Kehityskilpailu

Puolivahingossa

Välillä tuntuu, että äitiyttä mittaillaan vauvojen kehitysten mukaan. Vauva oppii uuden taidon ja rynnätään nettiin kinaamaan kenen vauva oppi ensin. Tarkistetaan oppaista missä iässä mikäkin taito kuuluisi oppia ja podetaan huonoa omatuntoa, jos ollaan kehityksestä jäljessä. 

Tekis mieli huutaa, että hei relatkaa ny. Ne vauvat kun kehittyy eri tahtia. 

Kaikki alko, kun tyyppi neljän päivän ikäsenä nosteli päätään pelottavan korkeelle. Mä olin kauhuissani asiasta ja mut lytättiin pröystäilijäksi, koska kyselin asiasta facebookissa. Yhtäkään kanssa ihmettelijää ei ilmaantunu paikalle. 
''Normaalia, normaalia - meidänki Pera nosteli jo kato kohdussa.''

Sitten alko jo jänskättää oppiiko se koskaan tukemaan niskaansa. Kolme kuukautta niskan tukemista alko tuntuun ikuisuudelta. 
''Ai, meidän kullannuppu on kannatellu jo viikon ikäisestä asti.'' Oli vastaus mun pohdintoihin.

Tuli kuvioihin sosemaistelut. Eksyin blogiin, missä kuulutettiin hyvää mutsiutta, kun vauva avasi alusta asti lusikalle suuta ja söi hyvällä ruokahalulla, vaikka sose oli niiin kokkareistakin. Ja ikää hei vaan se 3 kuukautta
Mitä ihmettä? Eikö tää oo vaan semmonen juttu, mikä opetellaan? Oon oikein tyytyväinen, että toi tyyppi oppii pikku hiljaa. Enkä mä tunne huonoa mutsiutta, kun ne porkkanat ei ekalla kerralla maistuneetkaan.

Sitten opittiin kääntymään. Kyljeltä toiselle ja selältä mahalleen. Mun puheita kyseenalaistettiin, koska hei toi mahalleen kääntyminen kuuluu oppia vasta viiden kuukauden iässä. Ai? No pitäiskö mun sitten kieltää se kääntyily?

Eilen alettiin punnertaa istumaan. Köllöteltiin sohvalla ja tyyppi päätti, että ei maata. Nyt istutaan. Ja siinä se sitten heilu, istuma-asennossa mun sylissä. 
Tunnenko itseni paremmaksi äidiksi? En. Hirveen ylpee oon tyypin oppimishalusta ja siitä, että se ylipäätään kehittyy, mutta enhän mä niitä itseeni liitä.

Tän tekstin alkuperäinen tarkotus oli kysellä, että pitäiskö mun nyt alkaa ''istuttaan'' tota beibiä, kun se sitä näyttäis haluavan? Onkohan siitä selälle jotain haittaa? Ja sit aloinkin jo ennustaan montako ''Mekin opittiin toi jo sen ja sen ikäsenä!''  -kommenttia tulee ja päätin muokata tekstiä.

Kommentit

phocahispida

Meillä M pyrki istumaan kanssa aika ajoissa, mutta se saattoi johtua hänellä olleesta refluksityyppisestä vaivasta: Makuulla oli vaan kurja olla, kun ruoka nousi suuhun.

Teillä varmaan vaan halutaan kurkkia kaikkea istuviltaan, mutta istuttamiskysymys lienee ihan sama. Minulle sanottiin neuvolasta, että sitten saa istuskella, kun pystyy itse pitämään itsensä istuma-asennossa. Silloin lihaksisto on niin vahva, että se tukee selkää.

Varmaan tässä, kuten ihan joka asiassa, oikea vastaus riippuu siitä, keltä kysytään.

Minulla oli FB:ssä yksi kuva minusta ja vauvasta, ennen kuin tämä oppi istumaan itse, missä M sattui olemaan ihan hetken istuma-asentoa muistuttavassa asennossa sylissäni ja heti sieltä iski yksi huolestunut sukulaistäti huutelemaan, miten pilaan lapseni selän, kun olen niin tyhmä ja tietämätön.

Aaaarhgh. :D

M-M

Mun veljentyttö oli aikalailla samaa ikää, kun alkoi itse pyrkimään istuma-asentoon. Sylissä on istuma-asennossa, mutta hyvin tuettuna. Sitteristä on nostetu selkänojaa pystympään. Omasta en muista enää muistakkaan tuota, vaikkei siitä nyt niin kauaa ole. Oli Millakin aikalailla samaa ikää, just tuli mieleen, että tädin mies piti Millaa sylissä istumassa, ja  hälle sanottiin, että älä anna omalla painolla istua, muista tukea. Milla tais olla vähän alle 4kk silloin.

Mun mielestä kyllä uskaltaa istuttaa, kun vain muistaa tukea vielä kunnolla (jos on tarpeen).

Mutta kaikkihan ne eri tahtiin kehittyy.

Evis (Ei varmistettu)

Hyvin tuettuna voi alkaa pikkuhiljaa istuttaan ko kerta jo itse niin kovasti pyrkii :) Ei hätiä mitiä.

"Sitten opittiin kääntymään. Kyljeltä toiselle ja selältä mahalleen. Mun puheita kyseenalaistettiin, koska hei toi mahalleen kääntyminen kuuluu oppia vasta viiden kuukauden iässä. Ai? No pitäiskö mun sitten kieltää se kääntyily?"

Heh aivan loistava tuo kohta, oli pakko jopa jo vähän naurahtaa sille. Ihmiset, äly hoi älä jätä!

Liv
Päiväuniaika

Mulle sanottiin neuvolasta aikanaan, että istuttaa saa kun lapsi osaa itse oikaista alaselän, eli siis ettei paino ja keho lysähdä sinne alas ja pilaa sitä selkää :) sitä en osaa neuvoa, että millä sen tunnistaa et koska osaa oikoa alaselän, yläselän ryhdillä ei ole samanlaista merkitystä. Ite en ainakaan huomannut mitään selän oikomista ;) meillähän seistiin ennenkuin osasi mennä itse istumaan, istutuslupa saatiin jo vähä vajaa 4kk :D

Liv
Päiväuniaika

Nii ja vielä et kuvittelisin kuitenkin että sillä mukulalla on joku käsitys selän oikomisesta ja käytöstä, jos kerran samaista ruumiin osaa varmasti käyttää kun yrittää istualleen ;) siltikin menisin varmaan sen neuvolan 15min kerrallaan suosituksen mukaan ja kun touhu näyttää vakaammalta niin hissukseen syöttötuoliin istuu ym. :)

Kristaliina
Puutalobaby

Meille kans annettiin neuvolasta "istutuslupa" joskus neljän-viiden kuukauden tienoilla - se jotenkin just katsottiin alaselästä. Sitä edellisellä käynnillä "lupaa" ei vielä tullut vaan sanottiin, että kannattaa vielä tukea sylissä istuskellessa niin, että pitää rinnan kohdalta kiinni.

Ja joo, nuo vertailut on ihan älyttömiä. Jos ajattelee vaikkapa phocahispidan ja meidän vauvoja, niin nehän ovat kai lähes saman ikäisiä (Silva taitaa olla pari viikkoa nuorempi) ja siellä jo seistiin, kun meillä ei vielä edes ryömitty... Ja mun ystävällä on Silvaa tasan 2 kk nuorempi vauva, ja he menevät kehityksessä suunnilleen samaa tahtia. Ja ihan normaaleja vauvoja taitavat olla kaikki :)

Mä kirjotin tosta samasta aiheesta mun blogiin (http://www.lily.fi/juttu/onko-aitiys-kilpailu ) kun mulle kävi niin et juttelin neuvolakäynnistä ja kysyin sit ihan innoissani pituutta ja painoa ihan huvin vuoks meinaan hänen poika on 4 päivää vanhempi. No vastaus tuli ja kerroin meidän niin tämä kyseinen ihminen ei vielläkään puhu mulle vaikka laitan viestejä ja jos oon fb:ssä niin hän kirjautuu ulos.  Meneeks se niin et kenel on pisin lapsi on paras? Vai mikä toi juttu oli en vielläkään oikeen ymmärrä. 

Ja toi istuminen oon varmaan sit vähän huono äiti kun meillä on pyritty ylös jo kolmen kuukauden iässsä ja oon istuttanu sitä vaikka sanotaan että selkä menee blääblää, ei se lapsi kauan kumminkaan istu enkä tosiaan oo laittanu sitä mihinkään tuolille yksin istumaan vaan syliin hyvin tuettuna.:) 

iity-
Puolivahingossa

phocahispida Joo, aivan varmasti johtuu uteliaisuudesta meillä :) Äskön tuijoteltiin taas koiraa pitkän aikaa ja kun käänsin kasvot muhun päin, ni alko huuto.. Ah, tätä äitirakkautta :'D
Hmm, okei. Toi nyt on tommosta heilumista istualtaan, niin en ainakaan kovin pitkiä aikoja kerrallaan uskalla pitää istualtaan. 

Haha joo, tuttua tuokin :-D

M-M joo, miehen suku kans pitää istualtaan sylissä ja oon aina ihan kauhuissani. Tiedä sitten johtuuko tää punnertaminen nyt siitä vai olisko tapahtunu muutenkin. Ja heilumisen takia tuetaan tottakai :)

Evis Oolrait, näin vähän muistelinkin jonkun äipän sanoneen joskus, kun lapsi opetteli istumaan. Hih, jep :)

Liv Apua, mulle ei sano mitään alaselän oikominen :D Selkä suorassa toi nyt ei vissiin istu vielä, minkä takia en pitkiä aikoja uskalla pitään, mut jos nyt vähän kuitenkin :) Kai se selkä tulee kehityksessä mukana sitten sillä. Toivotaan ainakin.

Ai hitsi, meillähän ei oo sitä syöttötuoliakaan vielä, kun piti olla aikaa hommata..

iity-
Puolivahingossa

Kristaliina Meillä onneks perjantaina on neuvola, niin kyselen sit paremmin :) Kiitoksia :) 

Ja joo, totta puhut!

Heiddii oho, oonkin taas ylläri missannu koko tekstin, käyn lukasemassa :) Auts ihmeellinen kaveri :D Mun mielestä on vaan jotenkin huippua miten vauvat kehittyy erilailla. 
Neankin saman ikänen vauvakaveri mahtu viimeks vaatteisiin, millä me lähettiin synnäriltä ja ikää oli kuitenkin jo pari kuukautta. Sitä beibiä on niin ihana kattella, kun se on niin pieni verrattuna tohon omaan kuuttiin :D

19-and-pregnant

Me ollaan istutettu pikkusta. Ei väkisin tietenkää vaan sillonku itse haluaa istumaan ja alkaa punnertamaan. Ja siinä se saa vähä  harjotella, että millä lihaksilla pitää tehdä työtä että pysyy siinä istumassa ilman heilumisia. :)  sillonku multa on kysytty että saako vauvaa jo istuttaa niin päässä on pyöriny lähinnä, että miten se ikinä oppii istumaan jos ei "harjottele". Luulis että samalla tavalla istumista pitää harjotella niinku kääntymistä ja kävelyä jne. Mut enhän mä tiedä :0 

iity-
Puolivahingossa

19-and-pregnant Joo, samoilla linjoilla täälläkin :)

Liv
Päiväuniaika

Hauskintahan tossa selän oikomisessa on just se, että mäkin ajattelin tytön sillon pienenä ollessa kun saatiin istutuslupa, ettei sais istuttaa kun selkä oli lysyssä eikä todellakaan suora, mut se sitten kuitenkin oikoi alaselkänsä,- just mitä mä en ainakaan itse huomannut mitenkään :D 

MirvaK

Kokeilen julkaista uudelleen. Faceen hätävarana jo kommentoinkin. ;) 

"Yritin kommentoida blogiisi, mutta sensuuri taisi iskeä . Älä istuta-istuta ihan vielä eli yksin istumista (esim. syöttötuolissa). Sylissä voit ihan vapaasti pitää istuma-asennossa. Itse olen huomannut, että tuo istuma-asento on jossain tilanteissa helpompi pukemisasentokin.

Ja niinhän se on että äitiys´kuvastuu tuon palleron kautta. Itse en niinkään "vertaa" muiden lapsiin, mutta noihin sisaruksiin meinaan verrata."

Alena
Sinun silmilläsi

Monella mun kaverilla on lapsia ja musta on hauska aina lukee niitten tilapäivityksiä ja sit niitä kommentteja jotka on just ton suuntasia.. :D onhan niitä kiva vertailla ja itekki päiväkodin tätinä vertailen lasten kehittymistä väkisinkin, kun tulee tehtyä havaintoja, mut en ikinä pahalla tavalla. Lähinnä miettien, että mitä asioita vois tukea enemmän. Se on ihan luonnollista, et kaikki lapset kehittyy eritahtiin. Ollaanhan me muutenki niin erilaisia ni miks me sit pikkusina kehityttäs samaanaikaan. Ei kai siitä pitäis kenenkää huonommuutta tuntea. Tosi hyvä teksti ja tuntuu et ajankohtanenkin! :)

Ella F.
Siperian Ella

Voi Iity, tulisitko vaikka meijän hiekkiksen reunalle huutamaan? Mulle ei mm. eräs äiti enää ole  sen jälkeen puhunut mitään, kun kävi ilmi, että mun hänen lastaan nuoremmalla lapsella oli aikaisemmin ja enemmän hampaita suussa... Jotkut ne nappaa palkokasvin nenuunsa mitä oudoimmista asioista 8) 

Vähän se kyllä edelleen naurattaa....

iity-
Puolivahingossa

Alena Facebook on kyllä kaiken pahan alku näissä asioissa :-D Niinpä! Ja kiitos :)

Ella F. Hahah, kyllä on ihmeellisiä mutseja oikeesti olemassa :D 

phocahispida

Voi luoooja. Pitäisiköhän mun nyt lakata näkemästä yhtä tuttavaperhettä, kun niiden lapsella on enemmän "sanoja" ja hän osaa keskittyä paremmin esim. kirjojen lukuun. Varmaan pitää joo, tosi loukkaavaa on.

Iida Eveliina
Eräs äiti

Mä en muista milloin meillä alotettiin istuttamaan, varmaan siinä 4-5 kk iässä, kyllä me vähän neuvolassa kyseltiin että "saako sitä nyt istuttaa" ja neuvolantäti vaan ihmetteli että "mites te sitä ootte tähän asti pitäny, eihän tuo suostu muuten olemaan kun istualtaan?"

Ei herra vielä sillon kunnolla osannu istua, mutta kovasti punnersi sylissä ollessa istuma-asentoon. Että kai se sitten kertoo sen että nyt saa istuttaa. En tiiä, oon päättäny olla ahdistumatta näistä.

Mut joo, tuo vertailu/kilpailutouhu on kyllä ihan hullua! Mun kaverilla on 1,5 kk vanhempi lapsi kun Reino ja joka kerta kun me käydään siellä kylässä, menee keskustelu siihen että mitä kumpikin osaa. Onhan se ihan hauskaa jutella siitä, ei siinä mitään, mutta ei kai se mikään kilpailu ole? Esim. meidän poika alkoi syödä soseita melko aikaisin, koska oli niin isokokoinen ja joi maitoa ihan älyttömiä määriä. Tästä ystäväni kauhistui ja alkoi syöttämään tytölle soseita, vaikkei tämä olisi niitä vielä tarvinnut. MIKSI? Mulle on ainakin vaan tärkeintä että se lapsi kasvaa ja on tyytyväinen. :D

mamma m (Ei varmistettu)

Hyvin kirjoitit, meilläkin on tullut vastaan näitä "kilpailijoita". Esimerkiksi tuttavallamme on muutamia päiviä nuorempi vauva, joka on ensin oppinut ryömimään ja konttaamaan. Halusi sitten kommentoida minulle "tämä meidän vauva on muutaman viikon kehityksessä edellä teidän vauvaa". Apua, kuka sanoo noin! Ehkä hänelle tuli siitä itselleen parempi mieli, minusta tuommoinen on typerää ja loukkaavaakin, vaikka en sen kummemmin painoarvoa tämmöisille jutuille annakaan.
En vaan voi ymmärtää sitä tarvetta vertailuun, kaikkihan kehittyvät omaan tahtiinsa ja oppivat eri asioita. Ja itseasiassa mulle on aivan yks hailee osaako naapurin Petteri jo kävellä vai ei :D

Liv
Päiväuniaika

Toi Iida Emilian mainitsema vertailu tollaisella ikäerolla on musta kaikista järjettömintä. :D Siis oikeasti, musta on ollut ihan kiva välillä vertailla meidän tytärtä ikäisiinsä, ihan niin että pidetään mielessä että ne on kaikki tosiaan erilaisia, mut on välillä kiva vähän kattoa mitä muut saman ikäiset osaa ja mitä ei.  Sellasta hyvän tahtoista vertailua, ei mitään kilpailua. 

MUTTA. Mulla on kaveri, jonka lapsi on neljä kuukautta mun tytärtä nuorempi, ja tämä kaveri vaivautuu aina vertailemaan tytärtäni ja omaa lastaan. Siis neljän kuukauden ikäerolla! Sehän on ihan sairaan pitkä aika ja iso ero tän ikäisenä (muutama kk vajaa 2). Ihan sama kuin vertailis vasta syntynyttä ja kuukauden ikäistä: "mun kuukauden ikäinen näkeekin pidemmälle kun sun!"
Enihau tämä ystävä jaksaa joka kerta ottaa nokkiinsa siitä, ettei heidän lapsi nyt puhukaan vielä yhtä paljon kuin mun tytär, tai kun heidän lapsi ei vielä kävellyt ymymym. Aivan naurettavaa. 

iity-
Puolivahingossa

phocahispida Tirsk, tottakai täytyy! 

Iida Eveliina Joo, päätin kans olla ahdistumatta, mut kuinkas sitten kävikään taas. Tai no, varovaisestihan mä tässä kyselin (enkä siinä tutussa AUTTAKEE, MITÄ MÄ TEEN -muodossa, hihi :D) eli jes, melkein onnistuttu. 
Ollaan nyt sitten siihen jo alotettuun tapaan jatkettu istuttamista ja kaiken maailman kiikkuuleikkejä, mistä tyyppi nauttii kovasti. Neuvolasta kyselen perjantaina lisää :) 

Joo, tutulta kuulostaa. Oon kauheen kiinnostunu missä iässä kenenkin lapsi on jonkun taidon oppinu, mut osa kavereista tuntuu käsittävän mun kyselyt ihan väärin, eli just sillä että kilpailisin asiasta.

Hah, ai vitsi toi sosejuttu :D

mamma m Apua, niinpä! Ai kauhee :D

Liv Yhdyn täysin tohon sun kivaan ja rentoon vertailuun, mistä jo kirjotinkin tän kommentin alussa. Hihi, joo aikamoinen ikäero :D 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.