Maitoallergia väistyi, maidottomuus jatkuu

Rakkautta & Mamarkiaa

Vuosi sitten Fridalla todettiin voimakas maitoallergia. Jo ensimmäinen rasituskokeen annos, 0,5ml, maitoa aiheutti ihoreaktion. Muita allergioita ei ole tullut esiin, ja odotinkin, että Fridan keho sietäisi maitoa jo paremmin. Olimmekin rasituskokeessa loppuun asti, mukula joi annetun maidon annos kerrallaan ja oireili enää vain vatsavaivoilla ja ihon kutinalla. Lääkäreiden mukaan allergia on parantunut hienosti ja maidon voi ottaa ruokavalioon suurentamalla määrää vähitellen. Parasta tutkimustuloksessa on se, ettei meidän tarvitse enää varoa. Emme kuitenkaan aio antaa Fridalle lehmän maitoa säännöllisesti. 

 

 

Allergian vuoksi muutimme omiakin ruokailutottumuksiamme ja jätimme maitotuotteet ruuanlaitosta sekä välipaloista. Käytännössä juusto on ollut jääkaappimme ainoa maitotuote, ja kananmunien ohella pääsääntöisesti ainoa käyttämämme eläinperäinen tuote. Paitsi, että ärsyynnyn tehotuotetun maatalouden kannattamisen aivopesusta suomalaisten terveyssuositusten takana, perusteeni maitotuotteiden välttelyyn johtuu myös ravintoterapiallisista seikoista. Lehmänmaidon kaseiini lisää kehon limaisuutta.

 

 

Jos diagnoosin suurin huojennus oli se, ettei jokaisessa ravintolassa tarvitse erikseen tentata maitotuotteiden perään, niin suurin huoli diagnoosissa oli päiväkodin maitopakko. On uskomatonta, että maitotuotteiden välttelyyn päiväkodissa tulee olla lääkärintodistus. Lehmämaitotuotteisiin lisätty kalsium on samaa kalsiumia jota lisätään kasviperäisiin vaihtoehtoihin. Luonnollista kalsiumia saa pavuista, siemenistä ja lehtivihreistä. Kyse on pelkästään vanhanaikaisista asenteista. Sillä kokemuksella, jolla seurasin päiväkodin arkea pari viikkoa, lapsille annetaan käytännössä pelkkää maitoa juotavaksi koko päivän aikana. 

 

 

Kerroin allergiasairaalassa avoimesti siitä, että pidämme ruokailutottumuksemme ennallaan jatkossakin. Altistamme toki nyt pari viikkoa Fridaa enemmän maidolle, jotta tiedämme onko allergia oikeasti väistynyt, vai tarvitsemmeko lisätutkimuksia. Tähän mennessä olemme antaneet Fridalle vasta juustoa, jota tyttö toki syö mielellään. Terveydenhoitajan kommentti "maitoproteiinia on kyllä todella tärkeää saada", aiheutti yllättävän suuren vastareaktion minussa. Minähän armon vuonna voi kohdata hyväksyntää kasviperäisten vaihtoehtojen valitsemisesta? 

 

 

 

Lue lisää:

Maitoallergia

Nyt maistuu: Quarnpannukakku

Spurtti Tallinnaan

Maidoton kotijogurtti

 

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN'

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Kävimme juuri ravitsemusterapeutilla, johon saimme neuvolasta lähetteen. Vegaanilapselle muistettava jodi purkista. Muuten soijamaito lisätyllä kalsiumilla ajaa saman asian. Kannattaa ottaa selvää kuinka paljon parsakaalia pitää syödä, että saa tarvittavan määrän kalsiumia.

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Kiitos vinkistä!

Tiedän toki, ettei parsakaalissa ole samanlaisia määriä kalsiumia kuin maidossa mihin kalsium on lisätty. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Hienoa kuulla, että olette päässeet allergiasta! Lehmänmaidolle ei ole mitään välttämätöntä ravitsemuksellista tarvetta, kunhan kalsiumin ym saannista huolehditaan.

Aiemminkin blogissasi esiintynyt näkemys kaseiinin "kehon limaisuutta lisäävästä" vaikutuksesta taitaa kuitenkin olla ns humbuugia :) Väite on myös siinä mielessä hauska, että vaikka lima flunssan aikana hengitysteissä ärsyttää, on "kehon limaisuus" kuitenkin pikemminkin hyvä asia. Limakalvoja löytyy hengitysteiden lisäksi mm suolistosta ja genitaaleista ja niiden eritteen (eli liman) vähyys aiheuttaa monia ongelmia. Tämän voi mm suurin osa synnyttäneistä naisista todeta synnytyksen jälkeisinä kuukausina. Jos siis maidolla saataisiin kehon limantuotto nousuun, se pikemminkin puhuisi maidon käytön puolesta kuin sitä vastaan ;)

Kuten mainitsetkin, maidottomuuteen on paljon muita hyviä syitä ja kukin perhe tietää varmasti itselleen toimivimman tavan.

Aurinkoista kevättä ja kiitos kauniista blogistasi :)

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Aivan. Kasviperäisissä valmisteissa on yhtä paljon kalsiumia. Kaseiinin vaikutus on peräisin ravintoterapia-kirjoista, ja ymmärrän, että se on vain yksi näkemys. Itse uskon siihen, suomalaisten lasten räkäisyyteen (ilman flunssan oireita) ja lehmän maitotuotteiden yhteyteen. Olen huomannut myös omassa olossani, että tietty tukkoisuus on jäänyt lehmän maidon myötä pois. Toki kohtuullisella käytöllä ei ole samanlaisia vaikutuksia. Maidon vaikutuksiinkin liittyy monia näkökulmia, ja ymmärrän, että asiaa voi tarkastella monelta kannalta. Tämä on kuitenkin oma näkökulmani, vaikka se ei kaikkia tieteellisiä todisteita täyttäisikään. :)

Kiitos hyvästä kommentistasi, aurinkoista kevättä! 

<3

I love mondays

Meillä esikoisella oli pienenä maitoallergia, hyvin lievä mutta niin ettei kestänyt maitoa juotuna. Kauramaidolla mentiin 1v jälkeen.  Nyt ikää on 3,5v eikä ole pullosta luopumisen jälkeen maitoa juonut, ei edes sitä kauramaitoa. Ei ole neuvolassa mitään ikinä kyselty enkä ole lisäkalsiumeja tms antanut.. On päiväkodissa ja siellä ainakin saavat itse päättää mitä juovat. Eli kun f tuosta kasvaa niin osaa päiväkodissa varmaan pyytää vettä! kai vegaaniruokavalion saa ilmoitettua päiväkotiin? 

Vierailija (Ei varmistettu)

Jos ei juo maitoa eikä kasvimaitoa, johon on lisätty kalsiumia niin ehdottomasti lapselle käyttöön kalkki-d-tabletit.

MARI L
Rakkautta & Mamarkiaa

Niin varmasti osaa. Ja uskon, että juo kaiken mitä vaan annetaan. On sellainen ryystäjä, ettei taukoa tule ennen kuin pohja näkyy :D

Ajattelin myös, että vegaaniruokavalio on varmaan meille paras päiväkodissa. Pitää toki arvioida tilanne sitten uudestaan Fridan kannalta. 

Onneksi juomien sijaan on muitakin vaihtoehtoja, joihin kalsiumia on lisätty, kuten kaura- ja soijajogurtit. :)

Kommentoi