Ihmisten ennakkoluulot

Jokainen, joka on tehnyt asioita elämässään normaalista poiketen on aivan varmasti törmännyt ennakkoluuloihin. Olen itse törmännyt useinkin kauhisteleviin ilmeisiin, äänensävyihin ja syviin huokauksiin, aivan kuin tekoni olisivat hetken mielijohteita, olin sitten ottanut töistä lopputilin tai ilmoittanut odottavani perheenlisäystä.
Teiniäitiydestä saan harvemmin tylyjä kommentteja (nekin vain ja ainoastaan ventovierailta), mutta törmään netissä eri keskustelupalstoilla oikeasti loukkaaviinkin teksteihin asiasta.
Olen ääneen ihmetellyt kuinka kaikki nuoret äidit leimataan huonoiksi äideiksi tai tuleviksi yksinhuoltajiksi. Yleistetään tietämättä asioiden todellista laitaa.

Kysymyksiä teiniäideille!

Sossuko teidät elättää vai isovanhemmat? Hoitavatko mummot ja vaarit jatkuvasti lapsianne? Käyttekö viihteellä joka viikonloppu? Vaikea kuvitella, että alle 20-vuotias nuori viettäisi kotona seesteistä perhe-elämää lapsiaan ja kotiaan hoitaen! 

Miten ja missä asutte? Ovatko isovanhemmat tarjonneet teille säälistä pari huonetta omakotitalonsa vintiltä? Vai saitteko vuokra-asunnon sossun kautta? Millä rahoilla maksatte asumiskulut, ruoat, omat ja lapsenne menot? Ihmetyttää, miten työtön, ammattitaidoton ja perheellinen 16-20-vuotias nuori elättää Suomessa itsensä ja lapsensa?

Teksti lainattu kaksplus.fi keskustelusta ja ÄRGH, että mua ärsyttää. 
Ja koska otsikossa lukee ”kysymyksiä”, voisin vastata tähän tässä. En jaksa riidellä alkuperäsellä sivustolla asiasta ja viestiketju on 2006 alotettu.

Iitu vastaa:
– Sossusta valitettavasti jouduin hakemaan toimeentulotukea vuokranmaksuun alkuvuodesta, kun odottelin 3kk:n karenssin päättymistä. Mutta ei, se ei ole elättäjäni, eikä myöskään sukuni ole. Raha-asiat yleisesti on sellasia, mistä en tykkää keskustella – oli rahaa tai ei.
– Taisin käydä ”viihteellä” viime kesänä täytettyäni 18. Viihdyn yökerhojen ulkopuolella huomattavasti paremmin 🙂 Perhe-elämä lapsia ja kotia hoitaen ei poikkeais mitenkään huomattavasti tästä mun nyky arjesta. Saattaisin toki tiskata ja imuroida huomattavasti useemmin.
– Oon noin puoli vuotta asunut tässä mun yksiössä itsekseni ja nyt on suunnitelmissa muuttaa rivitaloon ennen laskettua-aikaa. Koiranpentujen syntyminen vaan vähän sekotti tätä muuttoprosessia ja oon saanu hakemuksen laitettua vasta yhteen paikkaan. Oon myöskin hirveen tarkka, että tuleva asunto täyttää ne kriteerit, mitä asunnolta haluan, mikä voi myöskin viivästyttää asian etenemistä. Ja toki avoliitto astuu myös kuvioihin siinä vaiheessa.
– Tästä raha-asiasta/siitä puhumisesta laitoin ylemmäs jo mielipiteeni, mutta sanonpa nyt sen verran, ettei me olla tähänkään asti nälkään tms. kuoltu ja vauvaa varten on talkista lähtien kaikki jo ostettu valmiiksi. Tulot on ja säästöissä tottakai aina jonkun verran, jos sattuukin äkillinen sairaalareissu eteen. Viimeseen lauseeseenkin puutun vielä sen verran, että Suomessa ei lapsiperhettä jätetä yksin, täällä on riittävä sosiaaliturva ainakin vielä toistaseks.

Tuohtunut minäni lähtee nyt untenmaille ja yritän olla tulevaisuudessa lukematta keskustelupalstoja, mitkä saa mun veren kiehumaan..

suhteet oma-elama ajattelin-tanaan raha
Kommentit (3)
  1. Vierailija: Kiitos hirveesti! Niinhän se on, ihmisiä on niin moneen junaan, että jokaisella on omat mieltymyksensä – oli se sitten baareissa juoksentelu tai perhe-elämä, inhottaa vaan kukkahattutätien yleistäminen näistä asioista. 
    Kiitos myös tsemppauksesta, sitä tarvitaan 🙂 Ps. En ole enää selaillut keskustelupalstoja näistä asioista ja hyvä niin..

    Am: Onhan se, maailma muuttuu ja kohta kolmekymppinenkin saattaa jo olla liian nuori.. Omien kokemusten pohjalta ja muita sivusta katsellen mun mielestä niistä ”rikkaista” perheistä tulee niitä ei-niin-tasapainoisia ihmisiä enemmän. Opitaan rakastamaan pelkkää rahaa ja rahalla ostetaan itselle status. Itse kun olen oppinut, että ne tärkeimmät, kuten halaukset ja kiitokset on ilmasia ja ne merkitsee omaisuutta enemmän 🙂 Tottakai perus tarvikkeet täytyy olla, mutta jotain on siinä vaiheessa menny vikaan, kun ne ”kaikista hienoimmat ja kalleimmat vaunut” on lasta tärkeämmät.

  2. Hauskaa, että nykyään ”alle 20” on joku lapsi, ei siitä nyt niin kauaa oo kun yli 20-vuotias ensisynnyttäjä oli ehkä jo vähän vanha. 🙂 Mut saatiin nuorena ja köyhänä, ja ihan tuli tasapainoinen ihminen. 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *