Äidit, ihan totta, töihin nyt viimeinkin

Punakynä

Joltakin kuurosokealta kaivostyöläiseltä on saattanut jäädä huomaamatta, että hallitus suunnittelee muutoksia lasten kotihoidontukeen.

Kaavailut ovat ihan vaiheessa, mutta alustavana ajatuksena on jotakin sellaista, että lapselle kolmevuotiaaksi maksettava tuki jaettaisiin puoliksi isän ja äidin kesken. (Nykyään tukea voi maksaa vaikka mummolle, kunhan lapsi ei ole kunnallisessa päivähoidossa.)

Se tarkoittaa, että jos isä ei pidä omaa jyvitysosuuttaan, äidin on palattava töihin ja lapsen mentävä päivähoitoon silloin, kun ipana on vajaa kaksivuotias.

***

Nykyään on vallalla käsitys, että perhe on eräänlainen yhteiskunnan perusyksikkö. Monissa perheissä pidetään sen vuoksi selvänä, että perheen on oltava kiitolliselta yhteiskunnalta saamapuolella.

Samaan aikaan ajatellaan, että yhteiskunta itsessään on paha ja huono, ja kotona ollaan sieltä suojassa. Tavallisesta työnteosta on yhtäkkiä tehty jotakin ihanteellisesta perhe-elämästä irrallaan olevaa, kovien arvojen toimintaa. Maailman huippuluokkaa oleva, ainutlaatuinen päivähoito- ja varhaiskasvatusjärjestelemä on ihmisliukuhihna, jolta valveutuneiden äitien pitää suojella lapsiaan mahdollisimman pitkään.

***

Kotihoidontukea hellivät puhuvat useimmiten kovaan ääneen "perheiden valinnanvapaudesta", vaikka Tuomas Enbuskekin tietää, että kotihoidontuessa ei ole lainkaan kyse vapaudesta vaan nimenomaan yhteiskunnan ylläpitämästä kehityksen jarrusta.

Sen avulla Suomesta on parin vuosikymmenen aikana luotu vaivihkaa kotirouvayhteiskuntaa. Käytännössä kaikki perheet "valitsevat" samalla tavalla, siis että pienipalkkaisempi (kas, yhä vain!) ja "luontevampi" kotiinjäävä on nainen.

Syy on selvä: tämä yhteiskunnan tarjoama "valinnanvapaus" tukee vain ja ainoastaan tällaista mallia. Se suorastaan kädestä pitäen ohjaa siihen.

Tutkimukset osoittavat, että malli on naisille surkea. Eikä järjen mukaan yhteiskunta voi mitenkään ohjata rahaa tällaiseen kehitykseen. Kyllähän kotona voi hoitaa lapsiaan vaikka 35-vuotiaksi, mutta omalla kustannuksella, please.

***

Kotihoidontuen muutoksen pointti ei ole pakottaa isiä kotiin. Sen tarkoitus on ohjata naisia töihin. Vaikka tällä hetkellä kiistellään lähes kaikesta muusta, on yksi asia, josta talouden asiantuntijat ovat yhtä mieltä: työntekoa tarvitaan lisää.

Se on myös työkykyisten aikuisten velvollisuus hyvinvointiyhteiskuntaa kohtaan.

Eikä kansantaloudessa säästetä kuin hyvin simppelisti ja lyhyen aikavälin verran sillä, että kunnallista päivähoitoa järjestetään vähemmän. Jokaisen tekemä työ tuo yhteiskuntaan paljon enemmän arvoa kuin vain siitä maksettavan veron verran.

Sitä paitsi se kaamea päivähoito myös siitä kehittyy, kun kysyntää on enemmän.

 

Melko kuvaavaa, että moni luulee tuen nimen olevan "kodinhoidontuki". Ihana perhe muuten. Tosin kuvankäsittelijä on unohtanut muuttaa ruskeasilmäisten lasten silmät photoshopinsinisiksi.

 


 

 

Kommentit

FFFifi
Fitness Führer

Mielenkiintoinen tuo tutkimus, jossa tuen suuruuden todettiin vaikuttavan vanhempien työllistymispäätöksiin. Voipi olla, että "työllistymispäätös" on hienoa valtiotieteellistä jargonia, mitä en ymmärrä, mutta siitä huolimatta nähdäkseni "työllistymispäätöksen" aktualisoitumiseen tarvitaan myös työnantaja. Eiköhän niitä äitejä, jotka haluaisivat ihan totta töihin nyt viimeinkin, löydy aika paljon. Eri asia on se, löytyykö heille töitä.

t.s. (Ei varmistettu)

Sen kummemmin ottamatta kantaa siihen, että lisääntyykö äitien työnteko (jos töitä ei vain ole) tai isien kotiinjäänti, niin pakko sanoa etten kyllä ymmärrä vallalla olevaa ajattelutapaa, että on jotenkin niin hirveän haitallista ja kamalaa jos se tenava joutuu sinne päivähoitoon jo alle kolmivuotiaana.

Ai niin, mutta enhän mä mitään tiedä yhtään mistään koska en ole itse äiti. Voin ainoastaan puhua sen perusteella, kuinka itsestäni ja itseasiassa kaikista muista tuntemistani, alle kolmivuotiaana päivähoitoon menneistä ihmisistä tuli tästä huolimatta ihan hyviä, tasapainoisia, empaattisia ja yhteiskuntakelpoisia ihmisiä.

nimio (Ei varmistettu)

Mua kanssa suomalaisessa keskustelussa jaksaa ihmetyttaa se kotihoidon autuuden ja ehdottomuuden ylistaminen. Kaytannossa koko muu maailma laittaa lapset hoitoon parin kuukauden ikaisina ilman sen kummempia traumoja, jopa ruotsalaiset pitavat ajatusta kolmen vuoden kotihoidosta kummallisena, mutta suomalaiset onneksi tietavat etta hoito se on kaiken tuhon alku ja juuri.

On myos mielenkiintoista etta hoitovapaan muutosta vastustetaan argumentoimalla ettei valtio saa paatttaa perheiden asioista. Oikeasti, eiko se kuitenkin ole kaiken sosiaaliturvan perusta, etta tuelle on ehdot. Ja kuten tuossa tekstissa viitataan nykyinen malli on naisten ura- ja ansiojehityksen kannalta aika katastrofaalinen ja on aika uskomatonta, etta valtio on jatkanut moista nainkin kauan. Eika nyt puhuta mistaan 'eihan nyt vuosi pari tyoelamasta niin paljoa ole eika siihen kenenkaan ura kaadu...' -mutustelusta, vaan esimerkiksi elakkeiden karttumisesta, jolla jo sitten onkin kummasti merkitysta. Vaitan myos etta naisten tyopaikkojen muuttuminen paaosin maaraaikaisiksi ei ole yksin rakennemuutoksen seurausta. Miksi palkata pysyvaa, kun edessa on kuitenkin vuosien sijaisrumba?

Oma lapsokaiseni meni päiväkotiin 1,5-vuotiaana eikä hetkeäkään liian aikaisin. Yrittäjänä en kuullutkaan koskaan mistään kotihoidontuista, mutta suurin syy hoitoonviemisessä oli, että siellähän se penska saa olla vertaistensa seurassa.

En usko (Ei varmistettu)

Kyllähän yrittäjällekin kotihoidon tukea maksetaan/olisi maksettu, senhän saavat kaikki, jotka eivät vie lastaan päivähoitoon. Mun mielestä 1,5-vuotias ei vielä ikäistänsä seuraa kaipaa, mutta toki on ymmärrettävää, etteivät kaikki jaksa olla lastensa kanssa.

Tarkoitin sitä, että yrittäjän on pakko palata yrittämään aika pian. Etteivät kaikkoa asiakkaat. Tokihan kotihoidontukea saisi. Ja lapsen kanssa kyllä rasittavaa että mieluumminhan sitä töitä...

juup (Ei varmistettu)

Samaa mieltä monessakin mielessä. Kotihoidontuki on monella tapaa tuhoisa äitille, jos hän tekee muutaman muksun ja jää sitten 10 vuodeksi kotosalle. Tosin, se kotihoidontuki on luokkaa 300 euroa/kk, joten ei sillä rikastu,jos joku sitä ajattelee.
Toinen minkä haluaisin tuoda esille on seuraava: Kuinka paljon maksaa päivähoitopaikka yhteiskunnalle? Se on käsittääkseni noin 1500 euroa/kk. (THL:n mukaan kustannukset ovat noin 72€/vrk) Kun kotihoidontuenrajoittamista/leikkaamista jne. perustellaan, käytetään perusteena aika usein juuri "säästöjä". Mutta tuleeko niitä reaalisia säästöjä oikeasti? Kuinka paljon enemmän päivähoitokapasiteettia tarvitaan muutoksen johdosta ja kuinka paljon maksaa hoitaa lapsukaiset päivähoidossa vs. kotihoidontuella?
Veikkaanpa, että tämän(kin) uudistuksen seurauksena yhteiskunnan menot eivät pienene, pikemminkin päinvastoin. (tietenkin äiti on pitempään työelämässä, mutta Suomessa on tälläkin hetkellä noin 300 000 ihmistä työttömänä/työllisyyskoulutuksessa yms.)
Juu, ja meillä on lapsi, ikää 4kk. Menee päivähoitoon ennenkuin täyttää 3v, todennäköisesti ensi syksynä. Pääkaupunkiseudulla ei asuntolainaa lyhennetä vain miehen palkalla :-)

Turha odottaa eläkettä (Ei varmistettu)

Mä en kyllä usko, että nyt synnytysikäisillä naisilla on muutenkaan mitään mahdollisuutta saada eläkettä yhteisestä kassasta. Eiköhän se touhu lopeteta siinä vaiheessa, kun suuret ikäluokat siirtyvät ajasta ikuisuuteen. Joten alkakaahan säästää sukanvarteen! Jotenkin on liikuttavaa, että kaikki muut ovat enemmän huolissaan siitä, että kuinka naisten uran käy kuin naiset itse.
Mä taas olen huolissani siitä, että tässä on selvästi naisten asemaa heikentävä uudistus, joka on verhottu tasa-arvokaapuun. Meillä ei lasten isä olisi jäänyt hoitovapaalla varmaan vaikka olisi saanut siitä täyden palkan, koska se on niin raskasta olla pienten lasten kanssa kotona.
Onkohan uudistuksen seurauksena se, että yhä useammassa perheessä tulee oleman todellisia kotirouvia, joilla ei ole lainkaan omia tuloja? Näinhän se muualla menee. Onko se sitten tasa-arvoa?
Itse olen ollut lapsen kanssa kotona pisimmillään kaksi vuotta. Ja olen ollut iloinen siitä, että pienten ryhmä ei ollut täynnä kävelytaidottomia yksivuotiaita, vaan hieman sitä vanhempia taaperoita.

Hemmuli (Ei varmistettu)

Kotihoidontuki on kyllä perin kummallinen järjestelmä. Olen tällä hetkellä tuen saaja, ja lapsi menee päivähoitoon noin 2 vuotiaana. Olisin palannut työelämään mieluusti jo aikaisemmin, jos osa-aikainen työskentely olisi ollut mahdollista.

Mielestäni koko tuen saisi vaikka lakkauttaa, ja tukea sen sijaan pienten lasten vanhempien osa-aikaista työskentelyä. Olen itse terveydenhoitoalalla, ja ymmärrän hyvin että ihmisillä on korkea kynnys siirtyä takaisin esimerkiksi kolmivuorotyöhön kun lapsi on juuri ohittanut vauvaiän. Uskon että joustot työajassa kannustaisivat naisia aikaisemmin töihin vaikka nykyinen tukijärjestelmä säilytettäisiinkin.

Käsittääkseni esimerkiksi Ruotsissa osa-aikatyö on huomattavasti yleisempää, mutta voin olla väärässäkin.

Satumaah
Satumaailmassa

Itse en tuosta kotihoidontuen vaikutuksesta perheettömänä tiedä kovinkaan paljon, mutta olisi omalta kohdalta vaikea kuvitella, että jaksaisin olla yksin kotona lapsen kanssa kolme vuotta. Mielestäni vastuunjakamiseen on syytä kannustaa "kovillakin" keinoilla.

Maikkarin uutisissa tuli joskus ehkä pari kuukautta sitten uutisointia siitä, että Suomessa on enemmän kotiäitejä kuin muissa Pohjoismaissa. Muilla Pohjoismailla tuntuu menevän kuitenkin paremmin kuin Suomella. En sano, tietenkään, että tuo on syy, mutta uskaltaisin väittää, että muissa Pohjoismaissa naisilla on tasa-arvoisempi asema. Mm. Tanskassa, tai ainakin Kööpenhaminassa, ihan kadulla kävellessä huomaa kuinka paljon siellä on isiä liikenteessä pienten lasten kanssa. Ja jokaisessa miesten wc:ssä hoitopöytä (tai ainakin ovella kuva siitä). Ja tanskalaisethan ovat tunnetusti maailman onnellisin kansa. Ehkä se äitien töihin pakottaminen ja isien kotiin jääminen ei ole kuitenkaan niin huono idea.

riepu (Ei varmistettu)

Lapsen olisi hyvä osata (ennen päiväkotiin menoa):

a. kävellä
b. puhua (sanat; kakka, pissa ja nälkä kelpaavat)
c. kyetä käymään potalla eli ei vaippoja (aikuisen avustamana tietenkin!)

Pitää muistaa, että kaikki 10 taaperoa ei mahdu yhteen syliin samanaikaisesti..

T.
Lastentarhanopettaja

Vierailija (Ei varmistettu)

Pelleilyä koko touhu. Suomi on kusessa. Ihan sama vaikka kaikki äidit laitettaisiin töihin ja lapset tarhaan. Suomi uppoaa silti. Virkamiesbyrokratia yhteiskunta ei ymmärrä, että vientitulot ovat ratkaisevia tässä yhtälössä ja kun vienti laskee selänpesuyhteiskunnalta loppuu omat tulot ts yhteiskunta on työtön vaikka kaikki pesisivät toistensa selkiä...

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.