Sä oot kyllä ihan paska

Täyttä POTASKAA väittää, että teiniäidit/-isät olisivat yhtä hyviä vanhempia kuin aikuisina lapsensa tehneet:

1. Teinit ovat köyhiä, ja joutuvat todennäköisesti turvautumaan omiin vanhempiinsa tai sossun tukiin. Ts. elättävät lapsensa toisten rahoilla. 

2. Teininä solmitut parisuhteet kestävät heikommin, kuin aikuiset parisuhteet. Lapsella tulisi siis pahimmassa tapauksessa olemaan useita häilyviä suhteita vanhempien vaihtuviin kumppaneihin.

3. Teinivanhemmat hoidattavat lapsiaan usein muilla, omilla vanhemmillaan tai tuttavillaan, ja laittavat lapsensa myös aikaisemmin päiväkotiin, kuin muut vanhemmat. Näin ollen lapsi ei saa turvallista kasvuympäristöä, vaan epämääräistä riepottelua sinne tänne. 

4. Myytti siitä, että teinivanhemmat jaksavat leikkiä lastensa kanssa (ja ylipäätään hoitaa heitä) enemmän kuin aikuiset vanhemmat, on todellakin pelkkä myytti. Teinit valittavat väsymystään koko ajan. Heillä on useammin myös tunne-elämän säröihin liittyvää uupumusta.

5. Teinivanhemmat saavat kantaakseen ikävää ”huonomman luokan” leimaa. 

6. Miten opettaa lapselle arvoja, kun omat arvotkaan eivät ole vielä vakiintuneet?

7. Teinivanhemmat, etenkin teiniäidit, jäävät usein pysyvästi huonompaan sosioekonomiseen luokkaan. Harvoin siis kouluttautuvat esim. akateemisesti.

Oon ennenkin avautunut blogin(kin) puolella ennakkoluuloista teiniäitejä/nuoria äitejä kohtaan. Pienen googlettamisen jälkeen avaan suuni jälleen. Koska, no suututtaa ja mulle tuli pienimuotoinen identiteettikriisi, mistä lisää seuraavassa postauksessa. 

1. Joo on ihan totta, että eihän tässä mitään miljonäärejä olla. Mutta kuinka se voi olla toisilta pois, jos ostan Kelan tuella lapselle toppapuvun? Lapsilisää saa jokainen lapsen huoltaja tässä maassa, oli sitten hyvin tienaava tai huonosti tienaava. Jos jättäisin lapsilisät ja äitiysrahat nostamatta olisko tän maan talous paremmassa jamassa? Olisko naapurin Pera vähän rikkaampi? Tuskin. 
Eikö hei kolmekymppinen mutsi hae niitä tukia ollenkaan? 
Haen muuten sossustakin rahaa joka kuukausi. Se on tässä maassa tabu, johon pitäis puuttua. Joka kerta hävettää viedä niitä liitteitä sinne, vaikka ei mun mielestä kuuluisi hävettää. Ei musta silti siltä tunnu, että nyt joku tavallinen pulliainen maksaa mun lapsen korvikkeet. Maksan minäkin veroa 20 prosenttia Kelan etuuksista. Ja maksoin työelämässä ollessa. Vieläpä oikein niin paljon, että tuli joka talvi palautuksia.  
Antaako mun omat vanhemmat mulle viikkorahaa? Ei, enkä kyllä kehtais ottaakaan.

2. No tätä nyt on hoettu positiivisesta kusitestistä asti, että kyllä te kohta eroatte. Seurustelen vanhemman miehen kanssa ja miehen suku on alusta asti kertonut omat teoriansa, kuinka aivan varmasti kyllästyn jossain vaiheessa ja lähden nuoremman sällin matkaan. Kiitti hei tuesta, oikeesti.
Kestää heikommin? Ai, no voi hitsi, oliskohan meidän kannattanu se kymmenen vuotta vielä odottaa ennen seurustelun alottamista? Hassusti oletetaan, että me oltais  juostu suhteeseen pää kolmantena jalkana, vaikka eihän se nyt ihan niin mennyt. Ja tulevaisuutta tuskin pystyy ennustamaan näissä asioissa.

3. Huutonaurua tälle yleistykselle. Käsi ylös kaikki, jotka ootte hoitanu tota pientä! No, nouseehan sieltä yks käsi, meinaan mun mutsin, joka on kokonaiset kaks kertaa istunu sohvalla – vauvan vetäessä hirsiä omassa sängyssään. Ekalla kerralla hain miehen sairaalasta ja toisella kerralla juhlittiin vuosipäivää. Että se siitä tasapainosesta ympäristöstä sitten. Voi voi. 
Kirjottajalta kysyisin, että jos en sais olla tämän valtion elättinä, niin miten ihmeessä voisin olla lapsen kanssa kotona? Otanko tyypin mukaan töihin/kouluun? Se vasta riepottelua oliskin. Hmm.. Onko muuten riepottelua viedä leikki-ikäinen lapsi päiväkotiin leikkimään samanikäisten kanssa pariks tunniks? En usko. 

4. Ihan totta, että välillä väsyttää, mutta eiköhän se väsymys iske jokaiselle aina välillä, jossain vaiheessa. Kieltämättä tunnen useinkin aamulla itteni väsyneeks, mutta olinpa sitä tai en, hymyilen aina nostaessani tyypin pinnasängystä. ”Pelkkä mytti” meni vähän ohi. Se tuskin mikään myytti on, että osa 19-vuotiaista jaksaa juosta taaperon perässä paremmin, kun +40 vuotias. 
Auts, oonko mä valittanu väsymyksestä _koko ajan_? Ja onko mun tunne-elämässä jotain säröjä, joita en oo huomannu?

5. No, tämä on totta. Mutta eikö se johdu juurikin tämäntyylisistä viestiketjuista? Tästä aiheesta on tarkotuksena kirjottaa seuraavassa avautumispostauksessa, niin en tähän nyt avaudu sen enempää.

6. Hmm, nyt on kyllä selvästi jotain hampaankolossa. Kirjottaja on selvästikin nähnyt pelkkiä irtosuhteita harrastavia, lapsilisät rällästäviä, äidin helmoissa pyöriviä, lapset kenelle vaan hoitoon lykkääviä ja masentuneita teiniäitejä. Oonko mä ainoa erilainen teinimutsi? Veikkaan, että en.

7. No aivan varmasti jääkin, jos sitä lasta ei saa riepotella hoitoon. Jokainen mun tuntema äiti-ihminen nyt kuitenkin haluaa lapselleen hyvät kengät ja tekee niiden eteen töitä. Kuinkas sitten työmarkkinatuki mitä saa harjottelusta? Kumpi on pahempi pahe: työmarkkinatuki vai vanhempainraha? 

Pakko mun on myöntää, etten pysty jokaista teiniäitiä/nuorta mutsia tällä kirjotuksella pelastaan, koska onhan meitä erilaisia. Varottavia esimerkkejä löytyy munkin tuttavista. 
Mutta mikä ihme siinä on, että täytyy toisin valinneita netissä solvata kerta toisensa jälkeen? Kenen päätettävissä on, että missä iässä on paska mutsi ja missä hyvä?
Ja kuka voi väittää ettei huonoja äitejä ole muissa ikäluokissa, kun tässä alle parikymppisten?

Kommentit (25)
  1. Joo kyllä se on totta että teiniäiti on vielä itsekkin lapsi eikä ole vielä välttämättä valmis äidiksi, MUTTA tarkottaako se muka että olisi silti huono äiti? EI! Juu niitähän löytyy niitä huonoja teiniäitejä jotka ryyppää ja rellestää ja vie lapsensa joka viikonloppu isovanhemmille hoitoon. Itse olen vienyt lapseni mummille 3 kertaa hoitoon kun olen halunut pitää hauskaa ja lapsi on sentään puoli vuotias. Ja kolme kertaa lisää jos olen halunnut levätä/olen mennyt treffeille poikaystäväni kanssa. Joku varmasti sanoo että: ”puoli vuotias ja noin monta kertaa hoidossa?! En ikinä pistäisi lastani hoitoon alle puolivuotiaana!!”. Hei haloo? Mikä tätä ’hyvinvointi valtiota’ vaivaa? Miten se tekee musta paskan äidin jos olen 18 ja sain lapseni 17 vuotiaana? Eihän se raskaus ollut mitenkään suunniteltu, mutta huolehdin silti raha-asioista että lapselle riittää ruokaa ja vaippoja. Sitten vasta mietin omaa syömistä kun lapsen syöminen on taattu. Tässä minun kirjoituksessani on monta seikkaa mitkä ei liittynyt tuohon väitteeseen, mutta kirjotan tähän nyt mitä tulee mieleen. Minua risoo se että jos keskustassa kävelen vaunujen kanssa niin ihmiset katsovat minua päästä varpaisiin ja rupeavat supisemaan keskenään että :”ei varmaan ole vielä edes 20 ja nyt jo lapsi?”. Jos en olisi ollut varma pärjäänkö pienen lapsen kanssa vai olisinko hyvä äiti tässä iässä en olisi pitänyt lasta. Sehän on totta etten voi antaa lapselleni kaikkea sitä mitä työssä käyvä äiti voi niin kauan kun olen opiskelija. Mutta teen parhaani. Ja sen pitäisi riittää. Miksi ihmiset edes väittävät että alle 20-30 olisi huono äiti koska kyllä siinnäkin ikäluokassa niitä huonoja äitejä riittää. Tunnen itse eräitä 30+ äitejä jotka ovat huonoja äitejä/isiä. Vanhemmät ryyppäävät kun alle kouluikäinen on kotona ja lapsi joutuu katsomaan tai jopa itse kokemaan perheväkivaltaa.. Mutta kyllä siellä teiniäideissäkin on niitä huonoja äitejä. Niitäkin tunnen eräitä. Voisivat ne sormella osottelijat katsoa peiliin onko itsessään virheitä ennen kun alkaa arvostelemaan ja vähättelemään nuoria äitejä. Kiitos ja minä kuittaan!

  2. Teinivanhemmat on otettu kyllä hyvin silmäntikuksi. Ikävä kyllä monelle nuo kirjoittamasi yleistykset on totta, mutta eivät ne päde vain ja ainoastaan teinivanhempiin vaan kyllähän nuo asiat liikkuvat ihan kaikissa ikäluokissa yhtälailla. Hyvin monet teinivanhemmat ovat paljon fiksumpia ja, jos näin saa sanoa, niin parempia vanhempia kuin esimerkiksi 30-40 vuotiaat vanhemmat. Hyvä vanhemmuus ei todellakaan ole iästä kiinni, mutta todellatodella monet sulkevat tältä silmänsä. Sitä en vielä tähän päivääkään mennessä ole keksinyt, että minkä vuoksi.

    Ja nämä samat sanomani asiat voi soveltaa myös parisuhdeasioihin. Olen nähnyt monet teininä aloitetut suhteet nähny jotka elävät vielä noin kymmenen vuodenkin kuluttua ja monet aikuisena aloitetut suhteet, joka on näyttänyt täydeltä lapsien hommalta. Monia monia keski-ikäisiä näkee yhtälailla juoksemassa baareissa koko ajan etsimässä itselleen seuraa (ja tunnetusti aina löytää sitä huonoa) ja kumppani vaihtuu maksimissaan 2-3 kuukauden välein VAIKKA olisi pieni lapsi jaloissa, joka tästä touhusta kärsii. Silmiin tällaisissa touhuissa varmaan ne teinit (etenkin teidiäidit) pistää, mutta en usko niitä olevan juuri sen enempää kuin muissakaan ikäluokissa. He ovat vain enemmän pinnalla, sillä teini-iässä naiset/tytöt luokitellaan huomattavasti helpommin jakorasiaksi (etenkin jos on äiti!) kuin vanhemmalla iällä, jolloin ollaan jo paremmin hyväksytty naistenkin seksuaaliset tarpeet.

    Ja mitä raha asiaan tulee. Tärkeintä on se, että lapsensa elättää ja lapselle saa kaiken välttämättömän. Väliäkö sillä, mistä sen rahan silloin saa? Ja sitä paitsi, vaikka oisit kuinka työssä käyvä äiti, niin joudut äitiysloman (ja mahd vanhempainvapaan) ajan turvautumaan kuitenkin kelan tukiin. Eihän sitä silloin oikein töissäkään voi käydä, joten kyllä jokainen äiti tulee hakemaan äitiyspäivärahaa ja lapsilisää vähintääkin. Näin se homma vaan toimii. Hyvähän se vaan on, että nuoria tuetaan rahallisesti sen sijaan, että jouduttaisiin muuten hyvästä kodista ottamaan lapsia huostaan, koska ei ole tarjota ruokaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *