Haaste juuri sinulle: vähennä muovinkäyttöäsi!

6AB242A8-9FA9-475D-9EE6-743ACA54CD4B.jpeg

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että ostaessasi valmiiksi pakatun tuotteen, tulet samalla ostaneeksi jätettä?

Hevi-osastolla muoviin pakatut tuotteet ovat toki käteviä, kun ei tarvitse valikoida & punnita (upeaa kerrassaan!!) ja lisäksi pakkaus saattaa parantaa säilyvyyttä. Valmispakkaus on myös logistisesti helppo ja luultavasti vähentää myös hävikkiä jonkin verran.
 
Mutta kuluttajan näkökulmasta valmispakkauksen kätevyys loppuu oikeastaan siihen, kun saat tuotteen nostettua ostoskoriisi. Valmiiksi pakatut vihannekset ja hedelmät säästävät kuluttajan aikaa siis muutaman minuutin verran ja täyttävät tehtävänsä sen pienen heilautuksen aikana, kun tuote siirtyy koriin. Pakkaus suojaa toki hevi-osaston antimia matkalla kotiin asti, mutta tämän jälkeen olet tekemisissä jätteen kanssa. Hankit jätettä, koska haluat säästää aikaa ja vaivaa? 
 
Olen vuoden alusta asti ollut ostamatta hedelmiä ja vihanneksia, jotka on pakattu muoviin. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kurkkua ei tule ostettua ollenkaan, koska en ole toistaiseksi törmännyt siihen pakkaamattomana. Myös päivittäinen porkkana-annokseni on huomattavasti pienentynyt, sillä lähikaupassa on ainoastaan pussitettua porkkanaa (söin helposti puoli kiloa päivässä pelkkää porkkanaa). Itseasiassa lähi-Alepasta saa tasan kolmea vihannesta ja kahta juuresta muovittamattomana, joten jos laajempaa skaalaa halajaa, on mentävä isompaan markettiin. 
 
Välillä kyllä tuntuu, että taistelen tuulimyllyjä vastaan ja kiusaan vain itseäni. Mitä hyötyä valinnoistani on, kun niin moni muu valitsee toisen ääripään? Luultavasti olen kuitenkin oikealla tiellä, sillä viimeinkin EU-tasolla ollaan herätty muovin ongelmallisuuteen ja sen käytön kitkemiseen. Yritän ajatella sitä jätekasaa, joka jää minun jäljiltäni kertymättä. Yritän ajatella isossa mittakaavassa ja toivon, että edes yksi ihminen muuttaisi käytäntöjään minun esimerkkini avulla.
 
Sillä aivan liian usein se muovijätteen kotiin roudaaminen kaupasta on vain tottumus, josta todellakin pystyy opettelemaan pois. 
 

Kommentit (2)
  1. Hanki sellaisia kestohedelmäpusseja, niin on helppo ostaa paljon porkkanaa kerralla (tai jotain muuta irtohedelmää/vihannesta). Omani hankin punaiselta ristiltä, mutta olen nähnyt niitä myös joidenkin kauppojen hevi-osastoilla. Se on kyllä totta, että moni tuote jää kokonaan ostamatta, jos haluaa välttää muovia. Luulisi, että esim kurkkua kuluu kaupassa siihen tahtiin, ettei sen välttämättä tartteisi olla muoviin kääritty säilyvyyden takia… Jätteen vähentämistä käsitteleviin juttuihin kuitenkin törmää nykyään jatkuvasti, joten selvästi aika moni on heränny miettimään näitä juttuja ja ehkä tulevaisuudessa on enemmän pakkauksettomia tai ekologisesti pakattuja tuotteita saatavilla.

    1. Oon miettinyt sellaisen hankkimista, mutta toistaiseksi pärjännyt ilmankin ja välillä tulee otettua toki biohajoava pussi jos on paljon kamaa 🙂 Lisäksi porkkanasta tulee vähän sellanen luksustuote kun sitä ei oo koko ajan saatavilla eikä vedä kilotolkulla naamaansa 😀 

      Onneksi on tosiaan herätty tähän ongelmaan, mutta sitä mietin (kuten niin monen muunkin maailman ongelman yhteydessä…), että onkohan jo liian myöhäistä 🙁

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *