ylipäätään näkyy Yle Areenassa suorana ja koosteena sit joskus keskellä yötä. Koko lentopallon Mestaruusliigaa näkyy hyvin vähän telkkarista, joitain otteluita silloin tällöin ja vahingossa. Ja toki naisten peleissä selostaja tuntuu aika usein keskittyvän miesten maajoukkueen edesottamuksiin... tämä on sääli, koska tällä hetkellä juuri naisissa, mutta myös miehissä kotimaisen liigan taso on noussut ihan mielettömästi ja tänä keväänä pelataan varmasti jos ei kaikkien aikojen kovimpia niin ainakin top3-finaalisarjoja. Mitään alempien sarjatasojen juttuja on ihan turha kuvitella löytävänsä mistään, ehkä ykkössarjan finaaleista/liigakarsinnoista jos tuuri käy :)

Mutta siis kyllä, olen ihan samaa mieltä. Joku ringeten MM-kulta unohtui aika monelta ihan kokonaan ja eikös salibandyssakin naiset menestyneet hyvin. Samoin yksi suuri vääryys on se, että Suomihan on kai joukkuevoimistelussa ihan maailman kärkeä jatkuvasti ja kukaan ei tiedä siitä... sama vissiin muodostelmaluistelussa?

On kyllä kurjaa, että jotain mäkihyppyä näytetään jatkuvasti ja sit sellaisia lajeja joissa suomalaiset ihan oikeasti pärjää ei näy ollenkaan tai tulee suorana jossain Yle Puheella.

Lotta Katariina
Pumpui

Pahoittelut, ei ollut tarkoitus mollata lentistä, tuli vaan ekana mieleen lajeista joita en oikein ymmärrä ja joita oon joskus nähnyt telkkarissa :D 

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Ihana :D En siis ottanut sitä noin mutta piti vaan korjata, kun juuri nyt on tämä vääryys meneillään.

MaikkisVaan (Ei varmistettu)

No onneksi sentään Hesarissa oli artikkeli Kaisasta.

Olen Hesaria muutaman kerran reklamoinutkin, kun on jättänyt crossfitin ja painonnoston kokonaan noteraamatta, perskuta.

Lotta Katariina
Pumpui

Tästä tulikin mieleeni tämä tekstianalyysini viime vuoden Winter Warin jälkeen: http://www.lily.fi/blogit/pumpui/epainhimillinen-terasmieskisa-eli-mista-puhumme-kun-puhumme-crossfitista :D

 

Ssssss (Ei varmistettu)

Niin, kai se on vähän se kysynnän ja tarjonnan laki. Itseä taas ehkä häiritsee jopa hiukan päinvastainen asia. Mestis kerää Suomessa kaikista urheilusarjoista toiseksi eniten katsojia (niin, sen Liigan jälkeen). Yle on kuitenkin tehnyt periaatepäätöksen, että eivät sarjakaudella käsittele Mestistä, sillä haluavat käsitellä kaikkien lajien pääsarjoja. Sehän on tavallaan jo sitä tasa-arvoistamista lajien välillä, mutta jos joku on suositumpi kuin toinen sarja, pitääkö se jättää pois siksi että sitä kyseistä lajia on jo käsitelty? :) Itsekin katsoisin toki myös mielelläni laajemmin urheilu-uutisia marginaalilajeista, ehkä siis urheilu-uutisia voisi pidentää? Muuten Yle on kyllä mielestäni tehnyt kovasti parannusta tällä saralla. Esim. urheiluviikonloppu ja Sportmagasinet käsittelee useinkin muitakin urheilulajeja kuin sitä jääkiekkoa!

Lotta Katariina
Pumpui

Sportmagasinet on kyllä hyvä, paljon pyöräilyasiaa ja voimailuakin! Isossa maailmassa tietty kun on ihan sporttikanavat niin ehtii antaa tilaa enemmän lajeille, mitä kyllä kadehdin. Ehkä pitäis tilata jotain Eurosportteja kotiin :)

Erikoista kyllä tuo Mestis-juttu, kiitos tietojeni päivityksestä, oon oppinut tänään tosi paljon kaikkea urheilulajien suosiosta ja Ylen urheilupolitiikasta!  

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä painonnostotapaus tuli myös mieleen: http://www.huffingtonpost.com/entry/mattie-rogers-weightlifting-blooper_...

"Break records?? Who cares. Break a window?? NEWS WORTHY. "

Lotta Katariina
Pumpui

Mattie on ihana <3

Kieppis (Ei varmistettu)

Olen huomannut saman. Ei tarvitse kuin mennä Ylen urheilu-uutisten etusivulle ja laskea kuinka alhaalle sivua saa vieritellä ennen ensimmäistä naista koskevaa uutista. Jenna Laukkasen voittaessa mitaleja uinnin EM-kisoissa, Petra Ollin voitot - eipä juuri urheilusivuilla näkyneet, ekana taisi olla yllätys yllätys miesten jääkiekkoa ja jalkapalloa. Samaa olen huomannut jopa maastohiihdossa: miesten menestymiset näytetään ja noteerataan uutisissa mutta naisten menestys ei ole niin suuri juttu. Esimerkiksi Krista Pärmäkosken maailmancupin 4. sija on mahtava saavutus. No, onneksi nykyään on sentään twitter ja siellä voi seurata niitä lajeja ja urheilijoita, jotka kiinnostavat itseä.

Lotta Katariina
Pumpui

Jep, se aina jaksaa ihmetyttää että ei edes huippusuorituksia viitsitä nostaa framille. Eipä sitä kukaan osaa arvostaa naisurheilua jos sitä ei koskaan näe tai kuule! 

Looking for...

Luin hiljattain kuinka: Yhdysvaltalaiset naispalloilijat vaativat lisää liksaa. Ei puhuta siitä kuinka paljon minua ärsyttää tiettyhen sanojen käyttö otsikossa, mutta itse uutisesta ja kuinka yhdysvaltain palloliitto oli pettynyt naisten toimiin. Olin tukehtua kahviini kun luin juttua! Siis onhan se nyt ihan absurdia, että paremmin kilpailussa menestyvät haluavat vähintään saman verran palkkaa kuin toiset pelaajat. Ainoa ero on XX ja XY kromosomeissa sekä sponsoreiden hajaantumisesta vahvasti toiselle puolelle.

Minusta on absurdia sanoa ettei naistenurheilu kiinnosta. Kuinka se voi kiinnostaa, jos sitä ei ikinä näe? Eikä minua kyllä sen puoleen kiinnosta oikeastaan miestenurheilukaan. En ole urheilija miltään tasolta, mutta minä juhlin aina kun kuulen voitosta. On hienoa, kun joku on saavuttanut haastavan tavoitteen. Ei sukupuolella ole niin väliä siinä vaiheessa, ainoastaan suorituksella ja kuinka hienoa on kertoa, että täällä peräpohjolassakin osataan jotain muutakin kuin saunoa ja kitata olutta.

Lotta Katariina
Pumpui

Niinpä, jos keskitytään vain ja ainoastaan niihin samoihin (miesten) lajeihin joita on aina uutisoitu, ei voida ehkä odottaakaan muiden lajien nousua. 

Spf (Ei varmistettu)

Mä laitoin juuri viime viikolla kitkerää palautetta Ylelle siitä, ettei Suomen naisten jalkapallon A-maajoukkueen EM-karsintapelejä näytetty televisiosta. Jos miesten joukkue olisi vastaavassa tilanteessa, kanavat pursuaisivat kommentaattoreilla viritettyjä lähetyksiä jo tunteja ennen pelin alkua. Ainoa vaihtoehto seurata peliä oli Twitter. Niin ja naiset voittivat 7-1, mutta suurennuslasilla sai hakea uutisointia asiasta.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.