Testissä Garmin Fenix 3 HR
Fenix 3 HR on laadukas ja jämäkkä sporttikello, jonka sykkeen mittaus ranteesta toimii hyvin mutta ei aina silmänräpäyksessä.*
Fenix-tuoteperhe on Garminin sporttikellojen lippulaivamallisto, joka on suunnattu etenkin vaativammille ulkoilmalajeja harrastaville käyttäjille. Kompassilla sekä korkeus- ja ilmanpainemittarilla varustettu Fenix 3 HR mittaa sykkeen ranteesta ja seuraa päivittäistä aktiivisuutta.
Olen saanut moitteita liian pitkistä testipostauksista, joten lyhyempää selontekoa haluavat voivat katsoa tärkeimmät oheiselta videolta. Niitä joita kellon speksit ja käyttökokemukset kiinnostavat seikkaperäisemmin, voivat selata alemmas.
Sporttikello-ominaisuudet
Esimerkiksi tällaista dataa kellosta saa ulos Connectissa. Kuvankaappaukset Nuuksio Classic -suorituksestani.
Garminin muihin sykkeen ranteesta mittaaviin malleihin verrattuna Fenix 3 HR on monipuolisempi ja sisälmyksiltään laadukkaampi peli, kuten hintaluokkassaan (ovh 649 euroa) sopiikin odottaa. Kellossa on valmiina runsas valikoima lajeja juoksusta, uinnista ja pyöräilystä golfiin ja suppaukseen, fokus on vahvasti ulkoilmalajeissa. Suuri puute kellossa on valmiin voima- tai sisäharjoitteluohjelman uupuminen (jotka esimerkiksi Suunnolla löytyvät tehdasasetuksissa). Loin itselleni manuaalisesti Crossfit-ohjelman, johon valitsin muutaman erilaisen kellonäkymän ja ominaisuuden. Tämä ratkaisu toimi melko näppärästi, joskin suoraan kelloon luotu oma laji nimeää itsensä hieman tyhmästi ”muuksi lajiksi” synkronoitaessa Garmin Connectiin. Garmin ConnectIQ-kaupasta saa ladattua lajeja ja ties minkälaisia widgettejä ja härpäkkeitä eri lajien tarpeisiin, mutta yksinkertaisinta on käyttää valmiita lajeja ja luoda manuaalisesti omiin erityistoiveisiin sopivia vaihtoehtoja.
Itse käytin testijaksolla eniten juoksuohjelmia. Connectissa (iOS, Android, Windows phone ja desktop) on nähtävillä melkoisesti erilaista dataa suorituksista niin vauhdin, sykkeen kuin kadenssin osalta, ja lisää informaatiota oman juoksunsa kulusta (esimerkiksi vertikaalisesta liikkeestä askelten aikana) saa hankkimalla erityisen juoksuun tarkoitetun sykevyön (lisähintaa bundlena noin viitisenkymppiä). Polkujuoksumoodissa kelloon voi valita päälle myös mäkisessä tai vuoristoisessa maastossa liikkuessaan automaattisen verttinäytön, eli kellon tunnistaessa nousun alkavan normaali kellonäyttö vaihtuu automaattisesti näyttämään nousuvauhtia ja korkeutta.
Kestävyys- ja ulkoiluintoilijoille kellon valmiit lajit riittävät varmasti mainiosti. Testasin arkilajieni lisäksi avovesiuintia, triathlonia, suppausta, vaellusta, kiipeilyä ja sisäsoutua. Avovesiuinnissa kannattaa muistaa, että kello nappaa kiinni GPS:stä vain veden päällä ollessaan, joten useamman sadan metrin mummorintauinti saattaa näkyä kellossa vain parinkymmenen metrin suorituksena. Vapaauinnissa ongelmaa ei luonnollisestikaan ole.
Moni on valitellut Fenix 3:n ottavan hieman hitaasti kiinni GPS:ään (vaihtoehtona myös GLONASS tai näiden yhdistelmä). Välillä täysien yhteyspalkkien löytämiseen saattoi tosiaan mennä muutama minuutti, mikä on hieman turhauttavaa. Treenin käynnistäminen ei kuitenkaan vaadi täyttä signaalia, vaan usein lähdin lenkille saman tien ovesta ulos astuttuani, ja vaikka signaali ei ollutkaan täydellinen heti alusta, oli reittikarttaan piirtynyt kuitenkin myös aivan lenkin alku.
Seurasin omia jälkiäni sienimetsällä GPS:n avulla. Vihreä viiva on edellinen retkeni, musta viiva näyttää tämänkertaista reittiä.
Erittäin näppärä ominaisuus kellossa on TracBack, jonka avulla pystyy navigoimaan omia tai muiden kulkemia reittejä. Tämä toiminto tuli tarpeen, kun piti löytää takaisin metsäretkellä löydetylle hyvälle sienipaikalle. Garminin oma ekosysteemi on suljettu ja hieman rajallinen reittien osalta etenkin Suomessa, joten valmiita reittejä ei ole saatavilla joka paikkaan. Muiden reittien lataaminen esimerkiksi Movescountista tai Stravasta onnistuu suht helposti liittämällä kello USB-piuhalla tietokoneeseen ja siirtämällä gtx-tiedosto kellon (jostain syystä piilotettuun) New Files -kansioon. Tallennettua reittiä voi sitten seurailla haluamallaan lajiohjelmalla, ja kello piippaa ja värisee kun GPS-merkinnät mätsäävät.
Sykkeen mittaus ranteesta
Fenix 3 HR:ssä käytetään Garminin omaa Elevate-teknologiaa sykkeen mittaamiseen ranteesta. Mittaus on päällä käytännössä koko ajan, joten syketietojaan voi tarkastella pitkin päivää, ja muutamalla napin painalluksella voi tyyppailla päivän sykehistoriaa tai viikon leposyketietojaan.
Garminin teknologia sykkeen mittaamisesta ranteesta on kehittynyt mallista toiseen, mutta täydellinen se ei vieläkään ole. Etenkin nopeissa vedoissa ja lajeissa, joissa syke vaihtelee nopeasti, sykedata tulee hieman jälkijunassa. Muutaman kerran kello ei alkuun meinannut löytää sykettä ollenkaan, mutta kellon ranteen kiristäminen tai löysääminen auttoi asiaa.
Vertailun vuoksi tein useamman lenkin myös sykevyöllisten kellojen kanssa. Nopeat muutokset sykkeessä eivät välttämättä rekisteröidy Fenixissä saman tien, mutta peruskestävyyslenkillä sykkeet ja keskisyke pitivät hyvin kutinsa sekä Polarin ikivanhan RCX5:n että Suunnon uuden Spartan Sportin kanssa vertaillessa, heittoa keskisykkeissä oli vain muutaman pykälän verran. Kerran tällaisella testilenkillä Fenix teki oudon piikin sykkeeseen, mutta palasi hetkessä takaisin samalle tasolle verrokin kanssa, joten suurta vaikutusta keskisykkeeseen tällä episodilla ei ollut, joskin maksimisyke näytti pariakymmentä pykälää toista kelloa enemmän.
Jos haluaa hyvin täsmällistä tietoa sykkeestään treenin aikana tai käpistellä tarkemmin sykkeenvaihteluita jälkikäteen applikaatiossa, kannattaa syke mitata vyön kanssa. Myös Fenix 3 HR:n voi parittaa ANT-yhteensopivan vyön kanssa tarkempaa dataa halutessaan tai esimerkiksi hiihtolenkillä, jos kellon mielii laittaa hihan päälle.
Viikon leposykesummauksen näkee kahdella napin painalluksella.
Käytettävyys, akun kesto ja muut asiat
Safiirilasinen ja metallia runsaasti sisältävä Fenix 3 HR tuntui alkuun todella massiiviselta (51,5 x 51,5 x 16,0 mm. 86 g) omaan, suht kapeaan ranteeseeni. Yhtään pienempään ranteeseen kelloa ei ole järkeä hankkia, jotta sykettä saa edelleen mitattua. Sain muutamankin kommentin ”miehekkäästä” kellostani, mutta omaan esteettiseen silmääni peli ei ollut liian raskas naisenkaan käytettäväksi. Painoon ja kokoon tottui kyllä nopeasti. Tällä hetkellä kelloa saa vain mustana ja silikonihihnalla sekä hopeisella kehyksellä, mutta huhuja myös valkoisesta versiosta on liikkeellä.
Jos kellon koon kanssa oppiikin elämään, niin laturin posketon suuruus suorastaan sapettaa. Kellotaulun kokoinen latauskappale asettuu kömpelösti itse kelloon kiinni, ja sähköpistokkeeseen laitettava pulikka on kuin tuulahdus 90-luvun jättiadaptereista.
Olin kovin tyytyväinen kellon akunkestoon normaalikäytössäni. Normaaliviikollani (10 x työmatkapyöräily, 3 x crossfit, 2 x juoksu ja 1 x muu sekalainen ulkoliikunta) ja Bluetooth päällä kello kesti koko viikon ja sunnuntai-iltana lataukseen laitettaessa puhtia oli jäljellä vielä muutama prosentti. Kuuden ja puolen tunnin maastomaratonin jälkeen akkua oli vielä reilu puolet jäljellä. Valmistaja lupaa akulle kestoa enintään 40 tuntia UltraTrac-säästötilassa, 16 tuntia GPS-tilassa ja 3 viikkoa älykellotilassa. Lataukseen menee muutama tunti – kunhan ensin saa operoitua tolkuttoman suuren ja kömpelön laturin laitteeseen kiinni.
Käytettävyydeltään Fenix 3 HR on kelpo kapistus. Kellon käyttöliittymän logiikan oppii nopeasti, eikä turhauttavia ”mitä minä nyt painoin ja missä minä olen” -hetkiä tullut alun jälkeen paljoakaan. Connect-palvelun käyttölogiikka ei valitettavasti ole yhtä looginen, ja etenkin mobiilisovelluksessa on olo välillä hukassa. Olen aikaisemmin kritisoinut Garminin kellojen synkronoimisen vaikeutta, ja tällä kertaa ongelmia suoritusten päivittämisessä Connectin mobiilisovellukseen ei ollut yhtä paljon kuin aiemmin testaamissani malleissa. Helpointa on pitää Bluetooth-yhteys päällä koko ajan ja antaa kellon synkronoida itsensä. (Oletuksena Bluetooth-yhteyden ollessa päällä kellon näytölle ilmestyvät kaikki samat ilmoitukset kuin puhelimeenkin, mutta tämän ominaisuuden saa helposti kytkettyä pois.) Ohjelmiston päivittäminen käy nopeasti, mutta yhden päivityksen jälkeen kello meni jumiin ja piti buutata, eli päivityksiä ei kannata ladata juuri ennen tärkeää kisaa tai suoritusta.
Connect-palvelussa etenkin desktop-ympäristössä kellon tarjoama aktiivisuusdata pääsee oikeuksiinsa. Erityisen hauskaa on seurata uniaikoja esimerkiksi kuukausitasolla. Aivan täsmällistä unidata ei ole, sillä jos koomailee ennen nukkumaanmenoa tai jää lonnimaan vuoteeseen heräämisen jälkeen, kello tulkitsee herkästi nämäkin toimet nukkumiseksi.
Connectin desktop-versiossa voi tarkastella päivän aktiivsuusdataa mm. päivätasolla.
Plussat
- Looginen käyttöliittymä ja laadukas tuntuma
- Kello on jämäkkä eikä tunnu lelulta
- Sporttiominaisuudet
Miinukset
- GPS löytyi välillä pienellä viiveellä
- Lägäävä sykkeenmittaus nopeissa vaihteluissa
- Absurdin suuri laturi
Lopputuomio
Garmin Fenix 3 HR on monipuolinen ja jämäkkä työhevoskello, joka tarjoaa vastinetta rahalle mutta yskähtelee välillä sykkeen mittauksen reaaliaikaisuudessa. Kouluarvosanaksi annan kellolle 9-.
Lisätietoa kellosta Garminin sivuilta
*Garmin tarjosi kellon testiin, kokemukset ja mielipiteet omiani. ”Kolmen pennin DC Rainmakerin” muut kellotestit voit lukea tämän linkin takaa.
Edit: Lisätty maininta Connectin Windows Phone -yhteensopivuudesta ja hopeisesta kehyksestä.
Itselläni saman kellon ei-HR ja ei-safiirilasinen malli on ollut toukokuun lopusta käytössä ja olen ollut melko tyytyväinen. Omassa bundlessa tuli tosiaan se juoksuun sopiva sykevyö mukana, joka antaa kyllä juoksusta melkoisesti dataa. Mielenkiintoista oli ainakin itselle huomata kuinka loistavaa dataa kello saa rakennettua niin uinnista (avovedessä tai altaassa) sekä suppaillessa. Vetojen määrä molemmissa oli ihan mielenkiintoista seurattavaa etenkin jos lajeja yhtään enempää treenaa ajatuksella.
Yhdyn kyllä siihen että se iOS-apps on melkoista kuraa ja vaatii aina vähän ajatusta että sitä pystyy käyttämään. Koneella istuessani en muista kyllä käydä connectistä tietoja katsomassa. Samoin välillä häiritsee se, että puhelimen ja kellon välinen bluetooth hukkuu eikä siihen löydy selkeää keinoa miten sen saa taas heräämään. Mitkään normaalit synkronoi connectin kanssa tai sammuta ja käynnistä BT uudelleen eivät (aina) auta vaan yhteys vaan herää sitten ajan kanssa. Notifikaatioita ainakin itse säädin puhelimesta jo todella pienelle jo Pebblen kanssa eläessäni, joten nyt kellossa näkyy oikeasti mielekkäät asiat, kaikki muut ovat puhelimessakin erillisen katsomisen takana mikä on rauhoittanutkin omaa elämää todella paljon.
Ei-safiirilasi muuten ei näköjään tykkää estejuoksuista. Viime viikonlopun Toughest Oslossa sai jokusen naarmun kellotauluun eikä Garmin jostain syystä myy vaihtolaseja (ehkä saadakseen sitä safiirilasia kaupaksi).
Hyvä arvostelu jälleen kerran, kyllä näitä mielellään lukee etenkin kun laitetta olin toukokuussa etsimässä.
Kiitos, kiva kuulla että on hyötyä näistä mun testeistä! Hirveä hommahan näissä on mutta enköhän mä näitä edelleen jatka ja kehitä 🙂
Ja jos tulee kehitysehdotuksia mieleen (sulle tai kenelle muulle tahansa), niin saapi esittää!