Testissä Suunto Ambit 3 Sport
Suunto Ambit 3 Sport on monilajisporttikello, joka vakuuttaa tekniikallaan mutta kaipaisi lisää intuitiivisuutta.*
(EDIT: Julkaisin tämän postauksen 20.2., mutta kävin korjaamassa tekstistä yhden typon ja jostain syystä järjestelmä julkaisi tämän kirjoituksen uutena postauksena. Pahoittelut niille jotka jo lukivat tämän! Kertaus on opintojen äiti jne.)
Kotimaisen Suunnon vahvuus on monipuolisessa teknologiassa, eikä tavalliselle treenaajalle suunnatussa Ambit 3 Sportissakaan tarjota niukkuutta: lajeja, muokkausmahdollisuuksia ja ominaisuuksia on runsaasti.
Ambit 3 Sportia (ovh 350 euroa) saa neljässä eri värissä: testikellon räikeän sinisen lisäksi valkoisena, mustana ja korallinvärisenä. Lisäksi mallistossa on astetta fiinimpi versio. Hintaa ulkoasun upgreidaus lisää noin sadan euron verran.
Kello on melkoisen painava (80 g, safiiriversio 6 g enemmän) ja kookas (taulun leveys 50 mm ja korkeus 15,5 mm), mikä tekee siitä hieman kolhon kapeassa ranteessa.
Juoksuominaisuudet
Suunto tunnetaan monien juoksuentusiastien valintana, ja juoksu- sekä kestävyyslajikellona Ambit 3 Sport onkin parhaimmillaan.
Kello nappasi kiinni GPS:ään suht nopeasti ja piti yhteyttä yllä moitteettomasti kaikilla testilenkeillä niin hiihtäessä kuin juostessa. Kellon näyttöjä saa muokattua omien mieltymysten mukaan, ja Movescount-applikaation kautta kello näyttää myös erilaisia reittejä. Treenin jälkeistä dataa on tarjolla runsaasti Movescountissa joko puhelimen tai tietokoneen kautta tarkasteltuna.
Tein useamman testilenkin vertaillen Sportin ja Garminin FR235:n tarjoamaa dataa. Tulokset olivat lähestulkoon identtisiä, ainoa merkittävä ero tuli palautumisajalla (tämä oli ensimmäinen lenkki FR235:n kanssa, joten ero voi selittyä sillä).
Suunnon Ambit 3 -mallistoon kuuluu myös Run-versio, joka on hitusen karsittu ja halvempi malli Sportiin verrattuna.
Muut sporttiominaisuudet
Ambitiin saa asennettua runsaasti erilaisia lajeja Movescountin kautta. Vaikka muuten mobiiliapplikaatio olikin välillä epäintuitiivinen ja yhteys puhelimeen muodostui hetkittäin takkuillen, oli uusien lajien lataaminen kelloon hämmästyttävän helppoa.
Erilaisista lukuisista urheilumoodeista valtaosa noudattaa samaa kaavaa (aika, syke jne.) ja eroa on useimmin vain lajin nimessä ja siinä, onko GPS päällä vai ei. Itse käytin pääasiallisesti juoksu- ja hiihto-ominaisuuksien lisäksi Crossfit-lajia ajan ja sykkeen mittaamiseen.
Harjoituksen jälkeen kello näyttää ohjeellista palautumisaikaa, mikä on hauska lisänippeli, joskin palautumisen tosiasialliseen mittaamiseen tarvitaan sykevälivaihtelun mittaamista. Kello näyttää myös kulutetut kalorit, joskin itse suhtaudun tähän arvioon aina hieman skeptisesti. Eräissä treeneissä vieressä olleella soutukaverilla oli hänellä sama kello, samanlainen treeni, melkein sama suoritus aika, hieman enemmän elopainoa ja yli kaksinkertainen kalorinkulutus minuun verrattuna.
Käytettävyys, akun kesto ja muut nippeliasiat
Ambit 3 Sport on naisen ranteeseen melko suuri, mutta koon onneksi unohtaa helposti. Uudemmissa Suunnon malleissa on jo luovuttu kellotaulun alaosassa kiinni olevasta lähettimestä, ja tämä päivitys varmasti nähdään myös seuraavassa Ambit-mallistossa, jos sellainen on tullakseen. Ranneke kellossa on pehmeä ja miellyttävä. Kiitosta täytyy antaa myös sykevyöstä, jonka lähetin on ihastuttavan pieni.
Kellon painikkeiden operoiminen oli omaan makuuni hieman raskasta. Pienessä ranteessa kello myös teki omiaan jos näppäinlukkoa ei ollut muistanut laittaa päälle ja esimerkiksi hanska pääsi painamaan nappuloita. Eräällä lenkillä olin vahingossa pistänyt kellon paussille puoleksi tunniksi huomaamattani. Valikoissa liikkuminen vaatii hieman harjaantumista ja insinöörihenkeä, mikä on ollut oman kokemukseni mukaan aina suomalaisten sporttikellovalmistajien helmasynti. Omassa käytössäni laitteen akku kesti helposti viikonkin. Lataus onnistuu USB-piuhalla tietokoneen tai esimerkiksi iPhonen laturin päädyn kautta.
Kello synkronoidaan Bluetoothin avulla puhelimeen. Synkronointi ja paritus takkuili hieman, mutta puhelimesta uusien lajien siirtäminen kelloon sujui ongelmitta. Bluetooth mahdollistaa myös notifikaatioiden näyttämisen kellon taululla, joskaan ilmoituksiin ei voi sen kummemmin reagoida. Kellossa on myös kevyt aktiivisuusmittaus, mutta askelia, unta tai muuta normaalia aktiivirannekedataa Sport ei itsessään tarjoa.
Plussat
- Tukeva, ei lelumaista tuntumaa
- Eri lajien lisääminen ja muokkaaminen helppoa
- Kestävyysurheilijan kello
Miinukset
- Käyttö hetkittäin epäintuitiivista
- Ei laajempaa aktiivisuuden seurantaa
- Kolho pieneen ranteeseen
Lopputuomio
Laadukas ja monipuolinen, joskin hieman raskas ja miehekäs sporttikello. Urheilukelloltaan paljon vaativan aktiiviharrastajan valinta. Arvosanaksi 9-.
Ps. Lisää kelloarvioita löytyy sivupalkin pikalinkistä kohdasta Härpätinjuttuja!
*Suunto lainasi kellon testiin, kokemukset ja näkemykset omiani.
Mä hommasin itelleni joululahjaksi ton Sapphiren ja oon kyllä ollut supertyytyväinen siihen. Käytän siis hiihtoon, juoksuun, pumppiin ja sisäpyöräilyyn. Ja toki muihinkin, jos niitä tulee harrastettua. 😀
Mobiilisovelluksen synkronointi on takkuillut koko ajan, kun mulla on toi kello ollut, mutta tässä kuussa tuli ainakin AppStoressa päivitys, jonka jälkeen synkronointi on toiminut vähän paremmin. 🙂
Akunkesto on nyt ollut hyvä, kun vihdoin tajusin muokata sisälajeista gps:n pois ja peruslenkeillä olen vaihtanut parhaasta yhden alemmaksi (erinomaisesta hyväksi..?). 🙂
Tää on mun eka sykemittari, jos SportsTrackerin superjättisykevyötä ei lasketa, joten vertailukohtia mulla ei ole. Kokonaisuudessaan oon tosiaan kuitenkin ollut tosi tyytyväinen ja vanhojen Nokioiden käyttöliittymien jälkeen laitteen käytön opettelukin tulee luonnostaan. 😀
Tuo synkkaamisongelma on tosiaan vähän harmillinen, mutta ehkä se fiksaantuu päivitysten myötä.
Tämä oli mun toka Suunto ikinä, ja olin kyllä tosi tyytyväinen. Nyt on testikierroksella yksi Garmin, sen jälkeen voisi tyypata jonkun toisen Suunnon vaikka.. 🙂