Maitoallergia

Olimme tänään Iho- ja Allergiasairaalassa maitoaltistuksessa. Korvikkeesta tullut maitoallergiaepäily osoittautui aiheelliseksi. Frida sai selviä oireita Prick -ihopistokokeesta sekä jo ensimmäisestä 0,5 milligramman maitoannoksesta. Enempää ei tarvinnut testata, vaan saimme diagnoosin. Seuraavan kerran tyttö saa maitoa puolentoista vuoden iässä seuraavassa altistuskokeessa. 

Frida oli todella reipas tutkimuksissa ja hurmasi tutkimuksia seuranneet kandit. Tyttö otti kontaktia, hymyili ja jutteli iloisesti. Vierastamisesta ei ollut tietoakaan. Allergialääkäri arvelikin tytön aiheuttavan vauvakuumeen koko huoneessa.  

Onneksi pääsimme nopeasti tutkimuksiin ja allergia selvisi heti. Maitoallergia ei hankaloita arkea juurikaan, ja se yleensä helpottuu iän karttuessa. Toivottavasti kuitenkin muilta allergioilta vältytään. Allergian vuoksi luulen, että tulen jatkamaan imetystä hieman pidempään. En ole tosin vielä miettinyt kuinka pitkään. Tässä pätee varmasti se kuuluisa, ”heitä periaatteet ja suunnitelmat roskiin” -ajattelu. Yksi kuitenkin pysyy. Vaikka Fridalla ei olisikaan allergiaa, en opettaisi häntä juomaan lehmänmaitoa, sen limaisuutta lisäävän kaseiinin takia. Kyllä vesi on paras juoma.

 

Screen Shot 2016-03-22 at 23.00.16.png

 

Frida 7kk:

7420g

69cm

”Erityisen hieno 7 kuukautinen”

 

Illalla Fridan vatsa oireili maidosta ja aihetti oksentelua. Tyttö oli kiukkuinen kuin ampiainen. Vauvakuume olisi parantunut keneltä tahansa.

 

 

Onko teidän lapsilla todettu maitoallergiaa? Kuinka pitkään se oireili? 

 

Kommentit (10)
 1. Meillä esikoisella todettiin suolistoperäinen maitoallergia noin 6kk, oli tosi lievä ja meillä näytti olevan rajana 2dl ennen kuin oireet alkoivat (yökitinää). En jaksanut koskaan altistaa tavallisella maidolla kun allergialääkäri totesi ettei kukaan meistä tarvitse lehmänmaitoa ja kestää muita maitotuotteita hyvin. On juonut kauramaitoa 1v eteenpäin ja nyt 2,5v ei  allergioita näytä olevan. Alkuun mentiin maidottomalla ja soijattomalla korvikkeella, oli muuten ihan hirveen makuista mut lapselle uppos hyvin. 

  Mun mielestä oli tosi helppo allergia, reissuihin oon ottanut välillä maidot mukaan mutta joka paikasta oon kyllä löytänyt myös kauramaitoa ihan normikaupasta! 

  1. Kiitos kommentista ja vinkeistä!

   Teillähän on ollut edistyksellinen lääkäri. 🙂 Mistä saitte tuota maidotonta ja soijatonta korviketta? 

   Reissua varten pitääkin miettiä mitä lähtee kantamaan! 🙂

   1. Se oli reseptillä apteekista, en tiä saako ilman. Ilman sitä allergia b-lausuntoa se on varsin hintavaa.. Nimeltään althera jos haluat kysyä. 

    1. Okei! Kiitos tästä! Pitää kysyä apteekista. Vai onkohan tämä juuri tuo yllämainittu, lopetettu valmiste… 🙂

     1. En usko kun taisi olla nutrilon pepti joka lopetettu. Ainakin Helsingin keskustan Stockan apteekista sitä yleensä sai! Ja tietty varmaan yliopiston apteekeista. 

      1. No itseasiassa resepti on kirjoitettu Nutrilon Peptiin, mutta apteekissa olikin sen kanssa jotain haasteita. Ilmeisesti juuri tuon takia. Puhuivat, että nimi on muutettu. Sain, jotain vastaavaa, mutta nimessä on silti Nutrilon Pepti. Outoa. Mutta pitääpä käydä kysymässä! Kiitos! 🙂

 2. Hienoa, että saitte diagnoosin nopeasti!

  Omalla lapsellani todettiin voimakas maitoallergia 7kk iässä, vaikka hän oli oireillut käytännössä syntymästään asti. Meillä diagnoosin saamista hidasti se, että allergia oli yksinomaan suolioireileva, eli minkäänlaisia ihottumia ei hänellä tullut – paitsi sitten viimein altistuskokeessa kahden viikon maidottomuuden jälkeen samaisesta 0,5 ml annoksesta koko vartalon voimakas lehahdus ja turpoaminen. Allergiaa hoidettiin aluksi refluksina, mutta yksityisen puolen erikoislääkäri lopulta hoksasi epäillä allergiaa. Näin jälkikäteen hirvittää ajatella, että vauva sai maitopohjaista korviketta 1kk ikäisestä lähtien rintamaidon ohella ja 4kk lähtien yksinomaan… Soijapohjaisen korvikkeen aloitus poisti kaikki ongelmat käytännössä yhdessä yössä ja hyvä niin 🙂 Harmittaa vaan edelleen kaikki ne turhat voimakkaat refluksilääkkeet ja vauvan kiusaaminen maitopohjaisella korvikkeella ennen diagnoosin saamista.

  Mutta! Meillä on siis alkuvaikeuksista huolimatta nyt täysin terve ja allergiavapaa 2-vuotias. Saimme ohjeen kokeilla maitotuotteita ruokavaliossa hieman reilu 1-vuotiaana ja mitään oireilua ei niistä ikinä enää tullut. Nykyisin hän kestää hyvin normaalit maitotuotteet esim. päiväkodin ruokailuissa, mutta kotona käytämme pääosin kaurapohjaisia valmisteita ja kalsiumin lähteenä hänelle kauramaitoa. Samat ajatukset meillä tässä taustalla kuin sinullakin, että lehmänmaitoa ei kenenkään ruokavalioon tarvita, ainakaan jano- tai ruokajuomana 🙂

  Tuli pitkä selostus, vaikka tulin vain kirjoittamaan, että meidän lapsi ei voinut syödä maitotuotteiden lisäksi edes naudanlihaa allergiaoireilun ollessa voimakkaimmillaan. Naudanliha palautui ruokavalioon vasta n. vuoden iässä. Halusin vaan vinkata, että myös tällainen yliherkkyys on mahdollinen, jos maitoproteiiniallergia on kovin voimakas 🙂 Mahdollisista imetysruokavalion haasteista en osaa sanoa, sillä itse en imettänyt lainkaan enää siinä vaiheessa, kun allergia todettiin ja käytimme tosiaan soijapohjaista korvikemaitoa reseptillä apteekista.

  Paljon tsemppiä teille vauva-arkeen! Maitoallergia on mielestäni todella ”helppo” allergia, sillä käytännössä kaikki ruoanlaittoon tarvittavat tuotteet saa kasvipohjaisina kaupasta kuin kaupasta ja vauvan valmisruuista löytyy myös mahdottomia versioita. Ainoa tilanne, kun allergia aiheutti meille ylimääräistä vaivaa käytännössä oli silloin, kun raahasimme reilu 1-vuotiaalle kasapäin kauramaitotetroja lomalle mukaan, ja se olikin hyvä veto, sillä lomakohteessa Keski-Euroopassa ainoat kasvipohjaiset maidot olivat makeutettuja soijajuomia.

  1. Voi onpa kurjaa, että jouduitte kärsimään allergiasta tietämättä! Onneksi totuus selvisi! 

   Kiitos tuhannesti vinkeistä! Ei ollakaan vielä syöty naudanlihaa. Jäin miettimään tuota korvikeasiaa. Meillä nimittäin lääkäri määräsi Nutrilon Peptiä, joka on silti maitopohjainen! Korvike on tehty pitkälle pilkotusta lehmänmaidon heraproteiinista… Ei saatu myöskään mitään ohjeita soija-tai kaurapohjaisten valmisteiden käyttöön. Niitä varmaan sitten voi käyttää samaan tapaan, miten maitopohjaisia ottaisi käyttöön? 

   Ja juu, tuo päiväkoti ja maito -asia on ihmeellinen…. 😉

   1. Meillä korvikkeena oli Nutrilon Soija, joka onneksi sopi meidän lapselle oikein hyvin. Lääkäri totesi reseptin määrätessään, että voimakkaasti allergisille saattaa tuosta Peptistä tai vastaavista superpilkotuista, mutta silti maitopohjaisista, tulla oireita. Plus että ne ovat niin kamalan makuisia, että sekin saattaa muodostua haasteeksi jos lapsi on muuhun makuun aiemmin tottunut, lääkäri käytti mausta muotoilua ”ei Erkkikään niitä söisi” 🙂 Olin niin onnellinen, että erikoiskorvikevalinta osui kerralla oikeaan, etten murehtinut soija-kyseenalaisuuksia siinä vaiheessa yhtään tippaa 🙂

    Nutrilon Soijan valmistus kuitenkin lopetettiin vuosi sitten kun tuotantolinjalla tuli tulipalo, eikä sitä tuotantoa ikinä enää aloitettu uudestaan. Tästä saimme Kelalta oikein virallisen kirjeenkin, jossa myös ilmoitettiin että tämän jälkeen ei markkinoilla ole yhtään soijapohjaista korviketta, josta Kela-korvauksen voisi saada ja pyydettiin olemaan omaan lääkäriin yhteydessä. Onneksi meidän korviketaival oli siinä vaiheessa jo loppunut, joten ei ollut mikään katastrofi – mutta jos tämä tulipalo ja tuotannon lopetus olisivat olleet vähän aiemmin niin en tiedä mitä olisimme tehneet… Hurja ajatella, että lapsen ravinto oli yksinomaan yhden tavarantoimittajan varassa. Jos teillä korviketarve olisi vain satunnaista, niin löytyisiköhän marketeista tai apteekeista ei-kela-korvattavaa soijakorviketta? Se on nimittäin huomattavasti edullisempaakin kuin nuo Peptit yms. pilkotut valmisteet, joten sen ostaminen ei taloutta luultavasti kaada, vaikka onkin peruskorviketta arvokkaampaa.

    Me saimme ohjeen käyttää kasvipohjaisia valmisteita siten kun normaalistikin neuvolan suositusten mukaan, eli oliko se nyt 10kk iässä kun maistelimme kaurajugurttia ja myöhemmin juomaksi + puuroihin ihan tavallinen kauramaito 1-vuotiaana, kun korvikkeen käyttö myös loppui.

    Tsemppiä vielä allergiavauvan kanssa ja kiitos blogista 🙂 Jos meidän lapsiluku joskus kasvaa, niin olen erittäin kiitollinen monochrome-tuteista 🙂

    1. No ohhoh, aikamoista! 

     Onneksi oma maito on vielä riittänyt. Yritetään nyt saada Fridan iho kuntoon ja kokeillaan vasta sitten tuota Peptiä uudestaan. Maitohappobakteerinkin (Biolatte original) jätin nyt pois. Kuivaa ihoa ja pientä ihottumaa on ollut kaulassa ja nilkoissa. 

     Kiitos sinulle! <3

     Ja juu, tuttiasiaan pitää saada lisää valinnanvaraa! 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *