Ystävämme Cooper

Pumpui

Kävin tänään juoksemassa Cooperin testin. Ihan vapaaehtoisesti.

Monelle Cooper oli koululiikunnan kauhein hetki: kaksitoistaminuuttinen, johon ei harjoiteltu yhtään vuoden aikana, jonka perimmäistä periaatetta kukaan ei kertonut ja johon ei koskaan neuvottu minkäänlaista taktiikkaa tai tavoitematkaa. Sen kun juostiin kovaa ja toivottiin että a) ei tule kuolema b) huonoa arvosanaa liikunnasta todistukseen (koska Cooper ja muut kuntotestit muodostivat ainakin meillä ison osan liikkanumerosta.) 

Itselleni Cooper ei ikinä ollut mikään mörkö, vaan olen aikuisiälläkin muutaman kerran juossut sen hupimielessä. Tällä kertaa suhtautumiseni oli kuitenkin osaksi myös vakava: oli kiinnostavaa tietää, millä tasolla olen nyt. Vanha ennätykseni muutaman vuoden takaa oli 2700 metriä, sen halusin ainakin ylittää. Toisin kuin koulussa, nykyään myös ymmärrän taktiikan ja vauhdinjaon merkityksen. Lähdin juoksemaan hieman yli neljän minuutin kilometrejä, ajatuksena pitää samaa tahtia yllä ja mahdollisesti kiristää hieman loppua kohden. 

Kaksitoista minuuttia on samaan aikaan todella lyhyt ja todella pitkä aika. Ajattelulle ei oikeastaan ole sijaa. Ainoa miete, joka päässäni pyöri "älä vain nyt lopeta" -mantran lisäksi oli se, että kuka helvetti on Cooper ja miksi meistä niin moni kärsii hänen takiaan. Kotona sitten googlailin hieman. Selvisi, että testin takana on tohtori Kenneth H. Cooper, joka kehitti maksimaalista hapenottokykyä mittaavan testin vuonna 1968 Yhdysvaltain armeijalle. Tulostaulukko luotiin keskivertoihmisten hapenottokykvyn ja heidän 12 minuutissa kulkemansa matkan pohjalta. Ja jostain syystä metodia on harjoitettu suomalaisessa koululaitoksessa 1970-luvulta alkaen. (Ja meidän koulussa myös uintiin ja luisteluun soveltaen.)

Oma uusi tulokseni oli ihan kelvollinen 2850 metriä. Omassa ikäluokassani, 30-39-vuotiaissa naisissa, tulokseni on erinomainen, ammattiurheilijoidenkin taulukossa yllättävää kyllä hyvä. Kauheaa se oli yhtä kaikki, mutta myös motivoivaa: 3000 metriä on jo lähellä mutta samalla niin kaukana. 

 

Kommentit

Matti Uusitalo (Ei varmistettu) http://maaliinsaakka.blogspot.fi

Onpa kivan näköinen rata! Enkka on parantunut kyllä huimasti. Sama kuin parantaisi ennätystään 3000 m juoksukisassa 30 s mikä vaatii usein jo todella kovaa treeniä. Jotenkin mulle helpompi hahmottaa coopertuloksen mittaluokkaa vertaamalla millaista 3000 m ratakisan vauhtiin.

Lotta Katariina
Pumpui

Talissa pääsee juoksemaan aika kivasti tasaista lenkkiä jos urheilukentälle ei pääse. 100 m välein on ollut pylväitä jotta pysyy kärryillä mitasta, harmi vain että osa niistä on kadonnut aikojen saatossa...

Vierailija (Ei varmistettu)

Aika kova! :) Itselläkin olisi haaveissa kolmen tonnin rikkominen, mutta se vaatisi vähän ehjempää treenikautta kuin mitä nyt olen pystynyt tekemään. Täytyisi kyllä käydä testaamassa onko tuo tavoite tällä hetkellä kuinka kaukana.

AikkuR (Ei varmistettu)

Hatun nosto! Itse olen juossut tänä vuonna Cooperin vapaaehtoisesti kaksi kertaa. Kesäkuussa yksin extrempore ja syyskuussa kahden taistelijaparin kanssa. Näiden välissä treeni oli kolmisen kuukautta käytännössä juoksua ja potkupyöräilyä (intervallia, vetoja, tasavauhtia 3-4x viikossa) ja olikin shokki, että tulos olisi parantunut vain 10m. Järkytyksestäni hieman toettuani aloin epäilemään, että olisin kesäkuussa laskenut yhden kierroksen liikaa ja oikea parannus 410m...
Tavoitteenani olisi pystyä juoksemaan Cooperissa "vähän huonompanakin" päivänä 2600-2700m, ko. testi on nimittäin valitettavasti karsiva tekijä itseäni kiinnostavaan alaan/hommaan.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.