Viimeinen viikko kaupungissa

Niin se vaan muutto lähenee. Viimeinen viikko kaupungissa käynnistyi tänään ja sen jälkeen meistä tulee jonkinsortin maalaisia. Matka ydinkeskustaan vaihtuu muutamasta sadasta metristä 15 kilometriin. 

Pakko myöntää, että kaiken odotuksen, ihanuuden ja innostuksen keskellä olo on vähän haikeakin. Olen muuttanut Jyväskylän keskustan tuntumassa viimeisen kymmenen vuoden aikana yhteensä yhdeksän kertaa ja kolunnut sen jokaisen nurkan, etsinyt kotia. Hullun hommaa, tiedän. Kämpät ovat olleet minulle vain kämppiä, mihinkään en ole erityisemmin kiintynyt, minkään seiniä en ole muuttaessa katsellut kaiholla. Valot pois, ovi lukkoon ja kohti seuraavaa luukkua.

 

talvi2015_019.jpg

 

Toista on kuitenkin tämän viimeisimmän kämpän kohdalla. Tämä on aikuisiällä ensimmäinen asunto, joka on todella tuntunut kodilta. Olemme asuneet tässä parisen vuotta eikä meillä olisi tästä ollut kiire mihinkään, mikäli emme olisi vahingossa törmänneet unelmiemme taloon. Jossain vaiheessa mietimme jopa kämpän ostamista.

Eniten jään varmasti kaipaamaan niitä harvoja talviaamuja, jolloin aurinko päättää näyttäytyä ja sen nousua voi seurata aamukahvin ääressä. Jos aurinko paistaa, se paistaa koko päivän myös meille. Tämä kämppä on niin valoisa, että talvetkin ovat tuntuneet helpommilta. 

 

parveke.jpg

 

Eikä tämän kämpän parveke/terassikaan ole hassumpi. Veikkaan kuitenkin, että oma piha on tällaiselle hullulle kasvinaiselle parempi: meidän parvekkeella ei kesäisin ole mahtunut kunnolla kävelemään. Kohtuullisuus on minulle tuntematon käsite, kun keväällä päätän tilata siemeniä. Katsotaan kauanko menee, että saan lähes 1,5 hehtaarin pihamaan täyteen. Veikkauksia otetaan vastaan!

Vaikka kämpän jättäminen hieman haikeaa onkin, on innostus uudesta kodista vielä paljon suurempi. Ja ehkäpä tunne kodista tämän viimeisimmän kämpän kohdalla on kuitenkin tullut tuon ihanan ihmisen mukana, jonka kanssa tämän kodin olen jakanut.

Ja sen minä saan mukanani myös punaiseen tupaan.

Suhteet Sisustus Oma elämä

Gluteeniton puolukkaleipä

Vietin kesän töissä Helsingissä. Kämpän virkaa toimitti soluhuone, jossa kävin vain nukkumassa patjalla lattialla. Söin lähes pelkästään ulkona, koska kymmenen hengen solussa kokkaaminen oli toisinaan vähän haasteellista. Lisäksi Helsingin ravintolatarjonnasta oli otettava kaikki ilo irti, koska talo Jyväskylässä ja 20 vuoden asuntolaina takaavat, etten ainakaan lähiaikoina asu pääkaupunkiseudulla. Erityisterkut vaan Kuja Bar&Bistron hamppareille, toivottavasti kohtaamme vielä!

img_1322.jpg

Tiivistettynä kesäni meni siis istuessa ja syödessä. 

Helsinki jäi nyt taakse ja palasin perjantaina Jyväskylään. Vaikka Helsinki onkin ihana, on Jyväskylä kuitenkin kotini. En oikeastaan ollut edes ymmärtänyt, miten kiintynyt olen tähän kaupunkiin ennen kuin muutin hetkeksi pois. 

img_1305.jpg

Ja mikä parasta: minulla on taas käytössäni oma keittiö ja jääkaappi! Helsingissä tosiaan jaoin ne muutaman muun kanssa. Kovin pitkiä kokkailusessioita ei yksinkertaisesti kehdannut harrastaa, jos lieden ääreen ylipäätään pääsi. Plussaa myös siitä, että saan taas syödä aamupalani yöpaidassa ja kalsareissa eikä kukaan pahastu.

Tällä hetkellä ruuanlaitto ja terveellisempi – tai ainakin vähähampurilaisempi  elämä kiinnostaakin enemmän kuin pitkään aikaan. Selvä syksyn merkki.

img_1292.jpg

No mutta asiaan! Tein eilen elämäni ensimmäisen vuokaleivän. Muokkasin hieman Hanna Stoltin mahtavan Aamupala-kirjan ohjetta ja laitoin idätetyn tattarin tilalle kaurahiutaleita, riisijauhon sijaan tummaa gluteenitonta jauhoseosta ja kaurajogurtin korvasin vedellä. Ehkä ensi kerralla noudatan ohjetta säntillisemmin, mutta varsin maukas puolukkaleivästä tuli näinkin.

Gluteeniton vuokapuolukkaleipä

2 dl kaurahiutaleita

2 dl tattarijauhoa

2 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta

1 rkl psylliumia

1 tl suolaa

1,5 tl ruokasoodaa

1 dl pellavansiemeniä

2 dl puolukoita

1-2 rkl hunajaa

3 dl vettä

oliiviöljyä voiteluun

chia-siemeniä koristeeksi

Sekoita kuivat aineet keskenään ja heitä sekaan vesi-hunajaseos ja puolukat. Sekoita. Voitele vuoka oliiviöljyllä, kaada taikina vuokaan, tasoita ja ripottele päälle chia-siemeniä. Paista uunissa 175 asteessa 50 minuuttia. Herkuttele!

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Terveys DIY