Onko koolla väliä?

Pumpui

Eli ajatuksia siitä, kuinka elopaino vaikuttaa suorituskykyyn.

Eräs lukija esitti männä viikolla postaustoiveen Kun bloggaaja 15 kiloa elopainoa otti -kirjoituksen yhteydessä: "Mä olen kuvitellut että crossfitissa on eduksi olla kevyt (ja vahva) mutta tämä ei ilmeisesti ainakaan sun kohdalla ihan pidä paikkaansa", Suvi mietti ja tiedusteli omaa näkemystäni asiasta.

Niin. Voiko olla kevyt ja vahva samaan aikaan? Pohdiskelin asiaa erään crossfitiä ja ihmiskehoa minua paremmin tuntevan tahon kanssa (terkkuja ja kiitokset!). Hän summasi asian niin hyvin, että en edes viitsi kirjoittaa sitä omin sanoin vaan kopioin hänen ajatuksensa suoraan tähän: "Crossfitissä pitää olla vahva. Helpoin tapa saavuttaa se on kasvattaa lihasmassaa. Ei kannata olla niin kevyt, ettei rauta ei liiku, eikä kannata olla niin painava, ettei pysty tekemään kehonpainolla." 

Looginen jatkokysymys tietenkin on, että miten löytää paino, jossa malmi nousee mutta kehoa on mukava liikutella. Postauksen aloituksessa on kuvapari minusta toissa viikolta (oikealla) sekä noin kolme ja puoli vuotta aikaisemmin. Painoeroa kuvien välillä lienee kahdeksasta kymmeneen kiloa. Kaikki lisääntynyt elopaino ei varmaan ole muskelia, mutta olen merkittävästi voimakkaampi nyt kuin tuolloin. Ja tämä koskee myös kehonpainolla tehtäviä liikkeitä: jaksan punnertaa ja vetää leukaa huomattavasti paremmin nyt kuin narukätisenä. Tietenkin tuntuu että hanuri painaa ihan armottomasti, mutta siltä se toisaalta tuntui pienempänäkin.

Crossfitissä ei ole painoluokkia, joten isommat saavat esimerkiksi parempia nostotuloksia pienemmällä efortilla, näin hyvin raa'asti yksinkertaistettuna. Sadan kilon maastaveto on 50-kiloiselle kaksi kertaa oman kehonpainon verran, 67-kiloiselle vain puolitoistakertaisesti. Oheisessa kuvassa esitetään kymmenen kärkeen CrossFit Games Openeissa vuonna 2012 sijoittuneiden statistiikkoja. Mimmien keskipituus on 162 cm ja keskipaino 62 kg. Gamesien kärkitasolla mimmien koko kasvaa hitusen. Tein pienen ristiinvertailun muutamasta maailman kärkinaisesta kahden viime vuoden ajalta, ja kärjen keskipituus nousi muutamalla sentillä, ja keskipaino kasvoi sekin muutamalla kilolla. (Tilastollisesti pätevää vertailua en jaksanut suorittaa, joten älkää siteeratko allekirjoittanutta tieteellisissä julkaisuissa asian tiimoilta.)

Miesten koon ja suorituskyvyn korrelaatiosta en oikein osaa sanoa mitään. Melkoisen isoilta jässiköiltä etenkin Gamesien kärkisijoja pitävät miehet kyllä ovat, ja välillä oikein hämmästyttää, miten esimerkiksi Jason Khalipan kokoinen (175 cm, 95 kg) mies voikin olla melkoisen ketterä ja nopea kokoisekseen. Mutta toisaalta taas tänä kesänä neljänneksi Gameseissa sijoittunut Josh Bridges on huomattavasti pienempi (165 cm, 77 kg), mutta hävisi Khalipalle vain yhden sijan. (Kannattaa muuten katsoa Speed Clean Ladder -taltiointi, pikku-Bridges vetää melkoisella sinnillä.)

 

Nuo naisten keskiverrot top 10 -open-kisaajien lukemat hyvin lähellä omiani tällä hetkellä (161 cm, 63 kg). Siis painon ja pituuden osalta, muissa tuloksissa jäädään kauas taakse. Nykyinen elopainoni tuntuu minulle äärimmäisen luontevalta ja melkoisen suorituskykyiseltä. En ole käynyt miesmuistiin kehonkoostumusmittauksessa, joten en osaa sanoa juuta enkä jaata vanhan mätisäkin rasvaprosenteista. Tähtäimessä on voimistua edelleen, joten lihasmassaa on toivottavasti tulossa lisää. Voi toki olla, että jossain vaiheessa innostun karsimaan fättiä pois, mutta tällä hetkellä se ei tunnu ollenkaan ajankohtaiselta. Jos nykykokoonpanolla on mukavaa, niin mikäs siinä. Penkkipunnertaja Fredrik Smulteria (HS 19.6.2014) siteeratakseni: 

Kiitos muuten postaustoiveesta! Niitä saa esittää, toteutan toiveitanne enemmän kuin kernaasti.

ps. Löysin asiaa tutkiessani hirmuisesti kiinnostavia artikkeleja. The Rx Review analysoi kalifornialaisurheilijoiden kokoa ja suorituksia, CFG Analysis -blogi taas no, oikeastaan kaikkea Gameseista tilastollisesti.

Kommentit

Suvi K.
Sisunainen

Kiitos itsellesi postauksesta! Tämä valaisi jo asiaa jonkin verran. :)

Lotta Katariina
Pumpui

Eipä kestä, mulla oli oikein rattoisaa kun noita keskipainoja tutkailin :D

Hymyileoletupea

Tyyppihän on ihan huikeen timmissä kunnossa. Mistä ihmeestä sä sitä fättiä karsisit? :) 

Lotta Katariina
Pumpui

Kiitoksia kiitoksia!

Heidinen (Ei varmistettu)

Mun mielestä Camille sanoo painoasioista hyvin, liittyen crossfittiin. Harvoinhan tuolla boksilla näkee ihan niitä kukkakeppejä, jotka nostelis jäätäviä painoja. Ja ihan hyväkin niin :) http://www.fitsugar.com/CrossFit-Winner-Camille-Leblanc-Bazinet-Quote-Bo...

Lotta Katariina
Pumpui

Jesh, kiitos kivasta linkistä! Kiinnitin huomiota viime Gameseissa siihen että Camille näytti vähän isommalta kuin ennen, olisikohan siinä ollut osasyy siihen miksi ykkössija tänä vuonna tuli :D

Heidinen (Ei varmistettu)

Niinpä, mene ja tiedä, mutta jotain se nainen on ainakin tehnyt oikein :D Ja siis Tampereelta Helsinkiin muuttanut Heidi se täällä näiden tekstien takana, jollet tajunnut ;) P.S. Juttelin just mun esimiehen kanssa ja hän oli lukenut sun blogia myös (Y) .

Lotta Katariina
Pumpui

Pumpui - connecting people! :D

 

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Tuo koko verrannollisena suorituskykyyn on kyllä jännä. Itse oon edelleen aika iso, sen bmi:n mukaan noin 8 kiloa lievän ylipainon puolella. Vartta löytyy 174cm, vaatekoko pyörii siinä L/42-44 tietämillä. Poikkeuksia toki joka suuntaan :) Mutta siis näin. Samassa joukkueessa pelaa sitten muita huomattavasti paljon pienempiä - samanmittaisia, mutta S-kokoa käyttäviä. Ja kyllä, vaikka samoja treeniohjelmia noudatetaan niin enemmän mulla nousee sitä rautaa. Sitten taas musta ei kyllä liberoksi (takakenttäpelaajaksi) olisi ikinä, kun en ole tarpeeksi nopea ja ketterä. En nyt mikään varsinaisesti kömpelö tai hidaskaan, mutta ero pienempiin on silti olemassa, samoin kuin vastaavasti niissä voimatasoissa. Mutta onhan se tavallaan loogista - hypätäkseni yhtä korkealle kuin mua 10-15kg kevyempi joukkuekaveri, mulla pitää olla jaloissa enemmän voimaa koska painan enemmän. Niin kai se menee.

Mutta sitten taas tämä omakin suhtautuminen on jännä. Mulla on ollut vähän vaikeaa välillä sisäistää, että vaikka tätä läskiäkin vielä löytyy jonkun toisenkin tarpeisiin, niin silti se kehonkoostumus on muuttunut hurjasti. Onneksi olen kaukaa viisaana ottanut muutaman kuukauden välein edistyskuvia (mulla siis on painonpudotus takana), ja nyt sitten otin aika vasta kuvat ja vertasin niitä vuodentakaisiin. Paino on sama, vaatekoko vähän pienempi ja ero kuvien välillä huomattava. Selvästi sitä jerkkua on varsinkin jalkoihin ja selkään kertynyt, vaikkei sitä itse jokapäiväisessä elämässä ja peiliintuijottelussa huomaakaan. Sekin on hauska miten samat farkut voi näyttää eriltä, kun jalkojen muoto vähän muuttuu :D

Lotta Katariina
Pumpui

Onhan sitä aina vaikea itse huomata niitä muutoksia, kun itsensä joka päivä kuitenkin näkee. Mäkin olen oikeastaan vasta noista kuvista alkanut hahmottaa, että en vissiin enää ole samanlainen naru kuin ennen :D

Ama (Ei varmistettu) http://sillyblondie.com/

Hauskoja ajatuksia. Jotenkin tuntuu että lajissa väkisinkin tulee voimaa lisää. Olen entinen kilpauimari ja luulin omaavani lihaksikkaan ylävartalon. Höpöhöpö! Olkapäät ja epäkkäät kasvanut mielettömästi crossfitin myötä. Vaalla en käy mutta kroppa on kyllä hirmusesti muuttunut. Toisaalta, alottaessani meni tasan 0 leukaa, nyt parhaimmillaan 8. :) Huomasin muuten Camillesta ihan saman jutun tänä vuonna. Näytti todella ns. normaalilta. Rasvaprosentti ei ihan nollissa mutta ei myöskään näyttänyt Hulkilta niinkui jotkut naiskisailijat :)

Lotta Katariina
Pumpui

Jos ei tulis voimaa lisää niin sitten pitäiskin jo ehkä mennä vähän itseensä ja miettiä että tekeekö jotain väärin kun ei tulokset nouse... :D

Mika (Ei varmistettu) http://kevyetkilometrit.blogspot.com/

Mielenkiintoista puintia. Pohdin samoja asioita aikoinaan painoindeksin ja huippu-urheilijoiden kautta ja lopputulema oli että monen lajin parhaat ovat jopa reilusti ylipainoisia :D Nauratti tietysti ja osoitti hyvin miten kapeakatseista on tuijottaa pelkkää painoa suorituskyvyn sijaan.

Jännää että crossfitissa naisilla ihannepaino on suunnilleen pituus ilman ykköstä, miehillä reilusti enemmän koska lihasmassakin tarttuu paremmin. Olynostoissa tekniikka ja räjähtävyys on tärkeintä ja hyvin kevytkin urheilija voi liikutella isoja rautoja mutta voimanostoliikkeissä tilanne muuttuu ja (yli)paino on ylivoimaa. Metconit sekoittaa tietysti koko pakan herkullisesti.

Lotta Katariina
Pumpui

Aivan, painoindeksi on aika pöljä mittari, mitä tulee urheilijoihin. Esimerkiksi Jason Khalipa on pelkällä painoindeksillä tarkasteltuna kategoriassa merkittävä lihavuus :D Khalipa lisäksi pärjää melko hyvin noissa kestävyyttäkin vaativissa lajeissa, vaikka hiukan huvittavalta juostessaan näyttääkin.

 

Mika (Ei varmistettu) http://kevyetkilometrit.blogspot.com/

Uskomatonta että merkittävästi lihava plösö Khalipa on ollut mukana Suurimmassa pudottajassa - eikä suinkaan kilpailijana vaan valmentajana!

..Oikeasti on kyllä uskomatonta miten paljon painoindeksia vieläkin käytetään. Keskityttäisiin kondikseen eikä kiloihin.Mieluummin painan vaikka 150 kiloa ja juoksen maratoneja ja nostan painoja kuin olen normaalipainoinen joka ei jaksa mitään.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.