Raskausviikot 28-40

28+

Koko perhe sairastaa, joitakin lomapäiviä, remonttia ja muuttoa. Yhtä kaaosta.

29+

Remontti huipentuu viimeisiin takaiskuihin lattian myöhästymisestä aina auton pieneen ilkivaltaan. Muuttopäivä on tällä viikolla, lunta sataa monta päivää putkeen, Allu remontoi yötä myöten ja minä yritän pakata muuttolaatikoita. Sydän reagoi stressiin takykardialla ja joudun jäämään sairaslomalle. Onneksi äitini on apuna.

30+

Käyn ensimmäistä kertaa uudessa neuvolassa. Olen myöhässä vartin, sillä joudun aamulla viemään Fridan päiväkotiin Hakaniemeen ja bussit ovat myöhässä runsaan lumen takia. Silti neuvolassa odottaa mitä herttaisin terkkari. Hän ei kiiruhda, vaan haluaa selvästi tutustua minuun. Kyselee ja juttelee paljon. Kaikesta välittyy aito välittäminen ja myös huumoria on. Terveydenhoitaja epäilee vauvan olevan perätilassa ja antaa minulle ultra-ajan seuraavalle viikolle neuvolaan asian tarkistamiseksi. Tammikuun stressi näkyy alhaisina arvoina niin veressä, verenpaineessa, kuin painonnousussa.

31+

Osallistuin ihanaan Less is Moren hiuskoulutukseen, jossa käydään läpi luonnonkosmetiikassa sallittavia ainesosia ja perehdytään hiuspohjan ongelmiin. Nyt tiedän täsmäaseet hiustenlähtöön, ja aion testata niitä, kun hiuskato taas alkaa muutama kuukausi synnytyksestä.

Sairastun rajuun vatsatautiin, joka onneksi kestää vain päivän. Loppuviikosta pääsen ultraan tarkistamaan vauvan asennon. Aivan kuten olin hurjasta möyryämisestä päätellytkin, vauva on kääntynyt vatsassa. Juuri iltaa tai kahta ennen ultraa. Sf-mitta kin on laskenut kääntymisen myötä keskikäyrille. Huojennus on suuri. Nyt vaan pysyttelet pää alaspäin, pikkuinen!

32+

Vihdoin ensimmäisiä vauvahankintoja. Löydän ihanan rottinkisängyn vauvalle Torista. Tarvikehankinnoissa korostuu se, että meille tulee jo toinen lapsi. Paljoa ei tarvitse edes hankkia, mutta nekin tehdään viime metreillä. Esikoisesta hurja lastentarvikkeiden vertailu alkoi heti raskaustestin jälkeen. Ja siinä missä ensimmäiselle halusi enemmän uutta, tälle toiselle tulee hankittua paljon käytettynä, kun tietää tavaroiden käyttöiän. Tosin vaatteissa tykkään suosia joko Fridan vanhoja tai uusia, ellen sitten löydä hellävaraisesti pestyjä,laadukkaita vaatteita käytettyinä.

33+

Tukisukista tulee jokapäiväiset kaverit. Sukkahousujen alla ne tuntuvat liian paksuilta, mutta mikäs teet. Vatsa alkaa olla siinä koossa, että sukkahousuilla ja menoilla mennään loppuaika.

34+

Huolimatta siitä, että neuvolan terveydenhoitaja on lisännyt tietoihini viestin sairaslomasta neuvolan lääkärille, ei sairaslomapaperia silti kirjoiteta. En jaksa itsekään sitä pyytää, eikä lääkäri huomioi tietoja. Lääkäri on muutenkin erikoinen tyyppi,eikä edes usko, että vauva on juuri kääntynyt raivotarjontaan.

Pidän viimeisen bonusvapaan ja otan töissä rennosti. Kerrankin. Olenhan antanut jo kaikki työni sijaiselleni.

Leikkautan ihanan äitiyspolkan. Tai no ihan sen saman kuin viime kesänäkin. Nyt se saa vain lisänimen äitiys, koska yritän olla lähtemättä heti siihen ponnarimutsiuteen. Vaikka toki senkin aika tulee, kun vauva alkaa tarttumaan hiuksiin.

35+

Äitiysloma alkaa! Tuntuu hassulta, mutta ei lainkaan siltä kuin viimeksi. Nyt tiedän, että tulen nauttimaan kotiajasta.

Laittelen vähän kotia ja siivoilen. Isot ja pienemmätkin remontista jääneet asiat vaivaavat, koska en pysty niitä itse tekemään, mutta katselen niitä päivittäin. Tyydyn osaani ja teen mitä voin. Samoin kuin joudun katselijan rooliin perheen aktiviteeteissakin. Pomppiminen ja juokseminen ei vaan onnistu enää.

36+

Neuvolan terkkari ihastelee, kuinka vauva on hienosti jo laskeutunut. Voi kuulemma tulla etuajassa. Levottomat jalat vaivaa joka ilta ja meinaa tehdä hulluksi. Magnesium-suihke aiheuttaa lisää pistelyä, mutta auttaa lopulta vähän.

Pääsemme vihdoin oikeille treffeille Allun kanssa! Viime kuukausien yhteinen aika kahden on ollut lähinnä K-raudassa käyntiä, joten Mirkka Metsolan ja Allun veljen, Ville Kylätaskun, yhteistyömalliston lanseerausbileet on oiva tilaisuus päästä ulos kaksin.

Viikonlopuksi menen Fridan kanssa Lahteen äitini luo, jotta Allu voi saumoittaa eteisen laatat. Arkena käyn uimahallissa ja vietän Fridan kanssa yhden hauskan Tampere-päivän. Äiti-tytär-aika on tärkeää. Kun vauva syntyy, menee taas hetki että pääsemme seikkailemaan kaksin. Reissussa, edelleen päiväunensa tarvitseva mukula muistuttaa, että ilman tuplarattaita tällaiset reissut olisivat tulevaisuudessa mahdottomia. Ja minä kun ajattelin rattaiden vain siirtyvän isosiskolta pikkuveljelle.

37+

Pari viikkoa ennen vauvan syntymää onkin hyvä alkaa epäilemään uutta. Ollaanko valmiita taas aloittamaan alusta, juuri kun kaikki on helpompaa? Millaista kahden lapsen kanssa oikein on? Synnytyksestä viis, mutta mihin pitäisi osata varautua kahden lapsen kanssa.

Väsymys alkaa taas vaivata. Edes hyvä sarja tai elokuva ei pidä minua hereillä, osa True Detectiven jaksoista menee täysin ohi.

Fridaa naurattaa miten kävelen portaat alas, ja esittää sitten minua, kun kävelemme aamulla bussille. Päiväkotimatkat ovat huippuja tuollaisen hassuttelijan kanssa. Muutaman viikon päästä nämä samat aamut voivatkin olla jo paljon haastavampia, kun mukaan pitäisi saada vielä vauva, jolla ei ole mitään päivärytmiä. Tai äiti, joka on valvonut puolet yöstä. No, ei pidä vielä ottaa koko pataljoonan murheita kannettavakseen.

38+

Olisikohan tämä jo viimeinen neuvola? Terkkari on sitä mieltä, että vauva syntyy pian. Näkee kuulemma jo naamastani. Tunnustelun perusteella vauva saa kokoarvioksi 3780g. Alkaa vähän jännittää.

Heräilen yöllä ja tunnustelen herätyksen syytä. Jään jopa valvomaan, mikä on aivan epänormaalia minulle. Fridaakin odottaessa pidin kyllä Allua hereillä viimeisillä viikoilla vaikerrellessani unissani, mutta en herännyt itse.Olo tuntuu jo hieman haastavalta. Selkä kipeytyy taas niin, että kävellessä juimii pohkeeseen saakka. Pidän itseni liikkeessä ja käyn museoissa päivisin.

Ystäväni järjestävät minulle ihanan Baby brunssin Green Hippo Cafessa. Yhdessäoloa ja hyvää ruokaa ilman liiallista, Baby Showereille tyypillistä vauvahömppää. He tuntevat minut. Samoin kuin sen, että tällaista päsmäriä ja suunnittelijaa on vaikea yllättää. Allu sai taipua moneen hätävalheeseen ja yritykseen saadakseen minut brunssipaikkaan niin, että yllätys säilyisi.

39+

Frida lähtee mummun luo viikonlopuksi, jotta voidaan järjestää kylpyhuoneeseen säilytystilaa. Ilman lasta saadaankin kummasti remontin jälkeisiä hommia valmiiksi. Kylpyhuoneessa on nyt vauvan hoitoon tilaa, sekä pyykeille ja kosmetiikalle omat paikkansa. Muutamat taulut pääsivät vihdoin seinälle, saimme Fridan huoneeseen hieman lisää säilytystilaa ja muita pienempiä hommia saatiin valmiiksi näin kaksi kuukautta muuton jälkeen. Valmistelin jo isosiskon huonetta sellaiseksi, jossa pienille tärkeille leluille ja aarteille on oma paikkansa korkeammalla.

Sunnuntaina onkin melkoisen supisteleva olo, joten otamme mummun mukaan Helsinkiin, kun haemme Fridan. Alkuviikosta ei taas tunnu minkäänlaisia synnytystä ennakoivia tuntemuksia, ja mummun pitäminen varalla tuntuu samalla turhalta, mutta mitä pidemmälle viikko etenee, tuntuu myös hölmöltä lähettää apu kotiinkaan. Kävelen, siivoan ja myyn kirppiskamoja facebook-kirppiksellä. Alkaa turhauttaa, vaikka olo onkin ihan hyvä. Missä on se luvattu, syntyy kyllä ennen laskettua aikaa -vauva?!

40+

Raskausviikko käynnistyy perjantaina Lapsimessuilla. Fridan suuri toive päästä messuille toteutuu ja jaksan yllättävän hyvin messuhumussa. Illalla ajamme Lahteen ja jätämme esikoisen mummun hoitoon. Jos synnytys käynnistyy viikonloppuna on kotona liian iso yleisö sen etenemistä seuraamassa.

Lauantai-aamuna herään menkkamaiseen särkyyn ja supistukset tihenevät päivän aikana. Kävelemme lähikauppaan hakemaan Jolie Boxini, minulla on Tens-laite jo mukana ja kellotamme supistuksia. Kotona autan Allua vielä keittiön sokkelin sahauksessa, pitelen sahattavaa ja napsutan TENSiä ja supistussovellusta aina supistuksen tullessa.

Vauva syntyy yöllä, raskausviikolla 40+2. Siitä lisää erillisessä synnytyskertomuksessa myöhemmin.

perhe raskaus-ja-synnytys vanhemmuus oma-elama
Kommentit (1)
  1. Raskausviikko 28 | Pohjois-karjalan Tuoreimmat Uutiset
    10.3.2020, 11:16

    […] Raskausviikot 28-40 – Rakkautta & Mamarkiaa | Lily – 28+ Koko perhe sairastaa, joitakin lomapäiviä, remonttia ja muuttoa. Yhtä kaaosta. 29+ Remontti huipentuu viimeisiin takaiskuihin lattian myöhästymisestä aina auton pieneen ilkivaltaan. Muuttopäivä on tällä viikolla, lunta sataa monta päivää putkeen, Allu remontoi yötä myöten ja minä yritän pakata muuttolaatikoita. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *