Strömsö leipoo ja kiroilee
(Tämä kakku onnistui, joten siitä on jäänyt kuva-aineistoa toisin kuin britakakusta.)
Britakakku lensi roskiin kaaressa voimasanojen vauhdittamana. Oli kesä 2011 ja olimme menossa mieheni kanssa naimisiin. Olimme kutsuneet bestmanin ja kaason puolisoineen kotitalomme pihalle nauttimaan kesäisestä lounaskattauksesta, ja jälkkäriksi oli tarkoitus valmistua marjainen marenkiherkku, joka kuitenkin epäonnistui surkeasti. Olin vaahdottanut marengin huolella enkä avannut uunia paiston aikana, mutta näin kävi silti. Katkerana muistelin kaikkia niitä herkullisia britakakkuja, joita äiti oli vuosien varrella onnistunut pyöräyttämään, ja ihmettelin mitä vaikeaa tässä muka on. Olen vieläkin traumatisoitunut tästä episodista, enkä ole uskaltanut kokeilla britakakun leipomista uudelleen. Ja minulle britakakkua oli markkinoitu nimenomaan helppona ja nopeana. Täytyy yrittää tätä uudestaan joskus ilman, että kakun leipomiseen on mitään erityisempää syytä niin ei sitten harmita, jos marenki lässähtää taas.
(Jostain syystä tämä marenkipäällysteinen torttu onnistui, vaikka tässäkin on marenkia. Tutkimattomat ovat Leipuri Hiivan tiet.)
Tuulihatut menevät periaatteessa britakakun kanssa samaan kategoriaan, ja perhesaagamme mukaan keittiössä varsin taitava isäni ei kuulemma ole koskaan kiroillut yhtä voimallisesti kuin yrittäessään valmistaa tuulihattuja joskus vuonna nakki ja peruna, jolloin en varmaan ollut itse vielä edes syntynyt. Itselläni ei tuulihattujen kanssa ollutkaan sitten mitään ongelmaa, ja suorastaan hämmästyin miten helposti ne onnistuivat, vaikka olin tämän sukutarinan pohjalta kuvitellut, että tuulihatut ovat vaikea valmistettava.
Usein kokkailu epäonnistuu, kun joku perusasia on pielessä. Jos yrittää valmistaa bebeleivoksia silikonisissa muffinssimuoteissa, ei voi välttämättä syyttää uunia tai ohjetta, jos kaikki taikina valuu uunissa muotin pohjalle. Bebeleivokset saattavat vaatia onnistuakseen laakeat leivosmuotit, joissa rasvainen taikina ei pääse valumaan reunoilta liian nopeasti. Valmistin isänpäiväksi juuri tällaisia muffinssimuottibebejä ja no, pohjista tuli tosi tymäköitä. Täytyy kuitenkin pitää bebeleivoksista todella paljon, että viitsii hankkia kotiin erillisiä muotteja. Tai löytää muffinssimuoteille sovellettu ohje. Muotit ovat siis toistaiseksi jääneet kauppaan.
Nyt jouluna meillä oli useampi vieras syömässä, ja olimme sopineet, että emme osta joululahjoja. Koin kuitenkin tarpeelliseksi varautua ruokalahjoilla siltä varalta, että joku lipeää sopimuksesta. Yritin valmistaa näitä kuusenkerkkäjauheella maustettuja tryffeleitä vaihtelevalla menestyksellä. Täyte onnistui hyvin, ja jäädytin sen silikonisissa jääpalamuoteissa. Sen sijaan suklaan sulatus vesihauteessa ei näemmä ollutkaan niin helppoa. Liesi kuumensi veden ja suklaan liian kuumaksi pienemmilläkin tehoilla, jolloin suklaan lämpötila nousi yli 45 asteen ja se separoitui. Voi kökkö! Onneksi ehdin dipata osan tryffeleiden sisuksista ennen, kun suklaa kökkööntyi niin että sain tehtyä riittävän määrän edustuskelpoisia tryffeleitä. Loput kökkösuklaassa dipatut katsetta kestämättömät tryffelit haudattiin pakastimen uumeniin.
Mies teki separoituneesta suklaasta mutakakun, josta tuli erinomaista. Tässä siis tumpelokokeille kelpo vinkki. Ei kannata heittää kökkösuklaata kompostiin, koska separoituminen ei mutakakkutaikinassa haittaa.
Valitettavasti epäonnistuin joulukokkailuissa myös kinuskin keittämisessä, kun yritin valmistaa ”rapeita kinuski-suklaapaloja”. 20 minuutin keittoajan jälkeen kinuski ei edelleenkään kiinteytynyt, joten lopulta keitin sitä liikaa ja kinuski maistui kyllä hyvältä, mutta ei tehnyt elettäkään kiinteytyäkseen ohjeen mukaisesti. Olen aiemmin onnistunut kuorruttamaan kokonaisen kakunkin kinuskilla ilman ongelmia, joten tämä oli odottamaton vastoinkäyminen. Koska suklaa oli tässä vaiheessa kokkailuja jo kökköytynyt, jätin kinuskit dippaamatta suklaahan, ja nyt pakastimessa on myös kinuskikönttejä. Rumia, mutta ihan hyvän makuisia.
Joulupäiväksi halusin tehdä tuorejuustokakun ilman liivatetta, mutta voi agar agar minkä teit! Keitin mantelimaitoa täysin ohjeen mukaan, mutta agar agarista tuli osin vain liisterisiä limaknöllejä, joiden hyydytystehoon ei voinut luottaa. Ilmeisesti liesi oli jotenkin taas liian kuumalla (ks. suklaan sulatus yllä) tai sitten olisi kannattanut liuottaa agar agar ennemmin veteen. Joka tapauksessa nyt oli pakko heittää agar agar mäkeen ja turvautua liivatteeseen, joka suli vesitilkkaan ongelmitta ja hyydytti kakun kunnolla. Täytyy testata agar agaria uudelleen joskus myöhemmin, vaikka tämä ensimmäinen yritys ei oikein vakuutakaan. Kaikesta huolimatta kakku onnistui paremmin, kuin suklaakonvehdit ja kinuskisuklaapalat, joten se tarjottiin vieraille.
Periaatteessa vieraille ei kannata edes yrittää tarjota mitään, mitä ei ole kokeillut aiemmin. Leipuri Hiivan kosmisen epäoikeudenmukaisuuden lain mukaisesti vaikeatkin leipomukset onnistuvat erinomaisesti ensimmäiselläkin kerralla silloin, kun ei ole erityisempää tarvetta onnistua, ja epäonnistuvat surkeasti, jos ne haluaisi tarjota vieraille. Nyt rakensimme joulumenun niin, ettei haitannut, että kinuskipalat ja osa konvehdeista päätyi pakkaseen. Jos ei ole aikaa kokeilla ja säätää, voi turvautua vanhoihin luotto-ohjeisiin.
Eeva Kolun porkkanakakkuohje ei petä ja on suhteellisen nopea valmistaa. Itse tehdystä taikinasta tehdyt piparit eivät koskaan ole epäonnistuneet. Leivon usein myös perunaleipiä, sämpylöitä, pullia ja tavallisia täytekakkuja ilman ongelmaa. Erityisen hyvin minulta onnistuvat erilaiset pursotukset ja koristelut. Näemmä sekä meidän uuden kodin liesi, että vegaanisten ja maidottomien tuotteiden käyttö vaativat harjoittelua, koska nämä viimeiset epäonnistumiset liittyvät bebeleivoksia lukuun ottamatta siihen, että ilmeisesti liesi on ollut liian kuumalla ja/tai olen yrittänyt korvata jonkun tutun raaka-aineen maidottomalla tai ei-eläinperäisellä.