#älämahdumuottiin

Rakkautta & Mamarkiaa

 

Sairastin lähes kaksikymmentä vuotta. Aina mielessä riittämättömyys, suoritus ja tavoite. Koin huonoa omatuntoa jokaisesta kielletystä suupalasta ja treenin välipäivästä. Silloinkin, kun oireet eivät olleet nähtävillä mieli maalasi kelvottomuutta peilikuvaan. Olen jäänyt kotiin lukemattomina iltoina, sillä olen kokenut olevani iso, ruma ja kelvoton. Jopa ystävieni joukossa. Olen syönyt sitä samperin kaurapuuroa raejuustolla ja maitorahkaa kuin mitään muuta ruokaa ei maailmassa olisi. Olen treenannut 67 päivää putkeen ilman välipäiviä. Joskus jopa kolme lenkkiä vuorokaudessa tai 14 ryhmäliikuntatuntia viikossa. Mikään niistä ei saanut minua hyväksymään itseäni tai löytämään rakkautta.

Olen urheillut viimeksi tammikuussa. Liikunta tuo hyvää oloa, mutta en pelkää enää liikkumattomuuden romuttavan kehoani. Ruokavaliossani ei ole toistuvia ja pakonomaisia ruokia. Olen syönyt tänään kaksi lämmintä ateriaa, joissa toisessa oli perunaa ja toisessa riisiä. Olin vuosia syömättä kumpaakaan. Join siiderin ikkunanpesun jälkeen ja tätä kirjoittaessa syön suklaata. Turhia kaloreita, ajattelin ennen. En koe näistä mistään enää huonoa omatuntoa tai epäonnistumista. En aio mahduttaa kehoani enää mihinkään vallalla olevaan muottiin. 

Matka on ollut pitkä, mutta onneksi huomasin, että elämässä on paljon muutakin. Sitten hyväksyin itseni, löysin rakkauden ja onnellisuuden. Se näkyy myös ulos ja ylettyy pidemmälle kuin yksikään pudotettu kilo tai pyöreäksi pumpattu lihas. 

 

Lauantaina 6.5. on kansainvälinen Älä laihduta -päivä. Sen tarkoituksena on herättää kyseenalaistamaan painoon ja laihduttamiseen liittyviä päähänpinttymiä ja pakkomielteitä. Osana kampanjaa Studio Onni ja Syömishäiriöliiton jäsenjärjestö Etelän-SYLI ry järjestivät Älä mahdu muottiin -kuvaukset Helsingissä. Kuvani julkaistaan muiden joukossa SYLI:n facebook-sivuilla. 

Syömishäiriö on sitkeä, piinaava ja jokaiseen elämän osa-alueeseen vaikuttava sairaus. En toivo sitä kenellekään. 

Älä laihduta.

 

 

Lue myös:

Omakuvasta, sodasta ja rauhasta

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN'

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Olet upea ja tää postaus oli upea! Kiitos!

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Kiitos! <3

Mia K.
Voi taivas

Tasapaino. Tai kultainen keskitie, miten vaan :) Sen muistan ajatelleeni yli 30 vuotta sitten jo. Mutta, miten saavuttaa, kun mieli uskoi kaikkien muiden mukana ns vallalla oleviin teeseihin ja uskomuksiin ja vaatimuksiin. Piti olla sitä, tai osata noin ja näin ja tietty näyttää juuri tuolta!? Auts. (Sairastin nimittäin todella pahoja anokreksian ja masennuksen oireita, ja lääkärithän silloin eivät antaneet mitään toivoa enää mihinkään). Selvisin kaikista! 

Luojan kiitos kuitenkin siittä, että me (varsinkin suomalaiset, pohjoismaalaiset) omaamme sellaista luonnonläheistä viisautta, jonka kautta opimme kun vain tahdomme, ja kun sitten aika on oikea! Täällä on niin paljon hyvää, ihanaa, kaunista, kun opimme että erilaisuus on iso rikkaus, saamme olla mitä mielissämme tahdomme, eikä kukaan muu voi valita ajatuksiamme. Ei kukaan sovi kenenkään muun muottiin! Ja, kuinka huikeeta nykyään, että näistä todella puhutaan, kirjoitetaan ja sitä kautta tuhannet oivaltavat, ja oppivat, ja saavat omat voimansa takaisin ♡ Ja, sekin, kun tajuaa, ettemme ole näiden asioiden kanssa yksin! Monen kiiltävän kuoren alla piileksii aikapommi. Vaatii rohkeutta oppia itsestään asioita, joita on piilotellut kauan, tai säilytellyt ullakolla :) Ehkä tällä hetkellä ihanin sana, mitä itselleni olen nyt viljellyt, on: lempeys! Heittelen sitä runsain mitoin itselleni, ja suitsuttelen lempeitä sanoja ja energiaa ylleni. Jonakin päivänä se on jo automaattisesti pysyvä olotila! Kiitos aivan hurjan ihanasta tekstistäsi!! Kaikkea ihanaa sulle!! Kiitos ☆

 

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Kiitos kun kirjoitit!

Näistä asioista on aina vaikea kirjoittaa ja paljastaa itsestään, mutta samalla se on tärkeää. 

Kaikkea hyvää sinulle! <3

 

<3

Kommentoi