Kodin pintaremontti: materiaalit ja hinnat

Joulukuussa ostamamme ensiasunnon pintaremontti hieman paisui ensimmäisestä suunnitelmasta, johon sisältyi vain uusi lattia, sekä seinien ja katon maalaus. Asunto oli kuin valkoinen laatikko, jonka halusimme remontoida persoonalliseksi, omaksi kodiksi. Huolimatta aiemmasta, kuuden vuoden takaisesta remontista, käytetyt pintamateriaalit oikeastaan pakottivat töihin. Lattiassa oli valkoinen muovimatto, katon maali oli lohkeillut keittiössä ja seinien maali oli kulunut. Asunnosta ei oltu pidetty huolta tavalla, jolla itse pitäisimme omasta kodistamme, joten korjausta tarvittiin. Pohjatöihin ryhtyessämme paljastui jatkuvasti lisää hiottavaa, paikattavaa ja huollettavaa. Lisäksi paransimme nopeimmalla ja halvimmalla tavalla tehtyjen sähkötöiden vetoja ja vaihdoimme valokatkaisijat ja pistorasiat Renova-sarjaan, tuomaan vanhan talon tyyliä asuntoon.

Lattia oli ehdottomasti tärkein muutos. Koska muovimatto oli uusi ja asennettu suoraan betonin päälle, siitä ei asbestikartoituksessa ilmennyt haittoja. Poistimme muovilattian vain vaatehuoneesta huonokuntoisuuden vuoksi sekä eteisestä laattojen alta. Mietimme pitkään eri lattiamateriaalien välillä. Puu oli ehdoton ykkösvaihtoehto ekologisuuden, ulkonäön ja tunnelman vuoksi, mutta aiheutti tietysti myös isoimman loven budjettiin. Siinä missä laminaattien hinnat pyörivät tutustumiseni mukaan 13-30 eurossa ja vinyylikorkkilattian 25-55 eurossa (jotkut jopa enemmän), puisten lankkuparkettien taas 50-110 eurossa. Hintaerot 60 neliössäkin siis nousevat aika korkeiksi. Onneksemme löysimme ekologisen Arborett lähipuulattian. Lähituotettu ja terveellinen puuparketti tehdään tilauksesta pienyrittäjällä Haarajoella lähellä Järvenpäätä.Tiettyä karskiutta, sekä myös ekologista, koko materiaalia hyödyntävää toimintatapaa arvostavalle Arborett:lta löytyy myös outlet-parkettia. Raakapuinen outlet-lankkuparketti syntyy normaalissa tuotannossa, josta sitten oksattomat ja tasaväriset lankut valikoituvat täyden hinnan lattiamateriaaliksi ja loput outletiin. Hinta raakapuiselle outlet-lattialle lähtee noin 30 euron neliöhinnoista riippuen puulajista. Puu käsitellään aina puhtailla, myrkyttömillä käsittelyaineilla. Ainutlaatuinen ja luonnollinen, muoviton öljy- ja öljyvahakäsittely muodostaa puussa molekyylireaktion, joka on täysin päästötön. Kävimme yrityksen pienessä tehtaassa tutustumassa eri puu- ja käsittelyvaihtoehtoihin, ja valitsimme eläväisen, satiinihiotun mänty lankkuparketin kevyen vaalealla sävypohjusteella ja kovavahaöljyllä. Puinen lankkuparketti tuli maksamaan vajaan 60 neliön alueelle noin 3300 euroa.

Seiniin valitsimme ensimmäisenä vahvaa vihreää ja vaaleaa vihertävää sävyä, Tikkurilan Vuonon ja Kuohun. Valkoista maalia halusimme vain kattoon, pattereihin, ikkunasyvennyksiin, oviin ja ovenkarmeihin, joten myös keittiön seinä maalattiin Kuohulla. Katon maali oli halkeillut melko isolta alueelta, joten sen tasoittaminen ja pohjamaalaukset vaativat paljon aikaa. Samoin pattereiden ja ovenkarmien hiominen ja maalaus. Onneksi saimme suuren osan työkaluista lainaan, joten ne eivät kuormittaneet budjettia. Yhteissumma kaikille maaleille,tarvikkeille ja työkaluille oli noin 1700 euroa.

Muutama viikko ennen muuttoa innostuimme tapeteista. Tässä kohtaa budjetti joutui taipumaan hieman lisää. Vaikka yritimme etsiä erilaisia tapettivalmistajia, päädyimme aina ihastelemaan William Morrisin ja Klaus Haapaniemen kerroksellisia ja monisävyisiä tapetteja. Klaus Haapaniemen tapetit maksavat lähes 300 euroa rullalta, mikä tarkoittaa sitä, että pelkästään kolmen metrin seinään tarvittaisiin kohdistusten vuoksi kolme rullaa. Haapaniemen tapetteja ei ole myöskään ihan helposti saatavilla, joten päädyimme Morrisin tapetteihin paitsi hinnan, myös aikataulun vuoksi. Frida valitsi omaan huoneeseensa Bird & Pomegranate tapetin, jonka kanssa maalasimme kaksi seinää Tikkurilan Neito-sävyllä. Olohuoneeseen valitsimme Pimpernel-tapetin sitomaan Kuohulla ja Vuonolla maalattuja seiniä. Meidän makuuhuoneeseen sopivaa tapettia olikin haastavampi löytää, jotta aiheet eivät toistaisi liikaa toisiaan, mutta loisivat silti yhtenäisen ilmeen koko asuntoon. Tapetteja valitessa piti lisäksi huomioida myös se seikka, että saatamme vaihtaa makuuhuoneita muutaman vuoden sisään antaaksemme isomman huoneen lapsille. Lopulta tilasimme makuuhuoneeseen villin kortin edes näkemättä tapettia. Haaste oli myös se, että olimme jo toisen tapetin perusteella valinneet makuuhuoneen kahdelle seinälle maalin, Tikkurilan Nefriitin. Onneksi valinta osui nappiin, Morrisin Wandle on huikea.

Tilasin tapetit Briteistä Wallpaperdirectista. Toimitusaika oli alle 2 viikkoa ja tapetit tuotiin kotiovelle. Hintaa kymmenelle rullalle rahteineen tuli 800 euroa.

Eteisen lattiaan valitsimme laatat A mano – mallistosta, jossa klassinen majolica-tyyli on modernisti päivitetty. Luonnonläheinen väri sopi paremmin, kuin vastaavien geometristen kuviolaattojen jyrkkä musta-valkoisuus. Lisäksi näistä Värisilmästä löytyneiden laattojen kuviot näyttävät käsinpiirretyiltä. Laatat sattuivat juuri olemaan alennuksessa viikonloppuna, jolloin ostimme ne. Vajaan neljän neliön laattojen hinnaksi jäi noin 180 euroa.

Kunnostimme myös eteisen, alkuperäisen 50-luvulla paikan päällä rakennetun kaapin. Maalasimme kaapin samalla, vaalealla Kuohu-sävyllä kuin seinät. Kaapinovien vetimet pitää vielä vaihtaa ja avoimeen naulakkoon olisi toiveissa teettää taiteovet, jotta takit pysyvät piilossa. Kaapista lisää siis myöhemmin. Pintaremontista on tekemättä vielä ikkunalautojen uusiminen,kynnykset,lattialistat ja ovien maalaus. Kuusi vuotta sitten putkiremontin yhteydessä uusittu kylpyhuone tarvitsee myös kalusteita ainoan peilikaapin rinnalle, jotta lapsiperheen ja kosmetiikkaintoilijan tarpeet toimintaan ja säilytykseen täyttyvät. Kylpyhuoneen muutostöille on asetettu budjetti, joka ei saa ylittää 1000 euroa. Ehkä sitten myöhemmin, näistä laskuista selvittyämme, voimme miettiä keittiön uudistusta. Mutta vielä tärkeämpää sitä ennen on saada sisustus kuntoon. Uusi koti kaipaa erityisesti vielä sohvaa ja valaisimia.

Jos olet ensikertalainen remonttihommissa, kuten me, sait toivottavasti hieman perspektiiviä myös kustannuksiin. Yhteensä meillä meni siis noin 6000 euroa. Siitä mitä mikäkin maksaa, meillä ei ollut käsitystä, mutta ekologiset arvot sekä ajatus tehdä kerralla kuntoon hieman nostivat kuluja pienten pohjatöistä löytyneiden yllätysten lisäksi. Yllätyksiin remontoidessa pitääkin aina varautua. Nykylain mukaan ennen remonttia tulee myös teettää asbestikartoitus kaikissa ennen 1994 rakennetuissa asunnoissa. Jos asbestia löytyy, kustannuksiin ja aikatauluun tulee vaikuttamaan myös erikseen tilattava asbestipurku. Meillä asbestikartoituksen hinnaksi jäi 180 euroa, sillä asunnossa ei ollut riskitekijöitä, kuten ennen vuotta 1994 asennettuja laattoja, lattiamateriaaleja tai tapetteja, joista näytteet olisi pitänyt kerätä laboratoriota varten.

Jälkikäteen mietittynä, jos aikaa remontin suunnitteluun olisi ollut enemmän aikaa, olisin luultavasti halunnut käyttää enemmän ekologisia vaihtoehtoja materiaaleissa. Esimerkiksi maaleja ja tasoitteita saa muovittomina ja biohajoavina. Toki mitä tulee seinien väreihin, menen ennemmin se täydellinen sävy edellä. Mutta kaikessa, myös remontoinnissa, voi tehdä parempia valintoja ympäristön ja kodin turvallisuuden puolesta.

Koska meillä ei ollut kokemusta remontoinnista, taitojakaan ei alkuun juuri ollut, mutta tarkka, utelias ja erittäin vahvan vision omaava aviomies auttoi asiassa paljon. YouTuben ja ystävien avulla onnistui niin laattojen ja äänierityslevyjen asentaminen, paperitapettien laittaminen, kuin katon tasoittaminenkin. Eikä remontista olisi tullut kyllä mitään ilman hyvää ystävää, joka sattuu myös olemaan aika pedantti sähköinsinööri. Lopulta Allustakin kuoriutui peloton remonttimies, joka taipui haastaviinkin hommiin mestarillisesti. Pintaremontin jälkeen uusi koti tuntuu omalta. Onhan se meidän tekemä.

Lue myös:

Uusi vuosi, uusi koti!

Ihan(a) kamala muutto!

koti remontointi raha vastuullisuus
Kommentit (3)
  1. Ihana lukea näitä remonttijuttuja, kun tehtiin itsekin helmikuussa pintaremppa asuntoon, johon tossa kuun vaihteessa muutettiin. Oon aina ollut kiinnostunut tämmösistä postauksista, mut nyt niissä pääsee ihan uudelle tasolle, kun tietää oikeasti mistä puhutaan 😀

    1. Onnea uuteen kotiin! Joo kyllähän rempoista aina kuulee, mutta nyt vasta tietää mitä se oikeesti tarkottaa. Ihan hirmusesti kaikkea pientä ja mietittävää. Kuten ihan vaan sekin, että millä valaiset tyhjän asunnon, kun meet talvikuukausina sitä töiden jälkeen remppaamaan. Tai just ne pohjatyöt, jestas sitä hiomisen määrää, ennenkuin mihinkään kivoihin ennen ja jälkeen -kuviin edes päästään. 😀

      1. Kiitos samoin! Ja sanopa muuta, näinhän se just on 😀 Onneksi mun mies on raksa-alalla, niin ei tarvinnut ihan ummikkona lähteä hommiin, mutta itselle kaikki oli ihan kokonaan uutta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *