Nainen voittaa, mutta tässä teille vitosdivarin jalkapalloa

kuvankaappaus_2016-4-12_kello_7.20.07.png

Tiesittekö, että triathlonisti Kaisa Lehtonen voitti Etelä-Afrikan Ironman-kisan viime viikonloppuna? Ei varmaan tiedä monikaan.

Mies sen netistä luki ja alkoi riemuita Lehtosen voitosta. Illalla olimme telkkarin ääressä Ylen urheilu-uutisten aikaan, ja odotimme kovasti näkevämme jutun kilpailusta ja Suomen parhaan triathlonistin uran merkittävästä etapista. Vaan ei, oli palloilua, hieman lisää palloilua, jääkiekkoa ja palloilua. Ei Kaisaa, ei juttua maassamme hurjassa kasvussa olevan lajin suomalaistähdestä.

Lehtosen uupuminen ohjelmasta sai minut miettimään, millä kriteereillä urheiluohjelmiin valitaan lajit. Nopealla analyysilla helpointa on päästä urheilu-uutisiin, jos on a) joukkue b) pallit. Urheilusuorituksen laadulla tai lajin tosiasiallisella suosiolla ei ole aina mitään tekemistä uutisiin pääsyn kanssa. Lentopallon ykkösdivarin runkosarja? Jälleen uusi insertti siitä, kuinka kivuista kärsivä keihäänheittäjä miettii, tuleekohan tästä kaudesta yhtään mitään? Eläköitynyt jääkiekkoilija golfharrastuksensa parissa?

Toivottavasti urheilutoimituksissa aina välillä tehdän kartoitusta siitä, mistä kirjoitetaan ja millä perusteilla. Tällä kertaa papukaijamerkin sentään sai Helsingin Sanomat, joka uutisoi Kaisan voitosta nettijutun lisäksi myös paperislehdessä ison jutun ja kakkosaukeaman noston kera. 

Kuvakaappaus @Feltbicyclesin Instagram

hyvinvointi liikunta uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (20)
  1. Mä laitoin juuri viime viikolla kitkerää palautetta Ylelle siitä, ettei Suomen naisten jalkapallon A-maajoukkueen EM-karsintapelejä näytetty televisiosta. Jos miesten joukkue olisi vastaavassa tilanteessa, kanavat pursuaisivat kommentaattoreilla viritettyjä lähetyksiä jo tunteja ennen pelin alkua. Ainoa vaihtoehto seurata peliä oli Twitter. Niin ja naiset voittivat 7-1, mutta suurennuslasilla sai hakea uutisointia asiasta.

  2. Luin hiljattain kuinka: Yhdysvaltalaiset naispalloilijat vaativat lisää liksaa. Ei puhuta siitä kuinka paljon minua ärsyttää tiettyhen sanojen käyttö otsikossa, mutta itse uutisesta ja kuinka yhdysvaltain palloliitto oli pettynyt naisten toimiin. Olin tukehtua kahviini kun luin juttua! Siis onhan se nyt ihan absurdia, että paremmin kilpailussa menestyvät haluavat vähintään saman verran palkkaa kuin toiset pelaajat. Ainoa ero on XX ja XY kromosomeissa sekä sponsoreiden hajaantumisesta vahvasti toiselle puolelle.

    Minusta on absurdia sanoa ettei naistenurheilu kiinnosta. Kuinka se voi kiinnostaa, jos sitä ei ikinä näe? Eikä minua kyllä sen puoleen kiinnosta oikeastaan miestenurheilukaan. En ole urheilija miltään tasolta, mutta minä juhlin aina kun kuulen voitosta. On hienoa, kun joku on saavuttanut haastavan tavoitteen. Ei sukupuolella ole niin väliä siinä vaiheessa, ainoastaan suorituksella ja kuinka hienoa on kertoa, että täällä peräpohjolassakin osataan jotain muutakin kuin saunoa ja kitata olutta.

    1. Niinpä, jos keskitytään vain ja ainoastaan niihin samoihin (miesten) lajeihin joita on aina uutisoitu, ei voida ehkä odottaakaan muiden lajien nousua. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *