Testissä Garmin Forerunner 235

Garminin FR235 on sykkeen ranteesta mittaava mutkaton sporttikello, joka on parhaimmillaan kestävyysurheilijan kaverina.*

garmin_forerunner_235_kokemuksia.jpg

Sporttikellon ja aktiivisuusrannekkeen ominaisuuksia yhdistelevä Garmin Forerunner 235 hyödyntää yhtiön omaa sykkeenmittausteknologiaa ja tarjoaa muokkausominaisuuksia niin lajeihin kuin kellon muihin puoliin. Edeltäjäänsä FR225:een verrattuna uusi kello on monipuolisempi niin lajivalikoimansa kuin tekniikkansa osalta. 

garmin_syke_ranteesta.jpg

 

Sykkeen mittaus ranteesta:

Toisin kuin edeltäjässään, FR235:ssä sykkeenmittaus tapahtuu Garminin oman teknologian avulla. Periaate teknologiassa on sama (valolla tapahtuva optinen mittaus), mutta Garminin oman teknologian luvataan olevan nopeampi ja tarkempi. FR225:ssä olleesta, valon antureista blokkaavasta kumihelmasta on päästy eroon, mikä tekee rannetuntumasta huomattavasti mukavamman.

fr225_235_kokoero.jpg

FR225:llä ja FR235:llä on kokoeroa etenkin korkeuden suhteen. Uudemmasta mallista puuttuva kumihelma tekee rannetuntumasta paremman.

FR235 mittaa sykettä ympäri vuorokauden, mikä onkin sen parhaita ominaisuuksia. Yhdellä napin painalluksella näkee senhetkisen sykkeensä, leposykkeen sekä käppyrän viimeisen neljän tunnin sykevaihteluista.

Garminin oma teknologia toimii suht mallikkaasti, mutta pieniä lastentauteja teknologialla on edelleen. Seuranta tuntuu etenkin rajuissa sykevaihteluissa tulevan aina hieman perässä: jos sykkeessä oli suuria suht nopeita vaihteluja, kello ei tuntunut pysyvän aina reaaliaikaisesti muutosten perässä.

fr235_syke_ranteesta.jpg

Testasin sykeominaisuuksia niin pitkäkestoisissa suorituksissa (juoksulenkit, hiihto, pyöräily) kuin lyhyissä reilusti sykettä nostavissa pyrähdyksissä (crossfit, painonnosto). Laadullisesti parempaa sykedataa sain kestävyystreeneistä, joissa sykevaihtelut eivät ole välttämättä kovin hurjia. PK-lenkeillä data pärjäsi täysin vertailussa sykevyön antamalle datalle (ks. vertailutaulukko Ambit 3 Sportin kanssa). Heikommin kello pärjäsi muutaman minuutin metconeissa, joissa syke hyppää helposti sadasta lähelle maksimisykkeitä todella nopeasti. Sykkeen mittaus ei tuntunut aina pysyvän mukana nopeissa vaihteluissa.

Toisin sanoen: Jos tarkoituksena on saada millintarkkaa dataa intervallitreenien sykkeenvaihteluista, lienee parempi turvautua sykevyölliseen mittaustapaan. Jos taas riittää tieto treenin sykkeistä ja sykealueista, kattaa rannemittaus tarpeet erinomaisesti.

kuvankaappaus_2016-4-4_kello_19.27.06.png

Kuvakaappaus Garmin Connectista ja treenien jälkeisestä pyöräilystä.

 

Talvilajien ystäville sykkeen mittaus ranteesta on toki haastavaa, jos dataa haluaa tarkastella treenin aikana. Kellon saa onneksi paritettua myös ANT+-sykevöiden kanssa, joten kellon saa tarvittaessa nostettua myös paidanhihan päälle. 

 

Sporttikello-ominaisuudet:

Olen aina pitänyt pelkästään juoksuominaisuuksia sisältäviä kelloja turhan yksioikoisina. FR235:n tehdasasetuksissa on mukana sisä- ja ulkojuoksun lisäksi ohjelmat pyöräilylle ja ”muu”-lajille. Garminin IQ-kaupasta saa lisäksi ladattua lisäohjelmia ja applikaatioita. Yhtä kaikki kello on edelleen hyvin juoksu- ja kestävyysorientoitunut, eikä voimaharjoitteluominaisuutta ole jostain syystä oletusohjelmana.

Kello onkin parhaimmillaan kestävyyslajeissa. Kello nappaa satelliitista (GPS tai GLONASS tai molemmat) kiinni nopeasti ja yhteys tuntui toimivan ongelmitta pitkilläkin lenkeillä. Näytön tietoja pystyy muokkaamaan monella tavalla, ja sykettä voi tarkastella lukujen lisäksi helposti hahmotettavina värikoodattuina sykealueina (määritellään käyttöönottovaiheessa). Kelloon voi muokata myös omia ohjelmia etenkin juoksuun esimerkiksi intervallitreenejä varten.

Garminin sovelluskauppa tarjoaa jos jonkinlaisia apuohjelmia esimerkiksi ajastamiseen ja salikierrosten kellottamiseen. Itse käytin crossfit-treeneissä pääosin helppouden vuoksi tehdasversion tarjoamaa sisäjuoksu-ohjelmaa, joka mittaa sykettä ja aikaa ilman GPS:ää. 

fr235_juoksukello.jpg

Käytettävyys, akun kesto ja muut nippeliasiat:

FR235 on todella kevyt ja litteä sporttikelloksi (45 x 45 x 11,7 mm, paino 42 g), ja sopii siksi hyvin myös kapeampaan ranteeseen. Ranneke on joustavaa ja pehmeää muovia, mikä yhtäältä tekee kellosta huomaamattoman ranteessa mutta toisaalta hävittää laitteesta kalliin sporttikellon arvokkaan tuntuman. Aidosti ärsyttävä puoli rannekkeessa on herkästi liikkuva hihnan pään paikoillaan pitävä lenkki, joka päästää hihnan repsottamaan turhankin herkästi.

Olen aina pitänyt Garminin sporttikelloja markkinoiden parhaana käyttöliittymän sujuvuudella mitattuna, eikä FR235:kään ole vaikeasti hahmotettava. Valikoissa navigoiminen on helppoa, eikä konsteja siirtyä valikosta toiseen tarvitse erikseen opetella.

Kellon datat voi synkronoida Garmin Connectiin joko puhelimeen (iOS, Android) tai koneelle, joista jälkimmäisessä dataa voi tarkastella yksityiskohtaisemmin. Itselläni oli ajoittain ongelmia synkronoida kello iPhone 6s:n kanssa, ja huomasin parhaaksi kikaksi heittää juoksumoodin muutamaksi hetkeksi päälle, mikä auttoi

Kello kerää paljon dataa myös käyttäjänsä yleisestä aktiivisuudesta. Connectissa voi tarkastella muun muassa päivittäisiä askelia ja unta. Erinomainen lisä aktiivisuusdataan on leposykkeen seuraaminen, sillä sen vaihtelut kielivät palautumisen ongelmista. Pelkästään ei kannata tuijottaa kellon antamaa lukemaa, vaan tehdä vielä kunnolliset leposyketestit aika ajoin kellon avulla.

kuvankaappaus_2016-4-4_kello_19.36.30.png

Garmin lupaa akulle kestoa kellotilassa 9 päivää ja GPS:llä 15 tuntia. Omassa käytössäni akun kesto oli ihan hyvä: pisin testilenkki kesti yli viisi tuntia, ja kotiin päästyä akkua oli vielä hyvin jäljellä seuraavaksikin päiväksi.  Akku kestää normikäytössä muutamalla lenkillä käydessä reilun viikon, jos ei pidä Bluetooth-yhteyttä päällä jatkuvasti ja siirrä puhelimen notifikaatioita kellotaululle.

 

Plussat:

  • Kevyt ja huomaamaton ranteessa
  • Sykkeen jatkuva mittaus ranteesta
  • Toimiva käyttöliittymä

Miinukset:

  • Fyysisesti hieman heppoinen tuntuma hintaansa nähden
  • Synkronointi välillä hankalaa
  • Nopeissa intervalleissa sykedata tulee hieman jälkijunassa

 

Lopputuomio:

FR235 on kelpo sporttikello sykevyötä vierastavalle treenaajalle, joka haluaa myös aktiivisuusdataa päivästään. Pienistä sykkeenmittauksen haasteista huolimatta kello saa arvosanakseen 8 ½.

 

*Garmin tarjosi tuotteen testiin, näkemykset omiani.

Ps. Jos vielä haluat tietää kellosta lisää, käy Garminin kotisivuilla tai DC Rainmakerin arviossa

Pps. Lisää laitearvioita sivupalkin ”härpätinjuttuja”-pikalinkistä!

hyvinvointi liikunta trendit
Kommentit (4)
  1. Olipas mukava lukea hyvä selostus ko. kellosta! Olen harkinnut juuri tuota kelloa ja mietin, kun kirjoitit tuosta kellon lajivalikoimasta (tehdasasetuksissa juoksu, pyörä, muu), että siihen sai siis lisättyä lisää lajeja (hiihto, jumppa jne) Garminin kaupasta?

    1. Kiitos, mahtava kuulla että näistä on iloa ja hyötyä, siksihän näitä tehdään 🙂

      Garminin kaupasta saa kaikenlaisia lisäosia, joskin helpointa esim. hiihtoa tai muita kestävyyslajeja ajatellen on käyttä tuota ”muu”-toimintoa, joka mittaa aikaa, sykettä, kierroksia jne. ja sitten vaikka käydä muokkaamassa Connectissa logiin että mikä laji se oli. Mä en niin tarkkaan seuraa esim. hiihtokilometrejä vuositasolla, että tällä olisi niin väliä, ja siksi mulla iso osa suorituksista on tuossa ”muu”-kategoriassa. 

  2. Ihan hyvältä kuulostaa! Olisihan se ihan kiva päästä treenaamaan ilman sykevyötä, mutta silloin tahtoisin tarkat lukemat. Onneksi teknologia menee kokoajan eteenpäin. 🙂 Toistaiseksi menee hyvin vivofit 2:lla ja garminin jollakin juoksukellolla (hahaa malli hukassa ja en jaksa etsiä). Onneksi niihin käy sama sykevyö niin ei tarvitse olla tuhatta eri härpäkettä! 

    1. Veikkaan että seuraavat päivitykset on taas entistä parempia, nää laitteet kehittyy melkoista tahtia! Vivofit oli kyllä hyvä laite sekin!  

      Mä tykkään tuosta helppoudesta, tulee mitattua sykettä pitkin päivää ja nähtyä jos sykkeet on liian korkealla tms. Ja voi kaikenlaisissa tilanteissa tsekkaa mikä on senhetkinen syke (esim. tällä hetlellä 72 :D)

       

       

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *